2013-02-04 10:29:03
Έκκληση στον Κυπριακό λαό να απαντήσει στην καταστροφολογία με ελπίδα, απηύθυνε χθες Κυριακή, από την προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, ο υποψήφιος για την Κυπριακή Προεδρία, Σταύρος Μαλάς, καλώντας του ψηφοφόρους, να συμμετέχουν στις εκλογές μαζικά.
«Η χώρα μας η Κύπρος διέρχεται μία κρίση, Μία κρίση κοινωνική που έχει άμεση σχέση με το πώς σκεπτόμαστε και πώς διαχειριζόμαστε το Κυπριακό, αλλά και οικονομική γιατί η οικονομία έχει κλείσει ένα κύκλο και ανοίγεται ένας νέος και διέρχεται επίσης μία μεγάλη πρόκληση λόγω και της ανακάλυψης του φυσικού αερίου, το οποίο εύχομαι να μας δημιουργήσει θετικές προκλήσεις ώστε να καθορίσουμε μία θετική στρατηγική στη χώρα μας για το μέλλον» είπε ο κ. Μαλάς προσθέτοντας ότι όλα αυτά προϋποθέτουν στόχευση, επιστημονική ανάλυση, αξιοπιστία συλλογικότητα και ενότητα για να καταστεί δυνατό να δρομολογηθούν οι «σωστές πολιτικές, ώστε η χώρα μας να μπει σε μία πορεία ανάπτυξης, η οποία όμως να στοχεύει και στην επίλυση του Κυπριακού και στη σωστή διαχείριση της οικονομίας».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο υποψήφιος για την Κυπριακή Προεδρία ανέφερε ότι η Ευρώπη αλλάζει και «το κοινωνικό κράτος δέχεται μία ανελέητη επίθεση προς όφελος της ισχυρή οικονομίες, κάτω από νέους όρους, που αλλοιώνουν τα εργασιακά κεκτημένα και τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις. Αυτή η νέα Ευρώπη δυστυχώς εκφράζεται μέσα από πολιτικές τύπου οικονομικής επικυριαρχίας οι οποίες επιβάλλονται από κάποιες χώρες, που θέλουν μέσα από δανειακές συμβάσεις να επιβάλλουν τις δικές τους φιλοσοφίες». «Η χώρα μας» πρόσθεσε «μπαίνει ακριβώς σε αυτή τη στόχευση και η επόμενη κυβέρνηση δεν είναι αρκετό να είναι διεκδικητική και σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είναι διεκδικητική και προοδευτική και σε σχέση με τις όποιες δανειακές συμβάσεις θα υπογράψουμε». Όπως είπε οποιαδήποτε εκχώρηση οικονομικής κυριαρχίας θα στέλνει το μήνυμα ότι και στο Κυπριακό η υποχωρητικότητα μας θα είναι δεδομένη.
Περιγράφοντας την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, στα 30 χρόνια εξέλιξης της από γεωργική σε οικονομία που βασίστηκε στις υπηρεσίες και την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Μαλάς θύμισε ότι τις δεκαετίες από το ’90 έως το 2010 το σχετικά μικρό χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου μετεξελίχθηκε σε ένα τεράστιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω των τεράστιων πολιτικών ανακατατάξεων στην ανατολική Ευρώπη και «διέθεσε πάρα πολύ χρήμα στη χώρα μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία, με αποτέλεσμα σήμερα, ενόψει μίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει και τη χώρα μας να έχουμε στην Κύπρο ιδιωτικό χρέος 300% του ΑΕΠ» και στη συνέχεια δέχθηκε «μία τεράστια απώλεια λόγω και της έκθεσης του στην ελληνική αγορά και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο μηχανισμό αλληλεγγύης για να στηριχθεί και το κράτος αλλά και το τραπεζικό σύστημα». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και σημείωσε την πρόθεση του όσοι έχουν ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο κ. Μαλάς αναφορικά με το μνημόνιο επανέλαβε τη θέση του ότι για την Κύπρο θα πρέπει να είναι ένα, ώστε «να μην μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο δεύτερου και τρίτου μνημονίου, γιατί αυτό θα σημαίνει ταφόπλακα στην κυπριακή οικονομία», προσθέτοντας ότι στόχος για μία μικρή οικονομία πρέπει να είναι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της για την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, αλλά και να μπει και σε μία δημοσιονομική σταθερότητα για να μπορεί να προσελκύει επενδύσεις. Στο ίδιο πλαίσιο τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, που όπως είπε θα συμβάλλουν μόνο στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλίων για μία μικρή χώρα όπως η Κύπρος καθώς και κίνδυνοι εθνικής ασφάλειας, γιατί μία χώρα ημικατεχόμενη δεν μπορεί να εκχωρήσει αυτές τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και να μείνει αθωράκιστη από τη διαχείριση αυτών των υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο δε λύνει αυτόματα τα προβλήματα, αντίθετα «χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ναι μεν να βοηθούνται από την εξασφάλιση ρευστότητας, αλλά και να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό ρευστότητας που θα συνεχίσει να υπάρχει μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων».
Όσον αφορά την ανεργία, μίλησε για τα μεγάλα ποσοστά που καταγράφονται και τα οποία απέδωσε σε παράγοντες όπως η κρίση, αλλά και τη ροή ξένων εργαζομένων ειδικά από ανατολικές χώρες. Σε αυτό το σημείο είπε ότι «εμείς δε θέλουμε να προτείνουμε πολιτικές που καλλιεργούν κουλτούρες ρατσισμού. Είμαστε υπέρ των σωστών εργασιακών σχέσεων και της διαπίστευσης επαγγελμάτων, ώστε ο κάθε ένας να εργοδοτείται στη βάση των προσόντων του και να μη γίνεται χρήση φτηνού εργατικού δυναμικού». Αναφερόμενος στα μέτρα μείωσης της ανεργίας μίλησε για την έρευνα και την καινοτομία, τη διαπίστευση επαγγελμάτων, την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού, την προώθηση τεχνικών επαγγελμάτων, συναφών με τις δομές για το φυσικό αέριο, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και το να ανοίξει και σε άλλους τομείς, στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία, με τη χρήση της επιστήμης και του σχεδιασμού.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Μαλάς είπε ότι είναι η διασφάλιση της όποιας δυνατότητας της αποπληρωμής της δανειακής μας σύμβασης, καλώντας τον κόσμο να προβληματιστεί, γιατί μία μικρή χώρα «που έχει ανακαλύψει στο οικόπεδο 12, αποθέματα υδρογονανθράκων με αξία περίπου 50 δις. Ευρώ να βρίσκει δυσκολία να εξασφαλίσει ένα δάνειο μέσω μνημονίου, το οποίο θα είναι στη χειρότερη περίπτωση 17 δις. Ευρώ και θα έχει 30 χρόνια αποπληρωμή», καθώς όπως είπε «κάποιοι ενδεχομένως προσπαθούν μέσω μνημονιακών οδών την αύξηση της οικονομικής επικυριαρχίας στη χώρα μας για να μας επιβάλλουν τις πολιτικές τους». Σύμφωνα με τον κ. Μαλά η επόμενη κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα στα θέματα του φυσικού αερίου, που είναι εκεί για τις επόμενες και τωρινές γενιές και όχι για ξεπούλημα ή συνδιαχείριση με τον οποιονδήποτε, παρατηρώντας ότι «όταν η τρόικα ήρθε στη χώρα μας και προσπαθούσαμε σε τεχνοκρατικό επίπεδο να συνομολογήσουμε ένα ανεκτό μνημόνιο, κάποιοι εκβίαζαν την κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους της τρόικας ως είχαν, μεταξύ των οποίων και τη συνδιαχείριση». «Η κρίση θέλει ηγέτη», είπε ο κ. Μαλάς «όμως ο ηγέτης πρέπει να μπαίνει μπροστά και να βάζει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού μπροστά και όχι να εξυπηρετεί να συμφέροντα του οποιουδήποτε μας προσφέρει μία δανειακή σύμβαση».
Χαρακτήρισε τις συμμαχίες που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου τεράστιες και πρόσθεσε ότι από τις στρατηγικές αυτές συμμαχίες αναδεικνύεται η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού. Χαρακτήρισε αδιανόητο μετά από 38 χρόνια κατοχής, «όταν η ίδια η ζωή βάζει χρονοδιάγραμμα στην επίλυση του Κυπριακού, πολιτικοί που διεκδικούν σήμερα το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να λένε ότι δεν καταλαβαίνουν τι έχουμε υπογράψει, είτε να προσπαθούν να το ρίξουν στον κάδο των αχρήστων και να μας μιλούν για νέα βάση συζήτησης, για δήθεν υποχωρήσεις κλπ» και πρόσθεσε ότι «αν η ε/κ κοινότητα δε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρότασης λύσης του Κυπριακού πάνω στη βάση των προσυμφωνηθέντων και των αρχών του ΟΗΕ και να αποκτήσει αξιοπιστία, τότε οι ενέργειες της ίδιας της ε/κ κοινότητας θα μετατραπούν σε ταφόπλακα για το Κυπριακό». Ο κ. Μαλάς μίλησε για χαμένες ευκαιρίες το 1993 και το 2003 λέγοντας ότι από τότε «πέρασαν πολλά χρόνια για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, διεκδικήσαμε ένα πλαίσιο για να προσδέσουμε την τ/κ κοινότητα στη βάση λύσης. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από πνεύμα συνεννόησης και ενότητας να καθορίσουμε επιτέλους το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως εμείς το καταλαβαίνουμε και να το κρατήσουμε σαν ένα πολιτικό ευαγγέλιο και για τις επόμενες κυβερνήσεις. Η ίδια η ζωή βάζει χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό, γιατί μετατρέπεται και σε οικονομικό και σε κοινωνικό πρόβλημα».
Συνέχισε λέγοντας ότι η επίλυση του κυπριακού μπαίνει και σε στρατηγική βάση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο, «θα μας δημιουργήσει τη δυνατότητα δημιουργίας μίας οικονομικοκεντρικής και μίας κυπροκεντρικής συμμαχίας», λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει και δε θα συζητήσει «στρατοκεντρικές συμμαχίες για τη χώρα μας. Οι μικρές χώρες εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα τους μέσα από οικονομοκεντρικές συμμαχίες και μέσα από αυτές που θα δημιουργηθούν μέσω του φυσικού αερίου πρέπει να επιδιώξουμε όχι μόνο τη λύση του Κυπριακού, αλλά και την σωστή μορφή επίλυσης του Κυπριακού». Υπεραμύνθηκε τη λύση ισχυρής ομοσπονδίας ως τη μόνη, που «μπορεί να διασφαλίσει και τα οικονομικά μας συμφέροντα αλλά και τα στρατηγικά σε βάθος χρόνου», αντιτάσσοντας ότι «η χαλαρή ομοσπονδία σημαίνει εκχώρηση εξουσιών σε δύο περιφέρειες και αυτή ενδεχομένως η λύση να δημιουργεί συνθήκες σε κάποιους να διεκδικήσουν σε βάθος χρόνου μία βελούδινη διχοτόμηση και μέσω αυτής να διεκδικήσουν και μέρος της ΑΟΖ».
Ο κ. Μαλάς επανέλαβε ότι «διεκδικούμε λύση του Κυπριακού σε βάση αρχών. Διεκδικούμε λύση σε βάση συμφωνηθέντων της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία πολιτική διεθνή προσωπικότητα», λέγοντας ότι «πρέπει όλοι να στοχεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Δε θα μας συγχωρέσει ούτε η νέα γενιά ούτε οι παλαιότερες εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση». Κλείνοντας ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση της διζωνικότητας, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος όρος «δε σημαίνει παρά δύο περιφέρειες στις οποίες κινούνται και εγκαθίστανται ελεύθερα και αποκτούν περιουσία όλοι οι πολίτες, αυτή είναι η δική μας η θέση. Οτιδήποτε άλλο κατατίθεται σήμερα είναι εκ του πονηρού και δίνει δυνατότητα στην τ/κ πλευρά να βάλει άλλη λύση του Κυπριακού, όπως η λύση δύο κρατών». Τέλος είπε ότι δε θα βάλει «νερό στο κρασί του» όσον αφορά τις αρχές με τις οποίες διεκδικεί την ψήφο του Κυπριακού λαού και έκλεισε λέγοντας ότι μπήκε στην πολιτική «για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, να δημιουργήσουμε εξωστρέφεια και προοπτική ανάπτυξης».
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Κούλης Θεοδούλου, στέλεχος του επιτελείου του κ. Μαλά στην Αθήνα, ο Τάκης Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
offsite.com.cy
«Η χώρα μας η Κύπρος διέρχεται μία κρίση, Μία κρίση κοινωνική που έχει άμεση σχέση με το πώς σκεπτόμαστε και πώς διαχειριζόμαστε το Κυπριακό, αλλά και οικονομική γιατί η οικονομία έχει κλείσει ένα κύκλο και ανοίγεται ένας νέος και διέρχεται επίσης μία μεγάλη πρόκληση λόγω και της ανακάλυψης του φυσικού αερίου, το οποίο εύχομαι να μας δημιουργήσει θετικές προκλήσεις ώστε να καθορίσουμε μία θετική στρατηγική στη χώρα μας για το μέλλον» είπε ο κ. Μαλάς προσθέτοντας ότι όλα αυτά προϋποθέτουν στόχευση, επιστημονική ανάλυση, αξιοπιστία συλλογικότητα και ενότητα για να καταστεί δυνατό να δρομολογηθούν οι «σωστές πολιτικές, ώστε η χώρα μας να μπει σε μία πορεία ανάπτυξης, η οποία όμως να στοχεύει και στην επίλυση του Κυπριακού και στη σωστή διαχείριση της οικονομίας».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο υποψήφιος για την Κυπριακή Προεδρία ανέφερε ότι η Ευρώπη αλλάζει και «το κοινωνικό κράτος δέχεται μία ανελέητη επίθεση προς όφελος της ισχυρή οικονομίες, κάτω από νέους όρους, που αλλοιώνουν τα εργασιακά κεκτημένα και τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις. Αυτή η νέα Ευρώπη δυστυχώς εκφράζεται μέσα από πολιτικές τύπου οικονομικής επικυριαρχίας οι οποίες επιβάλλονται από κάποιες χώρες, που θέλουν μέσα από δανειακές συμβάσεις να επιβάλλουν τις δικές τους φιλοσοφίες». «Η χώρα μας» πρόσθεσε «μπαίνει ακριβώς σε αυτή τη στόχευση και η επόμενη κυβέρνηση δεν είναι αρκετό να είναι διεκδικητική και σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είναι διεκδικητική και προοδευτική και σε σχέση με τις όποιες δανειακές συμβάσεις θα υπογράψουμε». Όπως είπε οποιαδήποτε εκχώρηση οικονομικής κυριαρχίας θα στέλνει το μήνυμα ότι και στο Κυπριακό η υποχωρητικότητα μας θα είναι δεδομένη.
Περιγράφοντας την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, στα 30 χρόνια εξέλιξης της από γεωργική σε οικονομία που βασίστηκε στις υπηρεσίες και την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Μαλάς θύμισε ότι τις δεκαετίες από το ’90 έως το 2010 το σχετικά μικρό χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου μετεξελίχθηκε σε ένα τεράστιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω των τεράστιων πολιτικών ανακατατάξεων στην ανατολική Ευρώπη και «διέθεσε πάρα πολύ χρήμα στη χώρα μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία, με αποτέλεσμα σήμερα, ενόψει μίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει και τη χώρα μας να έχουμε στην Κύπρο ιδιωτικό χρέος 300% του ΑΕΠ» και στη συνέχεια δέχθηκε «μία τεράστια απώλεια λόγω και της έκθεσης του στην ελληνική αγορά και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο μηχανισμό αλληλεγγύης για να στηριχθεί και το κράτος αλλά και το τραπεζικό σύστημα». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και σημείωσε την πρόθεση του όσοι έχουν ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο κ. Μαλάς αναφορικά με το μνημόνιο επανέλαβε τη θέση του ότι για την Κύπρο θα πρέπει να είναι ένα, ώστε «να μην μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο δεύτερου και τρίτου μνημονίου, γιατί αυτό θα σημαίνει ταφόπλακα στην κυπριακή οικονομία», προσθέτοντας ότι στόχος για μία μικρή οικονομία πρέπει να είναι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της για την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, αλλά και να μπει και σε μία δημοσιονομική σταθερότητα για να μπορεί να προσελκύει επενδύσεις. Στο ίδιο πλαίσιο τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, που όπως είπε θα συμβάλλουν μόνο στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλίων για μία μικρή χώρα όπως η Κύπρος καθώς και κίνδυνοι εθνικής ασφάλειας, γιατί μία χώρα ημικατεχόμενη δεν μπορεί να εκχωρήσει αυτές τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και να μείνει αθωράκιστη από τη διαχείριση αυτών των υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο δε λύνει αυτόματα τα προβλήματα, αντίθετα «χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ναι μεν να βοηθούνται από την εξασφάλιση ρευστότητας, αλλά και να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό ρευστότητας που θα συνεχίσει να υπάρχει μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων».
Όσον αφορά την ανεργία, μίλησε για τα μεγάλα ποσοστά που καταγράφονται και τα οποία απέδωσε σε παράγοντες όπως η κρίση, αλλά και τη ροή ξένων εργαζομένων ειδικά από ανατολικές χώρες. Σε αυτό το σημείο είπε ότι «εμείς δε θέλουμε να προτείνουμε πολιτικές που καλλιεργούν κουλτούρες ρατσισμού. Είμαστε υπέρ των σωστών εργασιακών σχέσεων και της διαπίστευσης επαγγελμάτων, ώστε ο κάθε ένας να εργοδοτείται στη βάση των προσόντων του και να μη γίνεται χρήση φτηνού εργατικού δυναμικού». Αναφερόμενος στα μέτρα μείωσης της ανεργίας μίλησε για την έρευνα και την καινοτομία, τη διαπίστευση επαγγελμάτων, την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού, την προώθηση τεχνικών επαγγελμάτων, συναφών με τις δομές για το φυσικό αέριο, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και το να ανοίξει και σε άλλους τομείς, στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία, με τη χρήση της επιστήμης και του σχεδιασμού.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Μαλάς είπε ότι είναι η διασφάλιση της όποιας δυνατότητας της αποπληρωμής της δανειακής μας σύμβασης, καλώντας τον κόσμο να προβληματιστεί, γιατί μία μικρή χώρα «που έχει ανακαλύψει στο οικόπεδο 12, αποθέματα υδρογονανθράκων με αξία περίπου 50 δις. Ευρώ να βρίσκει δυσκολία να εξασφαλίσει ένα δάνειο μέσω μνημονίου, το οποίο θα είναι στη χειρότερη περίπτωση 17 δις. Ευρώ και θα έχει 30 χρόνια αποπληρωμή», καθώς όπως είπε «κάποιοι ενδεχομένως προσπαθούν μέσω μνημονιακών οδών την αύξηση της οικονομικής επικυριαρχίας στη χώρα μας για να μας επιβάλλουν τις πολιτικές τους». Σύμφωνα με τον κ. Μαλά η επόμενη κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα στα θέματα του φυσικού αερίου, που είναι εκεί για τις επόμενες και τωρινές γενιές και όχι για ξεπούλημα ή συνδιαχείριση με τον οποιονδήποτε, παρατηρώντας ότι «όταν η τρόικα ήρθε στη χώρα μας και προσπαθούσαμε σε τεχνοκρατικό επίπεδο να συνομολογήσουμε ένα ανεκτό μνημόνιο, κάποιοι εκβίαζαν την κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους της τρόικας ως είχαν, μεταξύ των οποίων και τη συνδιαχείριση». «Η κρίση θέλει ηγέτη», είπε ο κ. Μαλάς «όμως ο ηγέτης πρέπει να μπαίνει μπροστά και να βάζει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού μπροστά και όχι να εξυπηρετεί να συμφέροντα του οποιουδήποτε μας προσφέρει μία δανειακή σύμβαση».
Χαρακτήρισε τις συμμαχίες που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου τεράστιες και πρόσθεσε ότι από τις στρατηγικές αυτές συμμαχίες αναδεικνύεται η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού. Χαρακτήρισε αδιανόητο μετά από 38 χρόνια κατοχής, «όταν η ίδια η ζωή βάζει χρονοδιάγραμμα στην επίλυση του Κυπριακού, πολιτικοί που διεκδικούν σήμερα το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να λένε ότι δεν καταλαβαίνουν τι έχουμε υπογράψει, είτε να προσπαθούν να το ρίξουν στον κάδο των αχρήστων και να μας μιλούν για νέα βάση συζήτησης, για δήθεν υποχωρήσεις κλπ» και πρόσθεσε ότι «αν η ε/κ κοινότητα δε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρότασης λύσης του Κυπριακού πάνω στη βάση των προσυμφωνηθέντων και των αρχών του ΟΗΕ και να αποκτήσει αξιοπιστία, τότε οι ενέργειες της ίδιας της ε/κ κοινότητας θα μετατραπούν σε ταφόπλακα για το Κυπριακό». Ο κ. Μαλάς μίλησε για χαμένες ευκαιρίες το 1993 και το 2003 λέγοντας ότι από τότε «πέρασαν πολλά χρόνια για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, διεκδικήσαμε ένα πλαίσιο για να προσδέσουμε την τ/κ κοινότητα στη βάση λύσης. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από πνεύμα συνεννόησης και ενότητας να καθορίσουμε επιτέλους το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως εμείς το καταλαβαίνουμε και να το κρατήσουμε σαν ένα πολιτικό ευαγγέλιο και για τις επόμενες κυβερνήσεις. Η ίδια η ζωή βάζει χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό, γιατί μετατρέπεται και σε οικονομικό και σε κοινωνικό πρόβλημα».
Συνέχισε λέγοντας ότι η επίλυση του κυπριακού μπαίνει και σε στρατηγική βάση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο, «θα μας δημιουργήσει τη δυνατότητα δημιουργίας μίας οικονομικοκεντρικής και μίας κυπροκεντρικής συμμαχίας», λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει και δε θα συζητήσει «στρατοκεντρικές συμμαχίες για τη χώρα μας. Οι μικρές χώρες εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα τους μέσα από οικονομοκεντρικές συμμαχίες και μέσα από αυτές που θα δημιουργηθούν μέσω του φυσικού αερίου πρέπει να επιδιώξουμε όχι μόνο τη λύση του Κυπριακού, αλλά και την σωστή μορφή επίλυσης του Κυπριακού». Υπεραμύνθηκε τη λύση ισχυρής ομοσπονδίας ως τη μόνη, που «μπορεί να διασφαλίσει και τα οικονομικά μας συμφέροντα αλλά και τα στρατηγικά σε βάθος χρόνου», αντιτάσσοντας ότι «η χαλαρή ομοσπονδία σημαίνει εκχώρηση εξουσιών σε δύο περιφέρειες και αυτή ενδεχομένως η λύση να δημιουργεί συνθήκες σε κάποιους να διεκδικήσουν σε βάθος χρόνου μία βελούδινη διχοτόμηση και μέσω αυτής να διεκδικήσουν και μέρος της ΑΟΖ».
Ο κ. Μαλάς επανέλαβε ότι «διεκδικούμε λύση του Κυπριακού σε βάση αρχών. Διεκδικούμε λύση σε βάση συμφωνηθέντων της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία πολιτική διεθνή προσωπικότητα», λέγοντας ότι «πρέπει όλοι να στοχεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Δε θα μας συγχωρέσει ούτε η νέα γενιά ούτε οι παλαιότερες εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση». Κλείνοντας ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση της διζωνικότητας, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος όρος «δε σημαίνει παρά δύο περιφέρειες στις οποίες κινούνται και εγκαθίστανται ελεύθερα και αποκτούν περιουσία όλοι οι πολίτες, αυτή είναι η δική μας η θέση. Οτιδήποτε άλλο κατατίθεται σήμερα είναι εκ του πονηρού και δίνει δυνατότητα στην τ/κ πλευρά να βάλει άλλη λύση του Κυπριακού, όπως η λύση δύο κρατών». Τέλος είπε ότι δε θα βάλει «νερό στο κρασί του» όσον αφορά τις αρχές με τις οποίες διεκδικεί την ψήφο του Κυπριακού λαού και έκλεισε λέγοντας ότι μπήκε στην πολιτική «για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, να δημιουργήσουμε εξωστρέφεια και προοπτική ανάπτυξης».
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Κούλης Θεοδούλου, στέλεχος του επιτελείου του κ. Μαλά στην Αθήνα, ο Τάκης Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΑ... ΒΑΘΙΑ Ο ΜΙΤΣΕΛ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΠΑΠ: Αλλάζει η φορολόγηση των κερδών των παικτών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ