2013-02-05 10:02:05
Φωτογραφία για Κυβέρνηση προς ΕΕ: Αντί για κούρεμα χρέους αυξήστε τα επενδυτικά κονδύλια...!!!
Της Δήμητρας Καδδά  

Την άμεση σύνδεση του επόμενου κοινοτικού πακέτου (2014 -2020) με τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχία του μνημονίου επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να πετύχει η κυβέρνηση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. 

 Προς το παρόν όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη τα νερά είναι πολύ θολά: δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα ούτε τα 14 δισ. ευρώ που φέρεται να λαμβάνει με τις υφιστάμενες προτάσεις η Ελλάδα (από 20,4 δισ. ευρώ σήμερα).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ξεδίπλωσε οικονομική διπλωματία σε 3 άξονες για να πείσει τα κράτη – μέλη αλλά και την τρόικα (σκέλος ΔΝΤ) από την οποία πλέον ζητά συνδρομή: συνδέει τα κονδύλια με τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχία του μνημονίου, ενώ επικαλείται τεράστια ύφεση, αλλά και αδικία.

- Το βασικότερο πλέον επιχείρημα για το ΕΣΠΑ είναι το ίδιο το μνημόνιο
. Μετά την «αποτυχία» του ΔΝΤ να υπολογίσει την ύφεση και το «κενό» που συνεχίζει να υπάρχει στην βιωσιμότητα του χρέους, οι ελληνικές αρχές φέρεται να έχουν ήδη προχωρήσει σε αναλυτικές παρουσιάζεις. Δείχνουν την επίπτωση στο χρέος από ένα «κουρεμένο» ΕΣΠΑ (που θα απαιτήσει και ένα … «κούρεμα» του χρέους), αλλά και τα σενάρια κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με το «αυγάτισμα» των 14 δισ. ευρώ που φέρεται σήμερα (στο καλό σενάριο) να λαμβάνει η Ελλάδα.

Το επιχείρημα είναι ότι επιπλέον επενδυτικά κονδύλια μειώνουν και τον παρονομαστή του χρέους (με την άμεση εισροή χρήματος) αλλά και τον αριθμητή- πολλαπλασιαστή (καθώς βοηθούν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας).

- Το δεύτερο επιχείρημα είναι αυτό που ανέπτυξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε απλά και μόνο να εφαρμοστεί ένα στατιστικό μοντέλο για την κατανομή των χρημάτων που λαμβάνει υπόψη την περίοδο 2007-2009. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια ειδική περίπτωση για την Ελλάδα που πρέπει να έχει αντανάκλαση στην κατανομή των κονδυλίων». Δηλαδή θα ζητηθεί εξαίρεση από τους κοινοτικούς κανονισμούς καθώς πλέον το ΑΕΠ έχει υποστεί ελεύθερη πτώση από τα στοιχεία του 2009. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά κράτη της Α. Ευρώπης (π.χ. Σλοβενία, Σλοβακία) προβάλλουν αντιστάσεις λέγοντας ότι λαμβάνουν λιγότερα λεφτά της Ελλάδας και ας έχουν και μετά κρίσης χαμηλότερο ΑΕΠ - Το τρίτο επιχείρημα είναι αυτό της ίδιας της κρίσης, της ανεργίας και της ύφεσης που στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ έντονη με στόχο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη λόγω των έκτακτών συνθηκών. Και αυτό το επιχείρημα όπως και τα προηγούμενα δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτό.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για «άσσους» στο μανίκι του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Μεταξύ αυτών το ποσό που αναλογεί σε άλλα κράτη που τελούν υπό επιτροπεία όπως η Πορτογαλία τα οποία φέρεται να έχουν ευνοηθεί στην προσωρινή κατανομή του επόμενου κοινοτικού «πακέτου».

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ