2013-02-08 19:27:41
Φωτογραφία για Α.Σαμαράς: «Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο»
«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει 14,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη και άλλα 2 δισ. ευρώ που εκτιμά ότι θα διατεθούν έπειτα από μία διετία. «Η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στον προϋπολογισμό για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Αξιζε η αναμονή!». Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ ανακοίνωσε - μέσω twitter - την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία των ηγετών, όμως, τελεί υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ηδη, ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς εμφανίζεται απολύτως αρνητικός στη συμφωνία.

Οι «27» συμφώνησαν για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.


Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη μακρά διαπραγμάτευση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Βαν Ρόμπαϊ μίλησε για ένα μετριασμένο προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία».

Οι διαπραγματεύσεις διακόπησαν τη νύχτα και ξεκίνησαν εκ νέου στις 7.30 το πρωί ώρα Ελλάδας με τον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ να καταθέτει νέα συμβιβαστική πρόταση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περαιτέρω μετριοπαθείς περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να δαπανηθεί κάτι λιγότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, περίπου 973 δισ.ευρώ.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός ζήτησε μείωση κατά 30 δισ. ευρώ ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου μείωση κατά 13 δισ. ευρώ ώστε να καταλήξουν οι 27 στο ποσό των 960 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ρόμπαϊ πρότεινε μια μικρή περικοπή στις δεσμεύσεις πληρωμών, αλλά μεγαλύτερη περικοπή στις πληρωμές.

Συγκεκριμένα, η πρόταση καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2014-2020 σε 972 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις πληρωμών και 910-913 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Κοντά σε συμφωνία

Οι ηγέτες των «27» φαίνεται, πάντως, ναι καταλήγουν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το Reuters και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν θα μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρνητικός ο Σουλτς

Εξαιρετικά αρνητικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη συμβιβαστική πρόταση πλαίσιο του Χερμάν βαν Ρόμπαϊ για κοινοτικό προϋπολογισμό με πλαφόν τα 960 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την «απίστευτη κίνηση εξαπάτησης» και λέγοντας ότι ουσιαστικά θα διατεθούν κεφάλαιο μόνο 908 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF, ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ότι στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση συγκλίνουν σε πορϋπολογισμό των 960 δισ. ευρώ, αλλά «στην πραγαμτικότητα, τα διαθέσιμα κεφάλαια θα φτάνουν τα 908 δισ. ευρώ».

Ο Σουλτς υποστήριξε επίσης ότι «αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να πάρει τη συμφωνία της Ευρωβουλής». «Κανείς υπεύθυνος ευρωβουλευτής δεν θα συνέβαλε σε ελλειματικό προϋπολογισμό» είπε.

«Για ένα κοινοβούλιο υπάρχουν δύο δυνατότητες» είπε, ο Σουλτς: «Είτε να διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις, πράγμα που προσφέρουμε εδώ και δύο χρόνια, και οι κυβερνήσεις δεν το έκαναν. Από την άλλη, οι ηγέτες φτιάχνουν ένα πακέτο, το στέλνουν στο Κοινοβούλιο, και αυτό λέει "ναι" ή "όχι", πράγμα που συμβαίνει στην πράξη».

Χωρισμένοι σε Βορρά και Νότο

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία.

Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ: Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι κλήθηκε και ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπαϊ, το Παρίσι το διαψεύδει.

Πάντως ο γρίφος της κατανομής των κονδυλίων έχει και γραφειοκρατική διάσταση αφού σχετίζεται με μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά στον τρόπο των μετρήσεων.

Ο Βαν Ρόμπαϊ στα 972 δισ. καταγράφει τις δεσμεύσεις (commitments), δηλαδή την καταβολή ποσών αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις· αν υπάρξει συμφωνία οι δεσμεύσει θα περικοπούν 15-20 δισ.

Αντίθετα, η Βρετανία και άλλες χώρες επικεντρώνονται στις πληρωμές (payments), δηλαδή την πραγματική μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ που θα κινηθούν στα 900 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 χωρών μελών.

Δήλωση Σαμαρά

Προσερχόμενος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο κτίριο της Συνόδου δήλωσε ότι «Οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα έχουν πάρει το δρόμο τους και το στοίχημα πλέον είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ