2013-02-09 09:11:03
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές με αποκλεισμούς δρόμους κατά του σχεδίου «Αθηνά»
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή στην πράξη του σχεδίου «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τη συγχώνευση τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι οι φοιτητές της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν σειρά δυναμικών παρεμβάσεων, με συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δρόμους από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΤΕφ Πάτρας, η Επιτροπή Αγώνα ΣΔΟ Πάτρας, η Επιτροπή Αγώνα ΣΕΥΠ Πάτρας, η Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ Πύργου, η Επιτροπή αγώνα ΤΕΙ Αμαλιάδας και οι Σπουδαστές του ΤΕΙ Αιγίου, αναφέρουν τα εξής:

«Όλοι εμείς που μαζευτήκαμε την Παρασκευή 8 Φλεβάρη από τις σχολές ΣΤΕφ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Πάτρας, το ΤΕΙ Αιγίου, το ΤΕΙ Πύργου και το ΤΕΙ Αμαλιάδας, χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των χιλιάδων σπουδαστών σε όλη τη χώρα.

Χαιρετίζουμε ειδικά τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Πάτρα, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, το Αίγιο ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» που παρουσίασε πρόσφατα η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.


Οι κινητοποιήσεις μας είναι δίκαιες και δικαιολογημένες γιατί οι κόποι και οι θυσίες οι δικές μας και των οικογενειών μας όλα αυτά τα χρόνια κινδυνεύουν να πάνε χαμένες, βρίσκονται συνεχώς «στον αέρα».

Τώρα με το σχέδιο «Αθηνά» συγχωνεύουν ολόκληρα τμήματα και τα μεταφέρουν σε άλλες πόλεις, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ότι οι χιλιάδες φοιτητές που θα μετακομίσουν θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις σπουδές τους και ότι οι υποδομές που υπάρχουν θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση των σπουδών τους απρόσκοπτα.

Αλήθεια δεν ξέρουν ότι…;

-Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου ήδη σπουδάζουν 6000 σπουδαστές, η Εστία έχει 50 δωμάτια σε άθλια κατάσταση και άλλα 200 νοικιάζονται σε ξενοδοχεία. Με τη μεταφορά της ΣΔΟ Πάτρας εκεί θα προστεθούν άλλοι 4000 σπουδαστές – συνολικά 10.000 σε μια πόλη 5000 κατοίκων! Ούτε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν δεν θα φτάνουν για τους σπουδαστές.

-Οι υποδομές του ΤΕΙ Μεσολογγίου σε καθηγητές και αίθουσες είναι ήδη ελάχιστες με αποτέλεσμα πέρσι πολλά εργαστήρια να μη γίνουν και δεκάδες σπουδαστές να περιμένουν σε λίστες αναμονής.

-Το εστιατόριο εκεί φτιάχνει καθημερινά 300 μερίδες που δεν εξυπηρετούν τους ήδη υπάρχοντες σπουδαστές.

-Στο ΤΕΙ Πάτρας η κατάσταση είναι αντίστοιχα απαράδεκτη. Στην Εστία υπάρχουν 300 δωμάτια για 12.000 σπουδαστές.

-Φέτος στο ΤΕΙ Πάτρας δεν πήραν κάρτα δωρεάν σίτισης 2500-3000 σπουδαστές.

-Είναι δεκάδες αυτοί που περιμένουν ολόκληρα εξάμηνα για να κάνουν ένα εργαστήριο.

Ξέρουμε γιατί συγχωνεύουν και κλείνουν τις σχολές μας!

Δεν το κάνουν για το καλό μας!!! ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Η πραγματική αιτία αυτών των εξελίξεων είναι η επιδίωξή τους είναι να διαμορφώσουν μια νέα γενιά εργαζόμενων που θα δουλεύει με όρους σύγχρονης σκλαβιάς για κερδίζουν τα αφεντικά. Είναι συνέχεια του νόμου πλαίσιο, της εξίσωσης ΑΕΙ-ΤΕΙ με κολλέγια, της αξιολόγησης. Είναι ενταγμένα στο συνολικό σχεδιασμό για παραπέρα υποβάθμιση του ΤΕΙ, να γίνουν τα ΤΕΙ, ΙΕΚ.

Δεν είμαστε πελάτες.

Παλεύουμε για τη ζωή και τη μόρφωσή μας!

Έχουν εμφανιστεί διάφοροι άσπονδοι φίλοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα μας για το συμφέρον τους.

Ο Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, οι κατά τόπους Δήμαρχοι, διάφοροι καπιταλιστές της Πάτρας (όπως ο ιδιοκτήτης της ΛΟΥΞ), οι Εμπορικοί Σύλλογοι αντιδρούν γιατί χάνουν το πελατολόγιό τους. Που ήταν άλλωστε όλοι αυτοί όταν διεκδικούσαμε δωρεάν σίτιση και στέγαση; Ο Περιφερειάρχης δήλωνε πως είναι «μη επιλέξιμη δαπάνη» η κατασκευή Εστιών ώστε να μείνουν τα παιδιά που σπουδάζουν στο ΤΕΙ. Όλοι αυτοί αγχώνονται για να μπαίνουν περισσότερα ευρώ στις τσέπες τους, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των φοιτητών για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, για διασκέδαση.

Οι Πρόεδροι ΤΕΙ και κάποιοι καθηγητές που όταν οι σπουδαστές πάλευαν μας έλεγαν να «κάτσουμε στα αυγά μας», τώρα θέλουν να αξιοποιήσουν τον αγώνα μας για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Οι αγωνίες, το άγχος, ο κόπος και ο ιδρώτας των σπουδαστών και των λαϊκών οικογενειών για να σπουδάσουν τα παιδιά τους δεν έχουν καμία σχέση με όλους αυτούς.

Από την άλλη οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έγιναν όλοι τους ξαφνικά «ανεξάρτητοι» και συμπορεύθηκαν με κοινό πλαίσιο. Ακόμα και η ΔΑΠ έγινε «ανεξάρτητη» στην τελευταία ΓΣ της ΣΔΟ Πάτρας.

Είναι δίγλωσσοι και λένε άλλα εδώ και άλλα εκεί γιατί θέλουν όλοι μαζί να οδηγήσουν των αγώνα των σπουδαστών σε ανώδυνα κανάλια, να μην χτυπηθεί η πραγματική αιτία των προβλημάτων. Ενώ στην Πάτρα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνονται στις συγχωνεύσεις και τη μεταφορά, στο Μεσολόγγι διαλαλούν ότι «θα αναβαθμιστεί το πτυχίο μας».

Καλούμε όλους τους σπουδαστές των ΤΕΙ να εναντιωθούν στο σχέδιο «Αθηνά», να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του κάθε φοιτητής. Να δυναμώσει η πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού.

Παλεύουμε:

Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε – να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.

Άμεση επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Ούτε σκέψη για ξεπούλημα της περιουσίας τους!

Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να χτιστούν νέες Εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών.

• Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία– αναλώσιμα! Ούτε σκέψη για δίδακτρα.

• Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.

• Όχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών. Καμιά απόλυση προσωπικού. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις-εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων.

Καλούμε:

Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις παντού! Να συμμετέχουν ενεργά όλοι οι σπουδαστές στην οργάνωση της πάλης.

Αποκλεισμούς δρόμων, συλλαλητήρια την Τρίτη 12/2.

Συνεντεύξεις τύπου σε όλες τις πόλεις την Τετάρτη 13/2.

Ενημερώσεις – εξορμήσεις σε πλατείες, στέκια νεολαίας το τετραήμερο 11/2 -15/2.»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ