2013-02-07 17:32:03
Φωτογραφία για Η Νομαρχιακή επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»
από το Γραφείο Τύπου

Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης με τον Γραμματέα ΝΟΕΣ Χρόνη Μακρίδη πραγματοποίησε συνάντηση με την Διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙΘ με θέμα συζήτησης το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που τέθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι υφίσταται ανάγκη αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Αυτή η αναδιάρθρωση όμως πρέπει να βασίζεται και να εντάσσεται σ’ ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την Ανώτατη εκπαίδευση (ΑΕΙ- ΑΤΕΙ) και σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. Να στηρίζεται σε αξιολόγηση των Ιδρυμάτων και σε ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό ανά περιφέρεια.

Είναι προφανές ότι η συγχώνευση, κατάργηση και η μεταφορά των τμημάτων του Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙΘ μόνο ως εξορθολογισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η συγκεκριμένη απόπειρα αναδιάρθρωσης δεν βασίζεται σε κανένα ορθολογικό, επιστημονικό, ακαδημαϊκό κριτήριο. Είναι σαφές ότι δεν υπηρετούνται κριτήρια, γενικές αρχές και δεν είναι προϊόν συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Υπηρετούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα με την πόλη, το Ίδρυμα και τα γνωστικά αντικείμενα. Με «ειδικές μεταχειρίσεις» που δεν αιτιολογούνται με κανένα επιχείρημα.


Για το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικό η ίση και ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση των Ιδρυμάτων με βάση κοινά αποδκτές αρχές και κριτήρια γιατί μόνο έτσι θα γίνει αποδεκτό κάθε μεταρρυθμιστικό εγχείρημα από τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα πρόσωπα που επηρεάζονται αλλά και την κοινωνία συνολικά.

Ειδικότερα για το Αλεξάνδρειο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, σύγχρονες εγκαταστάσεις, εργαστηριακός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, αγρόκτημα 800 στρεμμάτων με όλες τις υποδομές, απαξιώνονται, εγκαταλείπονται, χάνονται.

Χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειες τους ταλαιπωρούνται με τεράστιο οικονομικό κόστος στο βωμό των πολιτικών συσχετισμών. Δυστυχώς τέτοιες νοοτροπίες μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.

Σε κάθε περίπτωση θέτουμε επιτακτικά και το ζήτημα της διαδικασίας μετάβασης σε όποιο νέο καθεστώς προκύψει στο τέλος της διαβούλευσης. Είναι ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένο μεταβατικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε μεταβολή. Το σχέδιο αυτό οφείλει να διασφαλίζει τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση τμημάτων ως προς την ακαδημαϊκή λειτουργία τους τίτλους σπουδών και την φοιτητική μέριμνα.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλο να ληφθούν υπόψη οι γενικές αρχές και τα κριτήρια που διακηρύσσονται, αλλά δεν τηρούνται, με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και να προβεί άμεσα στις απαραίτητε αλλαγές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ