2013-02-11 09:45:25
Φωτογραφία για ΣΤΕΝΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε δύο σημεία ξεδιπλώθηκαν οι πιέσεις των δανειστών μας προς την Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε, γεγονός που δείχνει ότι η στάση τους έχει αλλάξει μόνο επικοινωνιακό επίπεδο. Στην ουσία, η σκληρή στάση παραμένει και θα παραμείνει εάν η χώρα μας δεν εξακολουθήσει να κάνει επακριβώς ό,τι θέλουν οι εταίροι και ορίζει το Μνημόνιο. 

Το πρώτο στοιχείο αφορά στην καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης του Φεβρουαρίου, έστω και εάν γίνεται «εμμέσως» και σε ήπιους τόνους. Το δεύτερο αφορά στην απομόνωση του Αντώνη Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής, όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα για τον επαναπροσδιορισμό των κονδυλίων λόγω της μεγάλης ύφεσης.

Σήμερα το βράδυ στο eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για την Ελλάδα, θα ακούσουν τον Γιάννη Στουρνάρα να ενημερώνει για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, όμως δεν θα λάβουν απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων του Φεβρουαρίου. 


Η απόφαση φαίνεται να αναβάλλεται για το eurogroup Μαρτίου και άγνωστο παραμένει εάν η δόση του Μαρτίου θα μετατεθεί για τον Απρίλιο.

Βάση του σχεδιασμού που είχε γίνει το Νοέμβριο, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για τον Ελλάδα, η δόση θα έπρεπε να εκταμιευθεί στο σημερινό eurogroup. Ο σχεδιασμός ίσχυσε μέχρι και τον Ιανουάριο οπότε δόθηκαν και τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ομως, στη τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), που πέρασε «στα ψιλά» λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, διαπιστώθηκε καθυστέρηση σε μια σειρά από θέματα και οι σκληροπυρηνικές χώρες διατύπωσαν για άλλη μια φορά επιφυλάξεις. Η δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων δεν εμπεριέχει οφειλές προς τους δανειστές (δίνεται για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού) γι αυτό και οι εταίροι επέστρεψαν στις πάγιες τακτικές της καθυστέρησης.

Τέσσερα είναι τα ακανθώδη θέματα για τις επόμενες δύο δόσεις: 

1. Η καθυστέρηση στις αποφάσεις για τις άμεσες απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως ζητά η τρόικα. Μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για την είναι δόση του Μαρτίου όμως τόσο οι τεχνοκράτες της τρόικας, όσο και του EWG, θεωρούν (κατά τις εκτιμήσεις τους πάντα) ότι η Δημοκρατική Αριστερά με την στάση της σπρώχνει την κυβέρνηση σε «έμμεσες» λύσεις ώστε να αποφευχθούν οι ξεκάθαρες απολύσεις. Η τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι οι απολύσεις πρέπει να γίνουν πάση θυσία.

2. Οι κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσωπικά με το ταξίδι του στο Κατάρ, δεν ικανοποιούν. Οι δανειστές φοβούνται καθυστερήσεις στο πρόγραμμα που θεωρείται κλειδί για την πετυχημένη υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Σημείωνεται ότι το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι θα επιβάλει ξένους εμπειρογνώμονες αν συνεχιστεί η καθυστέρηση στο πρόγραμμα.

3. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αργεί παρά το γεγονός ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες είναι έτοιμοι να εγκατασταθούν στη χώρα μας και να σαρώσουν τα φορολογικά στοιχεία.

4. Η μαύρη τρύπα των εσόδων του Ιανουαρίου σήμανε συναγερμό καθώς υπάρχουν φόβοι ότι, εάν τα έσοδα δεν ανακάμψουν μέχρι το τέλους Φεβρουαρίου όπου και κλείνει ταμειακά ο προϋπολογισμός του 2012, τον Μάρτιο η κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε νέα διορθωτικά μέτρα.

Εδώ και περίπου δέκα μέρες το Υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ότι η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα από ρευστό, άρα δεν χρειάζεται άμεσα η δόση. 

Ομως, η σχετική ήπια και έντεχνη αναβολή της απόφασης για την δόση από πλευράς των δανειστών (που στο παρελθόν είχε αναδειχτεί σε μείζον θέμα στα μέσα ενημέρωσης) , έχει να κάνει και με την στάση των δανειστών ότι δεν πρέπει τώρα που τα πράγματα άρχισαν να κυλούν στην Ελλάδα, να ξανανοίξει η συζήτηση για καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε, κανείς σε ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν θέλει νέο κύκλο αντιπαράθεσης για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους ή όχι. Οι δανειστές επίσης κατανοούν ότι η χώρα μας διανύει περίοδο κοινωνικού αναβρασμού και οποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα θα προκαλούσε πολιτικές αναταραχές και ίσως ακόμα και πρόωρες εκλογές.

Ετσι έκαναν δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να δοθεί μια παράταση μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί η απόκλιση στα έσοδα χωρίς να μην χρειαστούν νέα μέτρα. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο όμως, οι δόσεις δεν θα έρχονται, γιατί επί της ουσίας, η στάση των δανειστών δεν άλλαξε ποτέ, παρά τις επικοινωνιακές διαφοροποιήσεις.

Η απομόνωση Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής 

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση πέτυχε επιπλέον κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη εκμεταλλευόμενη την άρνηση της Γαλλίας να μειωθούν τα κονδύλια για το συγκεκριμένο τομέα.

Το κρίσιμο για τη χώρα στοιχείο ήταν η επανεξέταση της διανομής των κονδυλίων υπό το πρίσμα των νεότερων στοιχείων και της βαθιάς ύφεσης, ώστε να μην χάσουμε κονδύλια και να πάρουμε αυτά που μας αναλογούν.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όντως παρέθεσε την έκθεση που δείχνει την πραγματική κατάσταση στην ελληνική οικονομία και ζήτησε την άμεση επαναξιολόγηση. Όμως, αντί για αυτό έλαβε υπόσχεση ότι αυτό θα επανεξεταστεί σε δύο χρόνια. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο μόνος ηγέτης που έλαβε τον λόγο για να υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα ήταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Καμία άλλη χώρα της «υποτιθέμενης» Συμμαχίας του Νότου δεν υποστήριξε την ξεκάθαρη αδικία που υφίσταται η χώρα μας. Και αυτό, λένε κύκλοι στις Βρυξέλλες, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά, για το πώς εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι, την στιγμή μάλιστα που το αίτημα «μιλούσε» από μόνο του. 

Όπως σχολίασε εύστοχα Ευρωπαίος διπλωμάτης, αν αυτό συνέβαινε σε χώρα του Βορρά «θα είχε γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και η Σύνοδος δεν θα τελείωνε ποτέ εάν η χώρα αυτή δεν λάμβανε τα κονδύλια που της αναλογούσαν».

Βρυξέλλες, ανταπόκριση της 

Αγγελικής Παπαμιλτιάδου/Εuro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ