2013-02-13 13:44:03
Φωτογραφία για Κοκίτης: Τι να προσέξετε για το παιδί
από Έλενα Μπούλια

Ο κοκίτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στο αιμόφιλο βακτήριο του κοκίτη (Bordetella pertussis).

Προσβάλλει τα τοιχώματα των αεροφόρων οδών και των πνευμόνων και, παρόλο που προσβάλει κυρίως βρέφη και παιδιά, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνά και σε ενήλικες.

Πώς εκδηλώνεται

Η νόσος εμφανίζεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο, το οποίο διαρκεί 1-2 εβδομάδες, ο ασθενής έχει καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα, αρχικά νυκτερινό.

Στη συνέχεια εξελίσσεται το παροξυσμικό στάδιο, το οποίο διαρκεί έως έξι εβδομάδες. Ο βήχας γίνεται εντονότερος, με έντονα ξεσπάσματα (παροξυσμούς) που μπορεί να φτάσουν και τις 15 φορές ανά 24ωρο. Χαρακτηριστικά, μετά από μεγάλη εισπνοή επέρχονται, κατά την εκπνοή, πολλά βηχικά ξεσπάσματα και ακολουθεί βαθιά, συριγμώδης εισπνοή. Συχνά, τα επεισόδια βήχα τελειώνουν με εμετό.

Τέλος, το στάδιο της αποδρομής της νόσου διαρκεί έως τρεις εβδομάδες. Οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Αν εμφανιστεί πυρετός με τον κοκίτη, αυτός θα είναι ήπιος.

Είναι πολύ σημαντικό, το άτομο που θα νοσήσει από κοκίτη να τεθεί σε καραντίνα, προκειμένου να μη μεταδώσει το μικρόβιο με τον βήχα ή το φτέρνισμά του.

Οι επιπλοκές

Ο έντονος αυτός βήχας είναι πιθανό να εμποδίζει τα παιδιά από το να φάνε, να πιουν αλλά και να αναπνεύσουν κανονικά. Μάλιστα, δύο στα δέκα παιδιά με κοκίτη αναπτύσσουν, στη συνέχεια, πνευμονία. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η νόσος για τα νήπια: Ένα στα τετρακόσια βρέφη κάτω του ενός έτους που προσβάλλονται από κοκίτη και στη συνέχεια από πνευμονία καταλήγει με εγκεφαλικές βλάβες και τελικά πεθαίνει.

Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές του κοκίτη περιλαμβάνουν μέση ωτίτιδα, ανορεξία και αφυδάτωση. Τέλος, λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκείται στο σώμα από τον βήχα μπορεί να δημιουργηθούν κήλες, να «ανοίγει» η μύτη, να επέλθει πρόπτωση του ορθού αλλά και πνευμονοθώρακας.

Πώς προλαμβάνεται και πώς θεραπεύεται

Σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Καντρέ Αμπάς, για την προστασία από τον κοκίτη υπάρχει το σχετικό εμβόλιο, το οποίο γίνεται στους 18 μήνες του μωρού, έπειτα στα 5 ή 6 χρόνια και μετά στην εφηβεία. Καθώς, όμως, ακόμα και τα νέα εμβόλια δεν προστατεύουν τον οργανισμό εφάπαξ, οι γιατροί συνιστούν ο εμβολιασμός να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.

Συνεπώς, είναι αρκετά πιθανό να νοσήσει κάποιος από κοκίτη, σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχει, όμως, σημασία να προστατεύονται κυρίως τα μωρά, κάτω των 18 μηνών, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τα παιδιά και τους ενήλικες σε περίπτωση που νοσήσουν.

Αναφορικά με την θεραπεία της νόσου, ο γιατρός θα χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό (συνήθως ερυθρομυκίνη), το οποίο θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα της νόσου και θα ελαττώσει την διάρκειά της. Επίσης, πιθανώς να συστηθεί αναρρόφηση του σάλιου και της βλέννας, αλλά και μεγάλη κατανάλωση νερού. Αν, ωστόσο, ο βήχας είναι ανυπόφορος και δεν αφήνει το παιδί να αναπνεύσει, πιθανώς ο γιατρός να συστήσει μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου του χορηγείται οξυγόνο για να βελτιωθεί η αναπνοή του.
mama365.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ