2013-02-02 07:38:03
Φωτογραφία για Συμφωνία Google - Γαλλίας για την αποζημίωση εκδοτών από τις μηχανές αναζήτησης
Υπεγράφη χθες στο Παρίσι μια συμφωνία μεταξύ του προέδρου της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης Google Έρικ Σμιτ και εκπροσώπων των Γάλλων εκδοτών, υπό την... αιγίδα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, για την αποζημίωση των Γάλλων εκδοτών από τις μηχανές αναζήτησης, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Η εταιρεία-γίγαντας του Διαδικτύου θα δημιουργήσει στη Γαλλία ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για "τη διευκόλυνση της μετάβασης του Τύπου στον ψηφιακό κόσμο", βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στην Google και τους εκδότες του γαλλικού Τύπου, ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

"Σήμερα έλαβε χώρα ένα παγκόσμιας απήχησης γεγονός", ανέφερε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Τόσο στη μέθοδο—την αναζήτηση μιας συμφωνίας μεταξύ ενός μεγάλου παγκόσμιου ομίλου και του γαλλικού Τύπου—όσο και στο αποτέλεσμα, ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις στο μέλλον, είναι μια πηγή υπερηφάνειας για τη Γαλλία που μπόρεσε να επιτύχει τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο", πρόσθεσε.


Η συμφωνία αυτή προβλέπει, επίσης, μια "εμπορική συνεργασία" που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του Τύπου στο διαδίκτυο για να "αυξήσει τα έσοδα του από το διαδίκτυο", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.

Στο Βέλγιο, μια παρόμοια συμφωνία είχε επιτευχθεί μετά από μια εξαετή αντιπαράθεση μεταξύ της Google και του Copiepresse, του οργανισμού που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των βελγικών εφημερίδων.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης είχαν συναντήσεις αρκετές φορές την εβδομάδα με ένα μεσολαβητή που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση, τον Μαρκ Σβαρτς.

Οι Γάλλοι εκδότες εφημερίδων ζητούσαν από την Google να πληρώνει συγγενικά δικαιώματα, ένα είδος επέκτασης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σε περίπτωση έμμεσης χρήσης των έργων τους. Οι εφημερίδες, αλλά επίσης ο κόσμος της μουσικής ή του κινηματογράφου, επικρίνουν τις μηχανές αναζήτησης διότι αποκομίζουν κέρδη από διαφημίσεις απλώς με το να κάνουν αναφορά ή με το να παραπέμπουν στο δικό τους περιεχόμενο.

Ο Πρόεδρος Ολάντ, που είχε δεχτεί στα τέλη Οκτωβρίου τον Έρικ Σμιτ, είχε ανακοινώσει τότε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να "παρέμβει αν ήταν αναγκαίο" για να πληρώσει φόρο η Google, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ