2012-03-28 19:03:11
Φωτογραφία για ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ορισμό της ακριβούς ημερομηνίας των πρόωρων εκλογών, με την 6η Μαΐου να αποτελεί «φαβορί». Την Τετάρτη και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης εκτίμησε πως η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η πιθανότερη για το στήσιμο της κάλπης έπειτα από τη συνάντησή του με τον Λουκά Παπαδήμο, με την οποία έκλεισε ο κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην ανάγκη ο Έλληνας πολίτης να επιλέξει στην κάλπη «όχι μόνο με κριτήριο τοπικές ή εθνικές διευθετήσεις, όχι με βάση ένα κομματικό πατριωτισμό μικρού βεληνεκούς, όχι με βάση ξεπερασμένα παλαιοκομματικά κριτήρια, αλλά με τη διορατικότητα, την ιστορικότητα και την προοπτική που επιβάλλουν οι περιστάσεις» αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση για την σύσταση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.


Παράλληλα, κάλεσε όσους «εξακολουθούν να μένουν περιχαρακωμένοι στα στενά όρια του κομματικού πατριωτισμού και να διεκδικούν τους δικούς τους ανεμόμυλους» να «συνέλθουν και να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματικότητα της χώρας, ποια είναι η πραγματικότητα του κόσμου». Ο κ. Βενιζέλος ξεκινά την Πέμπτη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τους επιστρέψουμε το λογαριασμό δημιουργώντας την προοπτική μιας τεράστιας ανατροπής σε Ελλάδα και Ευρώπη, τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Το μόνο που μένει ανομολόγητο, πρόσθεσε, είναι το κοστούμι που έχουν ράψει στον ελληνικό λαό Σαμαράς και Βενιζέλος για το επόμενο διάστημα.

Η συζήτηση στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους, με ενδεικτικότερη την αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η κύρωση του ESM αποτελεί μείωση της εθνικής κυριαρχίας και κατάργηση επί της ουσίας του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν θα υπάρχει Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Στη θέση του θα είναι ο κ. Ράιχενμπαχ που επιβάλει η κ. Μέρκελ. Ο ελληνικός λαός σας παρέδωσε το 2009 κράτος, έστω και τραυματισμένο, και εσείς θα το παραδώσετε αποικία».

Μάλιστα, εξαπέλυσε προσωπικά πυρά εναντίον του Φίλιππου Σαχινίδη, τον οποίο κατηγόρησε πως δεν λέει την αλήθεια, υποστηρίζοντας ότι ο προκάτοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε κρυφίως συμφωνία με τη Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο δεύτερο πακέτο στήριξης. Για «ατόπημα» του κ. Καρατζαφέρη έκανε λόγο στην απάντησή του ο κ. Σαχινίδης, από τον οποίο ζήτησε να ανακαλέσει, ενώ απέρριψε τα περί μυστικής συμφωνίας με το Ελσίνκι. «Αν υπάρχει τέτοιο κείμενο με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου, παρακαλώ να το καταθέσετε στη Βουλή. Να προσκομίσετε επίσης και να καταθέσετε στη Βουλή ό,τι στοιχείο έχετε για τα ομόλογα. Αν δεν το κάνετε, τότε αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν ξέρετε τι λέτε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.

«Δεν γνωρίζει η δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σας. Θα σας καταθέσω τα στοιχεία της Goldman Sachs και τότε θα αναγκαστείτε να φύγετε τρέχοντας», ανταπάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Το μέσα ή έξω από την ΕΕ, έτσι όπως το θέτουν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα -πλην ΚΚΕ- και όπως το θέτει η Μέρκελ και οι άλλοι συνεταίροι, δεν εξαρτάται από το πόσες θυσίες θα καταβάλει ο ελληνικός λαός. Και τις σάρκες του να δώσει, αν αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό μελών της ΕΕ και να αναδιπλωθεί η ΕΕ στις ισχυρότερες καπιταλιστικά χώρες, αυτό θα το κάνουν, αδιαφορώντας εντελώς για το όποιο μέγεθος της συμφοράς υπάρχει», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, καλώντας παράλληλα το λαό «να αποφασίσει ο ίδιος τον απεγκλωβισμό, την αποδέσμευση της Ελλάδας από έναν εναγκαλισμό, που, έτσι κι αλλιώς, είναι ασφυκτικός και δηλητηριώδης».

«Καταστροφή» θα ήταν για την Ελλάδα ενδεχόμενη επικράτηση πολιτικών δυνάμεων οι οποίες θα τερμάτιζαν την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine.

Πέραν των ανακοινώσεων-δηλώσεων, οι διαξιφισμοί δίνουν και παίρνουν με συνεχώς κλιμακούμενη ένταση. Τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ Συγγρού και Ιπποκράτους η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας περί κατάργησης του ειδικού τέλους ακινήτων, στην οποία η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απάντησε, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μέρος του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους και έχει υπογραφεί και από τη ΝΔ, ενώ τόνισε πως τα έσοδα που θα προέλθουν από αυτό αποτελούν κρίσιμο στοιχείο του μεσοπρόθεσμου. Αν δε εκλείψουν, τότε η τρόικα θα απαιτήσει την επιβολή ισοδύναμου μέτρου που θα αποφέρει έσοδα δύο δισ. στα ταμεία του κράτους. Ωστόσο, η κ. Γεννηματά παραδέχθηκε πως πρόκειται για δύσκολο και αντιδημοφιλές μέτρο που, όμως, δεν είναι μόνιμο και θα αντικατασταθεί με έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία ασκεί κριτική και στο υπουργείο Εργασίας για τη διάδοχη κατάσταση μετά την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, με τον αρμόδιο τομεάρχη Νίκο Νικολόπουλο να αναφέρει πως οι κοινωνικές τους παροχές κινδυνεύουν, αφού τα αποθεματικά τους βρίσκονται στον αέρα, ενώ κατηγόρησε το υπ. Εργασίας ότι τα έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. Επιπλέον ζήτημα αποτελεί για τον κ. Νικολόπουλο και το ότι οι εργαζόμενοι των ΟΕΚ και ΟΕΕ δεν γνωρίζουν τι θα γίνει όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον.

Κατά τα άλλα, η Λούκα Κατσέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η πρόεδρος του κόμματος άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε πως «έχει ασπαστεί νεοφιλελεύθερες απόψεις και υπηρετεί συμφέροντα κοινωνικών ομάδων».

Σοβαρότητα ζήτησε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα «τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα». «Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε ώρα που αργούν οι μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, προσθέτονται στρατιές ανέργων και άνθρωποι οδηγούνται ακόμη περισσότερο στην απελπισία», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη χαλάρωση εν όψει των εκλογών και οι διαφωνίες της ΝΔ σε σειρά νομοσχεδίων και ρυθμίσεων έχουν πυροδοτήσει ανησυχία στους κόλπους των δανειστών μας. Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο χαρακτήρισε τις κάλπες ρίσκο για την Ελλάδα, «καμπανάκι» χτυπά σε έκθεσή του και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με το IIF, μπορεί η κυβέρνηση Παπαδήμου να πέτυχε το βασικό της στόχο, δηλαδή τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνίας σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης που θα απομείωνε το διακρατούμενο από τον ιδιωτικό τομέα δημόσιο χρέος, ωστόσο οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές στη χώρα συνιστούν πηγή αβεβαιότητας ως προς το κατά πόσο η κυβέρνηση που θα προκύψει θα μπορέσει να κρατήσει σε σωστή τροχιά το συμφωνηθέν πρόγραμμα.

ΑΝΤ1
  TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ