2013-02-01 11:30:37
Φωτογραφία για FT: Εμπορική εκστρατεία της ΕΕ κατά Κίνας
By Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)

Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της Ευρώπης, δώρισε ένα κρυστάλλινο γλυπτό που παρίστανε άλογο, στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Κίνας Wen Jiabao, σε σύνοδο ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες. 

Το ωραίο δώρο, επιστέγασε μια τελετή κατά την οποία ο κ. Wen αποθεώθηκε για την τεράστια συμβολή του σε μια εμπορική σχέση η οποία άκμασε κατά την διακυβέρνησή του. 

Όμως σήμερα Παρασκευή, όταν ο αντιπρόεδρος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για ιδιωτικές συναντήσεις με εμπορικους αξιωματούχους της ΕΕ, το κλίμα πιθανότατα θα είναι πολύ διαφορετικό. 

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται μια εμπορική διαμάχη που σιγοβράζει σχετικά με τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακών δικτύων, που οι αναλυτές φοβούνται ότι θα ξεσπάσει σε εμπορικό πόλεμο πλήρους ισχύος. 

Επιθεωρητές της ΕΕ βρίσκονται ήδη στην Κίνα, χτενίζοντας τα εργοστάσιαφωτοβολταϊκών πάνελ για να τεκμηριώσουν διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων ανταγωνιστών, για ντάμπινγκ και παράνομες επιδοτήσεις. Η υπόθεση, που καλύπτει κινεζικές εξαγωγές 21 δισ. ευρώ το 2011, είναι η μεγαλύτερη που έχει ανοίξει ποτέ η κοινότητα και θα μπορούσε να καταλήξει σε επιβολή δασμών ως τον Ιούνιο. 


Και οι δύο περιπτώσεις –καθώς και σε μια σειρά άλλες που κυμαίνονται από χάλυβα μέχρι κεραμικά- καταδεικνύουν τους μαχητικούς τόνους που ισχύουν πλέον στις σινο-ευρωπαϊκές εμπορικές σχέσεις.

«Οι Βρυξέλλες αλλάζουν την στάση τους και προσεγγίζουν επιθετικά, καθώς δεν έχουν άλλα μέσα για να αντιμετωπίσουν την ακτιβιστική βιομηχανική πολιτική, όπως την θεωρούν, της Κίνας,» σχολιάζει ο Hosuk Lee-Makiyama, διευθυντής του European Centre for International Political Economy. 

Ο κ. Lee-Makiyama φοβάται ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση της αντιμετώπισης «της φωτιάς με φωτιά» μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές. 

Η ένταση στην ατμόσφαιρα μπορεί να αποδοθεί εν μέρει και στην αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας, που έχει αφήσει πολλές βιομηχανίες ευάλωτες και έτσι ενισχύει τις προστατευτικές δυνάμεις στην κοινότητα –ειδικά στον Νότο που πλήττεται άγρια από την κριση. 

Οι κινεζικές εταιρίες ενισχύουν τους φόβους, καθώς ανεβαίνουν στην αλυσίδα της αξίας και κάνουν εισβολές σε πιο εξελιγμένα προϊόντα, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τον τηλ/νιακό εξοπλισμό, πολύ ταχύτερα απ’όσο αναμενόταν. Στο μίγμα προστίθεται και ο εριστικός εμπορικός Επίτροπος Karel De Gucht, που είναι πιο πρόθυμος από προκατόχους του να αντικρούσει το Πεκίνο. 

Από το 2009 που ανέλαβε, ο Φιλελεύθερος Φλαμανδός De Gucht, έχει ξεκινήσει εκστρατεία εντοπισμού των προϊόντων που θεωρεί ότι υπόκεινται σε παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, στην καρδιά της εξαγωγικής καρδιάς της Κίνας. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που έφτασε στις Βρυξέλλες, αυτές έχουν την μορφή φθηνών δανείων, γης και πρώτων υλών, που δίνουν την δυνατότητα στους Κινέζους παραγωγούς να «κόψουν» τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές, ακόμη και σε προϊόντα με μικρό συντελεστή εργασίας. Η Κίνα το αρνείται συνεχώς. Στην περίπτωση των συσσωρευτών ηλιακής ενέργειας, έχει μάλιστα ανταποδώσει, με προσφυγή εναντίον ορισμένων επιδοτήσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. 

Όμως η πιο ευαίσθητη περίπτωση είναι οι τηλεπικοινωνίες, λόγω της τεράστιας εμπορικής και στρατηγικής αξίας της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, καθώς οι χώρες σε όλο τον πλανήτη αναβαθμίζουν σε συστήματα 4G για να διαχειριστούν την επομενη γενιά smart phones και συσκευών. Στους εμπορικούς κύκλους, αυτή η υπόθεση αναφέρεται συχνά ως «η μητέρα όλων των υποθέσεων». 

Μάλιστα ο κ. De Gucht προχωρά με ανορθόδοξο τρόπο. Αποκλίνοντας από την ορθόδοξη πρακτική της ΕΕ, απειλεί να διατάξει την διεξαγωγή έρευνας "ex officio" – ή με δική του πρωτοβουλία – και όχι κατόπιν διαμαρτυρίας από εταιρίες ή την βιομηχανία. 

Ο Επίτροπος θεωρεί ότι αυτή η προσέγγιση είναι απαραίτητη για να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρίες όπως οι Alcatel-Lucent, Ericsson και Nokia Siemens Networks, από τα αντίποινα του Πεκίνου. Επίσης, όπως έχει σχολιαστεί έτσι ο κ. De Gucht μπαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους «με γεμάτο όπλο στο τραπέζι.» 

Ωστόσο, παρά τα νέα όπλα του κ. De Gucht, οι σειρά των συναντήσεων που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες, δεν έχει αποφέρει σχεδόν καθόλου πρόοδο, σύμφωνα με πηγές. Μάλιστα, οι Κινέζοι δείχνουν να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια εκτός των Βρυξελλών, προσπαθώντας να υπονομεύσουν την στήριξη στον Επίτροπο από τα 27 κράτη μέλη, που είναι αναγκαίο για να προχωρήσει κάθε εμπορική υπόθεση. 

Πολλές από αυτές τις κυβερνήσεις είναι περισσότερο επικεντρωμένες στο να βοηθήσουν τους πολίτες τους να κερδίσουν εμπορικά συμβόλαια στην Κίνα ή να πάρουν ελκυστικές επενδύσεις, παρά να υπερασπιστούν την αρχή της ενωμένης εμπορικής πολιτικής –ειδικά όταν μάχονται με την υψηλή ανεργία. 

Η Βρετανία, για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να πιεστεί πολύ για να υποστηρίξει κινήσεις εναντίον της Νο εταιρίας τηλ/νιακού εξοπλισμού της Κίνας, Huawei Technologies, μετά την πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι θα επενδύσει 2 δισ. δολ. στην χώρα, δημιουργώντας χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Euro2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ