2013-02-06 19:15:47
Φωτογραφία για UEFA: Συνταγή χρεοκοπίας ακολουθούν οι ελληνικές ομάδες
Ελλείμματα 30% κατέγραψαν το 2011, ενώ ξοδεύουν το 93% των εσόδων τους για παίκτες, προπονητές

Καταδικασμένο σε αργό θάνατο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε η UEFA στη δημοσιότητα. Οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ξοδεύουν το 93% των εσόδων τους για την αγορά και την μισθοδοσία ποδοσφαιριστών, προπονητών και υπαλλήλων. Το ποσοστό οδηγεί μαθηματικά στην χρεοκοπία. Κατά την UEFA ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 65%, ενώ οι οικονομολόγοι του ποδοσφαίρου υποστηρίζουν ότι μια ομάδα για να μην δημιουργεί ελλείμματα πρέπει να ξοδεύει για ποδοσφαιριστές και προπονητές το πολύ μέχρι 70% των εσόδων της.

Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χειρότερο συντελεστή μεταξύ των 53 χωρών μελών της UEFA. Τα πρωτεία κατέχουν δύο άλλες βαλκανικές χώρες. Η Σερβία και η Βουλγαρία οι ομάδες των οποίων ξοδεύουν πάνω από το 100% των εσόδων τους για την αγορά και πληρωμή παικτών και προπονητών.


Ποσοστό μεγαλύτερο από την Ελλάδα για πληρωμές ξοδεύουν επίσης οι ομάδες  της Γεωργίας (99%) και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης (97%). Από τα λεγόμενα σοβαρά και κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, μόνο το ιταλικό Καμπιονάτο (71%) ξεπερνάει ελάχιστα το 70% που θεωρείται όριο υγιούς οικονομικής αυτοσυντήρησης. Το γαλλικό Σαμπιονά ξοδεύει για ποδοσφαιριστές, προπονητικό τιμ και υπαλλήλους το 70% των εσόδων του, η πλούσια αγγλική Πρέμιερ Λιγκ το 68%, οι ολλανδικές ομάδες το 64%, η ισπανική Πριμέρα Ντιβιζιόν το 61%, η Πορτογαλία το 58% και η γερμανική Μπουντεσλίγκα μόλις το 52%.

Οι κυπριακές ομάδες που στηρίζονται αποκλειστικά στην εισαγωγή παικτών ξοδεύουν για τη μισθοδοσία το 77% των εσόδων τους. Από τα πρωταθλήματα των σκανδιναβικών χωρών περισσότερο σπάταλο είναι κατά την UEFA το φινλανδικό που πληρώνει για μισθούς το 64% των εσόδων του. Ακολουθούν η Δανία με 60%, η Σουηδία με 55% και η Νορβηγία με 51%.

Συντηρητικά ως προς την μισθοδοσία κινούνται οι ομάδες χωρών που  ξοδεύουν σημαντικά ποσά για το ποδόσφαιρο. Η Ρωσία πληρώνει το 75% των εσόδων της, η Ελβετία το 73%,  η Τουρκία το 72%, το Βέλγιο 65%, η Αυστρία το 59%, η Ουγγαρία το 57% και η Ουκρανία το 55%.

Κατά μία άποψη ουδέποτε θα πεινάσουν οι ομάδες του Αζερμπαϊτζάν (28%), Αρμενίας (29%), Εσθονίας (31%), Λιθουανίας ((37%) και Μολδαβίας (40%), οι οποίες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας της UEFA.

Σύμφωνα με την UEFA οι ευρωπαϊκές ομάδες για κάθε 10 ευρώ που εισέπραξαν το 2011 ξόδεψαν 12 ευρώ με το συνολικό ετήσιο έλλειμμα να υπολογίζεται σε 1,675 δισ.  ευρώ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 45 χωρών των οποίων οι ομάδες έκλεισαν το 2011 με παθητικό. Την πρωτιά στον τομέα αυτό κατέχουν τα πρωταθλήματα της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ουαλίας και της Εσθονίας το ετήσιο έλλειμμα των οποίων υπολογίζεται από την UEFA στο 30%. Ελλειμμα 16% παρουσιάζουν οι ομάδες της Αγγλίας, 20% της Ιταλίας, 15% της Ολλανδίας και 21% της Κύπρου.

Κέρδη από το ποδόσφαιρο δήλωσαν ότι είχαν το 2011 οι ομάδες των Σκοπίων (10%), της Αυστρίας (3%), της Γερμανίας και της Λευκορωσίας (2%) και της Σουηδίας (1%). 

 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ