2013-02-11 12:44:02
Σε… Παράδεισο για το παρεμπόριο έχει μετατραπεί ολόκληρη η χώρα, με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά να αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου για τα παραποιημένα προϊόντα που έχουν ως κύρια χώρα προέλευσης την Κίνα αλλά και τα βασικά κέντρα διακίνησης τέτοιων εμπορευμάτων. Τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας είναι οι πρώτοι υποδοχείς αντίστοιχων φορτίων σε νταλίκες που προέρχονται κυρίως από το -προσφιλές για τους λαθρέμπορους- λιμάνι διαμετακόμισης της Νάπολης και δευτερευόντως από το Πρίντεζι της Ιταλίας.
Το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και μειώνονται τα εισοδήματα των καταναλωτών, οι οποίοι ήδη στρέφονται συνειδητά σε προϊόντα αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή. Επιπλέον, ξαναστήνεται επί ελληνικού εδάφους η «βιομηχανία» κατασκευής προϊόντων παραποίησης και απομίμησης, η οποία θα τροφοδοτεί όχι μόνο τις γειτονικές χώρες αλλά και τα ελληνικά καταστήματα, τις λαϊκές και τους πάγκους των παράνομων μικροπωλητών προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, ενώ ένας ακόμη δρόμος έχει ανοίξει τελευταία για τα κυκλώματα που θησαυρίζουν: τα σύνορα του Εβρου «σπάνε» καθημερινά και τεράστιες ποσότητες λαθραίων και απομιμητικών προϊόντων περνούν στη χώρα μας.
«Πληθωρισμός»
αρμοδίων Την ίδια ώρα η ελληνική Πολιτεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να δώσει ξεκάθαρη λύση για την καταστολή και κυρίως για την πρόληψη του προβλήματος ούτε να αντιμετωπίσει νομοθετικά κενά που «κλείνουν το μάτι» σε όσους παρανομούν
. Το μόνο που κάνει είναι να προσθέτει ακόμη έναν αρμόδιο φορέα στους ήδη υπάρχοντες των οποίων η συνεργασία προς το παρόν στηρίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εκπροσώπων τους και -όπως οι ίδιοι παραδέχονται δημοσίως- στις… διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Τελωνεία, ΣΔΟΕ, Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, κέντρα ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ) και -τώρα- και οι περιφέρειες (οι οποίες επωμμίστηκαν τις αρμοδιότητες των πρώην νομαρχιών) συμμετέχουν και στο σαφάρι κατά των παραποιημένων και απομιμημιτικών προϊόντων, ενώ τους πρώτους μήνες ζωής συμπληρώνει το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) που φιλοδοξεί να συντονίσει τις προσπάθειες σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο εμπορικός κόσμος εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτικός, ενώ κάποιοι ζητούν τη σύσταση ενός ακόμη ειδικού σώματος τύπου «ράμπο» που θα ασχολείται μόνο με το παρεμπόριο, αφού βλέπουν πως για κάποιους φορείς, όπως η ΕΛΑΣ, το ΣΔΟΕ και η Δημοτική Αστυνομία το κυνήγι του παρεμπορίου είναι μια από τις πολλές αρμοδιότητες που έχουν και συνήθως έρχεται σε δεύτερη μοίρα αφού -για παράδειγμα-… προηγούνται για την ΕΛΑΣ η φύλαξη πολιτικών προσώπων, για το ΣΔΟΕ η εξάρθρωση κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών και όπλων και για τη Δημοτική Αστυνομία τα πρόστιμα για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα και το παράνομο παρκάρισμα.
Επικουρικά...
«Ολοι ασχολούνται επικουρικά με το παρεμπόριο και την καταπολέμηση της διακίνησης εμπορευμάτων παραποίησης, απομίμησης και πειρατικών. Με αυτόν τον τρόπο λύση ποτέ δεν θα υπάρξει», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, ο οποίος θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει μια υπηρεσία που θα ασχολείται αποκλειστικά με το πρόβλημα και θα επεμβαίνει άμεσα. Ο κ. Φιλιππίδης χαρακτηρίζει το παρεμπόριο «οργανωμένο έγκλημα», στο οποίο μάλιστα ο επικεφαλής του ΣΥΚΑΠ, Δημήτρης Μπουλούκος, διακρίνει χαρακτηριστικά μαφίας.
Οσοι πάλι γνωρίζουν από μέσα το πρόβλημα πιστεύουν πως η λύση βρίσκεται στην περαιτέρω ενίσχυση της δύναμης (σε επίπεδο στελέχωσης και υλικοτεχνικής υποδομής) των τελωνειακών υπηρεσιών, προκειμένου τα παράνομα φορτία να εντοπίζονται στην πύλη εισόδου τους στη χώρα, δηλαδή στα τελωνεία, και να καταστρέφονται εκεί στο σύνολό τους, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος διοχέτευσής τους στην αγορά.
«Να βελτιωθούν περαιτέρω οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ιδίως στα μεγάλα λιμάνια για να αυξηθεί ο αριθμός των δεσμευόμενων φορτίων», ζητά ο πρόεδρος του συλλόγου εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Καρούλης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για άμεση συγκρότηση «μιας κάθετης ενοποιημένης μονάδας καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος οποιασδήποτε μορφής με την ενοποίηση όλων των διάσπαρτων διωκτικών υπηρεσιών υπό μορφή τομέων ή υποδιευθύνσεων, ώστε να επιτευχθούν η απευθείας συνεργασία και ο καλύτερος συντονισμός τους». Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος επιμένει στη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπηρεσιών σε ένα όργανο, με την ονομασία «Σώμα Ελέγχου και Δίωξης Παραεμπορίου» (ΣΕΔΙΠ), του οποίου θα προΐσταται ειδικός γραμματέας, και το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέας υπηρεσίας, αλλά για συνένωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα Σώμα, που θα στελεχωθεί με τη μεταφορά σε αυτό των υπαλλήλων των διαφόρων φορέων, οι οποίοι ασχολούνται σήμερα με το αντικείμενο, χωρίς τη διενέργεια νέων προσλήψεων», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη τείνει να εξελιχθεί σε… Γη της Επαγγελίας για το παρεμπόριο.
Ανοιχτή πληγή
Κι ενώ ο συντονισμός των αρμοδιοτήτων παραμένει στον αέρα, το παρεμπόριο αναδεικνύεται πλέον σε ανοιχτή πληγή όχι μόνο για την εθνική οικονομία και την αγορά αλλά και για τη δημόσια υγεία, αφού τα πλοκάμια των επιτηδείων έχουν απλωθεί και στον… κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων και των τροφίμων, ενώ τα προϊόντα απομίμησης (τα λεγόμενα «μαϊμού») βρίσκονται πολλές φορές ακόμη και σε ράφια καταστημάτων και πωλούνται σε τιμές «επώνυμων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του καταναλωτή αλλά και την υγεία του, αφού για την κατασκευή των προϊόντων - «μαϊμού» χρησιμοποιούνται πολλές φορές τοξικές βαφές και άλλα επικίνδυνα υλικά, όπως ο μόλυβδος, που προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο. «Η χώρα μας -λόγω της γεωγραφικής της θέσης- αποτελεί ελκυστική διαδρομή για τους διακινητές παραποιημένων προϊόντων τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα», τονίζει ο πρόεδρος της 2ης Ενωσης Τελεωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας, Θεοδόσης Κρέτσης, υπογραμμίζοντας πως το παρεμπόριο έχει ξεπεράσει τα όρια της βιομηχανίας ένδυσης και υπόδησης και αφορά πλέον τα πάντα: από παιχνίδια και ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι τρόφιμα και φάρμακα.
Το καμπανάκι για τη γιγάντωση του προβλήματος ανέδειξαν την περασμένη εβδομάδα τελωνειακοί, στελέχη του ΣΔΟΕ αλλά και άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η 2η Ενωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας. «Σήμερα σχεδόν τα πάντα αντιγράφονται», σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ, Κωνσταντίνο Νηχορίτη, ο οποίος ανησυχεί για την έξαρση του φαινομένου, με τους κατασκευαστές και διακινητές των προϊόντων - «μαϊμού» «να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά τόσο σε εξοπλισμό μη εντοπισμού τους όσο και σε προϊόντα». Σύμφωνα μάλιστα με τη Βασιλική Μπάρκη της 33ης Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών, τα κυκλώματα που κινούνται στο χώρο των παραποιημένων προϊόντων πάντα παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο, για παράδειγμα, με επώνυμης και πανάκριβης μάρκας γυναικεία μπότα, απομιμήσεις της οποίας έχουν κατακλύσει τους πάγκους και τα σεντόνια που στήνονται παράνομα σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων ή σε λαϊκές αγορές.
Και σε αυτήν τη συνάντηση διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η έλλειψη πολιτικής -και όχι μόνο- βούλησης για να χτυπηθεί το φαινόμενο στη ρίζα και φάνηκε ότι οι όποιες επιτυχίες στον εντοπισμό λαθραίων και παραποιημένων προϊόντων οφείλονται στην εμπειρία των τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι πολλές φορές κινούνται σε ρόλο… Πουαρό, με τα χέρια δεμένα -ακόμη κι από την ίδια τη νομοθεσία-, με υλικοτεχνική υποδομή ανύπαρκτη ή απαρχαιωμένη, με υπηρεσίες υποστελεχωμένες (σ.σ. σε αριθμό είναι πανελλαδικά όσοι οι υπάλληλοι της... Βουλής) αλλά και με τις ίδιες τις εταιρίες κατασκευής επώνυμων προϊόντων συχνά να αρνούνται να προχωρήσουν στην καταστροφή των παραποιημένων προϊόντων, εφόσον οι ποσότητες που εντοπίζονται από τις τελωνειακές αρχές είναι μικρές. Ετσι, τα «μαϊμού» - προϊόντα καταλήγουν στα ράφια ακόμη και των εμπορικών καταστημάτων.
Κενά νόμου
Το παράδοξο όμως είναι πως ακόμη κι αν οι τελωνειακοί κάνουν εκ των υστέρων έλεγχο σε σημείο πώλησης και εντοπίσουν απομιμητικά προϊόντα, δεν μπορούν ούτε να τα κατάσχουν ούτε να επιβάλουν πρόστιμα! Και αυτό διότι βάσει του τελωνειακού κώδικα πρόστιμο επιβάλλεται στο διασαφιστή, δηλαδή, στον εισαγωγέα, ο οποίος ως επί το πλείστον είναι δύσκολο έως αδύνατο να εντοπιστεί. Επιπλέον έλεγχος μπορεί να γίνει εκ των υστέρων (δηλαδή μετά την έξοδο από το τελωνείο) από τους τελωνειακούς μόνο στα παραστατικά και όχι στο εμπόρευμα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τελωνείου Σκύδρας, Φώτη Κατσάρα, ο οποίος θεωρεί αναγκαία την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο και στον τελικό λιανοπωλητή. Αν και αυτός θεωρηθεί συνυπεύθυνος για τη διακίνηση των παραποιημένων προϊόντων, τότε θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν θα ρισκάρει να τα πουλήσει από τον πάγκο του ή από το κατάστημά του.
Βέβαια ο έλεγχος των παραστατικών δύσκολα ρίχνει φως σε ένα παράνομο εμπόρευμα, καθώς υπάρχουν εμπορικά καταστήματα που φουλάρουν τα ράφια τους με προϊόντα - «μαϊμού» (σ.σ. τα οποία -εννοείται- πωλούν στην τιμή των γνήσιων), αλλά φροντίζουν να έχουν κάνει κάποια μικρή παραγγελία από τους επώνυμους οίκους μόδας, ώστε να έχουν στα χέρια τους παραστατικά προκειμένου να τα επιδεικνύουν στην περίπτωση ελέγχου από τους ράμπο του ΣΔΟΕ ή από τους τελωνειακούς οι οποίοι δύσκολα μπορούν να διακρίνουν τα παραποιημένα, αφού η «αντιγραφή» είναι τέλεια.
Καταλυτικός στην αντιμετώπιση των παραποιημένων προϊόντων μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι και ο ρόλος των επώνυμων εταιριών, πολλές από τις οποίες σήμερα «ξεχνούν» ακόμη και να ανανεώσουν τις σχετικές αιτήσεις παρέμβασης προς τα τελωνεία προκειμένου να δεσμεύονται και να καταστρέφονται τα παραποιημένα άμεσα. Αλλες πάλι εταιρίες αρνούνται να συναινέσουν στην κατάσχεση προϊόντων - «μαϊμού» στην περίπτωση μικρών ποσοτήτων προκειμένου να μην επωμιστούν -όπως ορίζει ο τελωνειακός κώδικας- το κόστος καταστροφής. Αν δεν ζητήσουν κατάσχεση των προϊόντων -που μπορεί να είναι αναμεμιγμένα με γνήσια- οι τελωνειακοί δεν μπορούν να τα δεσμεύσουν! «Ακόμη κι αν βρεθεί μια κάλτσα απομίμησης, πρέπει να καταστρέφεται. Μηδενική ανοχή από όλους και για όλα», είναι η άποψη της Δώρας Ζάχου, υπεύθυνης προστασίας σήματος της Nike Hellas. H δική της εταιρία, σύμφωνα με τελωνειακούς, είναι από τις λίγες που δεν κλείνουν τα μάτια ακόμη και στις πιο μικρές ποσότητες προϊόντων απομίμησης και προχωρούν αμέσως στην καταστροφή.
Πηγή: agelioforos
xespao
Το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και μειώνονται τα εισοδήματα των καταναλωτών, οι οποίοι ήδη στρέφονται συνειδητά σε προϊόντα αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή. Επιπλέον, ξαναστήνεται επί ελληνικού εδάφους η «βιομηχανία» κατασκευής προϊόντων παραποίησης και απομίμησης, η οποία θα τροφοδοτεί όχι μόνο τις γειτονικές χώρες αλλά και τα ελληνικά καταστήματα, τις λαϊκές και τους πάγκους των παράνομων μικροπωλητών προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, ενώ ένας ακόμη δρόμος έχει ανοίξει τελευταία για τα κυκλώματα που θησαυρίζουν: τα σύνορα του Εβρου «σπάνε» καθημερινά και τεράστιες ποσότητες λαθραίων και απομιμητικών προϊόντων περνούν στη χώρα μας.
«Πληθωρισμός»
αρμοδίων Την ίδια ώρα η ελληνική Πολιτεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να δώσει ξεκάθαρη λύση για την καταστολή και κυρίως για την πρόληψη του προβλήματος ούτε να αντιμετωπίσει νομοθετικά κενά που «κλείνουν το μάτι» σε όσους παρανομούν
Τελωνεία, ΣΔΟΕ, Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, κέντρα ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ) και -τώρα- και οι περιφέρειες (οι οποίες επωμμίστηκαν τις αρμοδιότητες των πρώην νομαρχιών) συμμετέχουν και στο σαφάρι κατά των παραποιημένων και απομιμημιτικών προϊόντων, ενώ τους πρώτους μήνες ζωής συμπληρώνει το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) που φιλοδοξεί να συντονίσει τις προσπάθειες σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο εμπορικός κόσμος εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτικός, ενώ κάποιοι ζητούν τη σύσταση ενός ακόμη ειδικού σώματος τύπου «ράμπο» που θα ασχολείται μόνο με το παρεμπόριο, αφού βλέπουν πως για κάποιους φορείς, όπως η ΕΛΑΣ, το ΣΔΟΕ και η Δημοτική Αστυνομία το κυνήγι του παρεμπορίου είναι μια από τις πολλές αρμοδιότητες που έχουν και συνήθως έρχεται σε δεύτερη μοίρα αφού -για παράδειγμα-… προηγούνται για την ΕΛΑΣ η φύλαξη πολιτικών προσώπων, για το ΣΔΟΕ η εξάρθρωση κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών και όπλων και για τη Δημοτική Αστυνομία τα πρόστιμα για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα και το παράνομο παρκάρισμα.
Επικουρικά...
«Ολοι ασχολούνται επικουρικά με το παρεμπόριο και την καταπολέμηση της διακίνησης εμπορευμάτων παραποίησης, απομίμησης και πειρατικών. Με αυτόν τον τρόπο λύση ποτέ δεν θα υπάρξει», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, ο οποίος θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει μια υπηρεσία που θα ασχολείται αποκλειστικά με το πρόβλημα και θα επεμβαίνει άμεσα. Ο κ. Φιλιππίδης χαρακτηρίζει το παρεμπόριο «οργανωμένο έγκλημα», στο οποίο μάλιστα ο επικεφαλής του ΣΥΚΑΠ, Δημήτρης Μπουλούκος, διακρίνει χαρακτηριστικά μαφίας.
Οσοι πάλι γνωρίζουν από μέσα το πρόβλημα πιστεύουν πως η λύση βρίσκεται στην περαιτέρω ενίσχυση της δύναμης (σε επίπεδο στελέχωσης και υλικοτεχνικής υποδομής) των τελωνειακών υπηρεσιών, προκειμένου τα παράνομα φορτία να εντοπίζονται στην πύλη εισόδου τους στη χώρα, δηλαδή στα τελωνεία, και να καταστρέφονται εκεί στο σύνολό τους, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος διοχέτευσής τους στην αγορά.
«Να βελτιωθούν περαιτέρω οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ιδίως στα μεγάλα λιμάνια για να αυξηθεί ο αριθμός των δεσμευόμενων φορτίων», ζητά ο πρόεδρος του συλλόγου εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Καρούλης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για άμεση συγκρότηση «μιας κάθετης ενοποιημένης μονάδας καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος οποιασδήποτε μορφής με την ενοποίηση όλων των διάσπαρτων διωκτικών υπηρεσιών υπό μορφή τομέων ή υποδιευθύνσεων, ώστε να επιτευχθούν η απευθείας συνεργασία και ο καλύτερος συντονισμός τους». Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος επιμένει στη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπηρεσιών σε ένα όργανο, με την ονομασία «Σώμα Ελέγχου και Δίωξης Παραεμπορίου» (ΣΕΔΙΠ), του οποίου θα προΐσταται ειδικός γραμματέας, και το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέας υπηρεσίας, αλλά για συνένωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα Σώμα, που θα στελεχωθεί με τη μεταφορά σε αυτό των υπαλλήλων των διαφόρων φορέων, οι οποίοι ασχολούνται σήμερα με το αντικείμενο, χωρίς τη διενέργεια νέων προσλήψεων», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη τείνει να εξελιχθεί σε… Γη της Επαγγελίας για το παρεμπόριο.
Ανοιχτή πληγή
Κι ενώ ο συντονισμός των αρμοδιοτήτων παραμένει στον αέρα, το παρεμπόριο αναδεικνύεται πλέον σε ανοιχτή πληγή όχι μόνο για την εθνική οικονομία και την αγορά αλλά και για τη δημόσια υγεία, αφού τα πλοκάμια των επιτηδείων έχουν απλωθεί και στον… κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων και των τροφίμων, ενώ τα προϊόντα απομίμησης (τα λεγόμενα «μαϊμού») βρίσκονται πολλές φορές ακόμη και σε ράφια καταστημάτων και πωλούνται σε τιμές «επώνυμων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του καταναλωτή αλλά και την υγεία του, αφού για την κατασκευή των προϊόντων - «μαϊμού» χρησιμοποιούνται πολλές φορές τοξικές βαφές και άλλα επικίνδυνα υλικά, όπως ο μόλυβδος, που προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο. «Η χώρα μας -λόγω της γεωγραφικής της θέσης- αποτελεί ελκυστική διαδρομή για τους διακινητές παραποιημένων προϊόντων τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα», τονίζει ο πρόεδρος της 2ης Ενωσης Τελεωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας, Θεοδόσης Κρέτσης, υπογραμμίζοντας πως το παρεμπόριο έχει ξεπεράσει τα όρια της βιομηχανίας ένδυσης και υπόδησης και αφορά πλέον τα πάντα: από παιχνίδια και ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι τρόφιμα και φάρμακα.
Το καμπανάκι για τη γιγάντωση του προβλήματος ανέδειξαν την περασμένη εβδομάδα τελωνειακοί, στελέχη του ΣΔΟΕ αλλά και άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η 2η Ενωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας. «Σήμερα σχεδόν τα πάντα αντιγράφονται», σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ, Κωνσταντίνο Νηχορίτη, ο οποίος ανησυχεί για την έξαρση του φαινομένου, με τους κατασκευαστές και διακινητές των προϊόντων - «μαϊμού» «να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά τόσο σε εξοπλισμό μη εντοπισμού τους όσο και σε προϊόντα». Σύμφωνα μάλιστα με τη Βασιλική Μπάρκη της 33ης Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών, τα κυκλώματα που κινούνται στο χώρο των παραποιημένων προϊόντων πάντα παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο, για παράδειγμα, με επώνυμης και πανάκριβης μάρκας γυναικεία μπότα, απομιμήσεις της οποίας έχουν κατακλύσει τους πάγκους και τα σεντόνια που στήνονται παράνομα σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων ή σε λαϊκές αγορές.
Και σε αυτήν τη συνάντηση διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η έλλειψη πολιτικής -και όχι μόνο- βούλησης για να χτυπηθεί το φαινόμενο στη ρίζα και φάνηκε ότι οι όποιες επιτυχίες στον εντοπισμό λαθραίων και παραποιημένων προϊόντων οφείλονται στην εμπειρία των τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι πολλές φορές κινούνται σε ρόλο… Πουαρό, με τα χέρια δεμένα -ακόμη κι από την ίδια τη νομοθεσία-, με υλικοτεχνική υποδομή ανύπαρκτη ή απαρχαιωμένη, με υπηρεσίες υποστελεχωμένες (σ.σ. σε αριθμό είναι πανελλαδικά όσοι οι υπάλληλοι της... Βουλής) αλλά και με τις ίδιες τις εταιρίες κατασκευής επώνυμων προϊόντων συχνά να αρνούνται να προχωρήσουν στην καταστροφή των παραποιημένων προϊόντων, εφόσον οι ποσότητες που εντοπίζονται από τις τελωνειακές αρχές είναι μικρές. Ετσι, τα «μαϊμού» - προϊόντα καταλήγουν στα ράφια ακόμη και των εμπορικών καταστημάτων.
Κενά νόμου
Το παράδοξο όμως είναι πως ακόμη κι αν οι τελωνειακοί κάνουν εκ των υστέρων έλεγχο σε σημείο πώλησης και εντοπίσουν απομιμητικά προϊόντα, δεν μπορούν ούτε να τα κατάσχουν ούτε να επιβάλουν πρόστιμα! Και αυτό διότι βάσει του τελωνειακού κώδικα πρόστιμο επιβάλλεται στο διασαφιστή, δηλαδή, στον εισαγωγέα, ο οποίος ως επί το πλείστον είναι δύσκολο έως αδύνατο να εντοπιστεί. Επιπλέον έλεγχος μπορεί να γίνει εκ των υστέρων (δηλαδή μετά την έξοδο από το τελωνείο) από τους τελωνειακούς μόνο στα παραστατικά και όχι στο εμπόρευμα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τελωνείου Σκύδρας, Φώτη Κατσάρα, ο οποίος θεωρεί αναγκαία την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο και στον τελικό λιανοπωλητή. Αν και αυτός θεωρηθεί συνυπεύθυνος για τη διακίνηση των παραποιημένων προϊόντων, τότε θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν θα ρισκάρει να τα πουλήσει από τον πάγκο του ή από το κατάστημά του.
Βέβαια ο έλεγχος των παραστατικών δύσκολα ρίχνει φως σε ένα παράνομο εμπόρευμα, καθώς υπάρχουν εμπορικά καταστήματα που φουλάρουν τα ράφια τους με προϊόντα - «μαϊμού» (σ.σ. τα οποία -εννοείται- πωλούν στην τιμή των γνήσιων), αλλά φροντίζουν να έχουν κάνει κάποια μικρή παραγγελία από τους επώνυμους οίκους μόδας, ώστε να έχουν στα χέρια τους παραστατικά προκειμένου να τα επιδεικνύουν στην περίπτωση ελέγχου από τους ράμπο του ΣΔΟΕ ή από τους τελωνειακούς οι οποίοι δύσκολα μπορούν να διακρίνουν τα παραποιημένα, αφού η «αντιγραφή» είναι τέλεια.
Καταλυτικός στην αντιμετώπιση των παραποιημένων προϊόντων μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι και ο ρόλος των επώνυμων εταιριών, πολλές από τις οποίες σήμερα «ξεχνούν» ακόμη και να ανανεώσουν τις σχετικές αιτήσεις παρέμβασης προς τα τελωνεία προκειμένου να δεσμεύονται και να καταστρέφονται τα παραποιημένα άμεσα. Αλλες πάλι εταιρίες αρνούνται να συναινέσουν στην κατάσχεση προϊόντων - «μαϊμού» στην περίπτωση μικρών ποσοτήτων προκειμένου να μην επωμιστούν -όπως ορίζει ο τελωνειακός κώδικας- το κόστος καταστροφής. Αν δεν ζητήσουν κατάσχεση των προϊόντων -που μπορεί να είναι αναμεμιγμένα με γνήσια- οι τελωνειακοί δεν μπορούν να τα δεσμεύσουν! «Ακόμη κι αν βρεθεί μια κάλτσα απομίμησης, πρέπει να καταστρέφεται. Μηδενική ανοχή από όλους και για όλα», είναι η άποψη της Δώρας Ζάχου, υπεύθυνης προστασίας σήματος της Nike Hellas. H δική της εταιρία, σύμφωνα με τελωνειακούς, είναι από τις λίγες που δεν κλείνουν τα μάτια ακόμη και στις πιο μικρές ποσότητες προϊόντων απομίμησης και προχωρούν αμέσως στην καταστροφή.
Πηγή: agelioforos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απαγορεύεται το youtube για έναν μήνα στην Αίγυπτο!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ