2013-02-08 13:47:03
Φωτογραφία για Εγκυμοσύνη και διατροφή
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας Για να διασφαλιστεί η υγεία της ίδιας και η σωστή ανάπτυξη του μωρού θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην διατροφή που θα ακολουθήσει. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο αρχικό βάρος της εγκυμονούσας καθώς και στην αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, για να μην προκληθούν επιπλοκές τόσο για την ίδια όσο και για την υγεία του μωρού.

Πολλές μέλλουσες μητέρες έχουν στο μυαλό τους ότι κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να τρέφονται για ''2'', να καταναλώνουν δηλαδή σχεδόν διπλάσια ποσότητα φαγητού απ’ ότι πριν την σύλληψη. Τρώγοντας για ''2'' δεν σημαίνει ότι καταναλώνουμε διπλές ποσότητες φαγητού, αλλά ότι πρέπει να λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά τόσο για εμάς, όσο και για το μωρό μας.

Σημασία λοιπόν δεν έχει τόσο η ποσότητα του φαγητού αλλά η ποιότητα αυτού. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία οι απαιτήσεις της εγκυμονούσας σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται. Η κάλυψη των απαιτήσεων αυτών δεν είναι πάντα εφικτή μέσω της διατροφής, γι’ αυτό συνήθως δίνονται συμπληρώματα από τον επιβλέπον ιατρό. Τα συμπληρώματα από μόνα τους όμως δεν αρκούν, η βάση μιας υγιής κύησης είναι η διατροφή.


Όσον αφορά τις θερμιδικές απαιτήσεις της μητέρας αυξάνονται κατά 300 θερμίδες ημερησίως για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σημαντικό είναι να αυξηθεί η πρόσληψη πρωτεϊνών για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Καλές πηγές για τη λήψη πρωτεϊνών είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και τυρί). Αν καθημερινά λαμβάνουμε ποικιλία από τροφές αυτής της κατηγορίας, μπορούμε να καλύψουμε τις αυξημένες απαιτήσεις.

Οι υδατάνθρακές που αποτελούν και τη βάση της διατροφής μας: θα πρέπει να επιλέγονται σύνθετοι υδατάνθρακες (δηλαδή ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά ) οι οποίοι αυξάνουν σταδιακά τη γλυκόζη του αίματος και όχι άσπρο ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, για την αποφυγή της ανάπτυξης διαβήτη κυήσεως. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται, αλλά ότι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Προσοχή χρειάζεται στις πηγές από τις οποίες προσλαμβάνουμε λιπαρά, δηλαδή πρέπει να αποφεύγεται η λήψη λιπαρών από πηγές που προσφέρουν κορεσμένο λίπος όπως γλυκά, βούτυρο, κόκκινο κρέας κ.λ.π και να προτιμώνται πηγές όπως το ωμό ελαιόλαδο, το ψάρι κ.α.

Επίσης αυξάνονται οι απαιτήσεις σε σίδηρο, φυλικό οξύ και ασβέστιο.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης όπου μεταφέρει το οξυγόνο στο έμβρυο. Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το μοσχάρι, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές κ.α

Είναι απαραίτητη η λήψη φυλικού οξέος, οπού συμβάλει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τροφές που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

Το ασβέστιο (το οποίο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σουσάμι, τις σαρδέλες κ.α), είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού.

Θα πρέπει επίσης να καταναλώνεται ποικιλία από φρούτα και λαχανικά για τη λήψη βιταμινών.

Όμως υπάρχουν και κάποιες τροφές οι οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως τα μαλακά τυριά, το συκώτι και τα εντόσθια, τα ωμά ψάρια, τα μεγάλα ψάρια και τα μη επαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά και κρέατα.
dietplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ