2013-02-14 00:53:03
Φωτογραφία για Το σχέδιο Αθηνά βάζει τρικλοποδιά στα Τ.Ε.Ι
Γράφει ο Χριστόπουλος Θανάσης, Πτ. Μηχανικός Έργων Υποδομής (τ.ε.)

Αναμφισβήτητα οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. προκάλεσαν πολλές διαμαρτυρίες κυρίως σχετικά με τη χωροταξική τους διάσταση. Σεβαστό από την άποψη ότι χιλιάδες οικογένειες προγραμμάτισαν τις σπουδές των παιδιών τους με διαφορετικά δεδομένα, αλλά και μαθητές που κόπιασαν ώστε να εισαχθούν στη Θεσσαλονίκη κι όχι στις Σέρρες.

Παρόλα αυτά θεωρώ πως τα παραπάνω είναι η βιτρίνα της υπόθεσης και ειδικότερα για τους φοιτητές των Τ.Ε.Ι. Η γνώμη μου είναι πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν παγίδες που σκοπό έχουν να υποβαθμίσουν την υπόσταση των Τ.Ε.Ι.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η ομογενοποίηση τριών τμημάτων. Των Πολιτικών Δομικών Έργων, των Πολιτικών Έργων Υποδομής και του τμήματος Τοπογράφων. Η κοντά μισού αιώνα ιστορία των τμημάτων τα ορίζει ξεχωριστά ή σε κατευθύνσεις
. Έτσι είναι λογικό να παράγουν άξιους Μηχανικούς καθώς σε 4 χρόνια σπουδών εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Αντίθετα σήμερα, το νέο τμήμα με τον τίτλο «Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων» , που σύμφωνα με το νομοσχέδιο δεν διαχωρίζει κατευθύνσεις, σε 4 χρόνια ή θα βγαίνεις παντογνώστης ή ένα ακόμα θύμα που οι «γνωστοί – άγνωστοι» θα χρησιμοποιούν την πληθώρα αντικειμένων του σε τέτοιο μικρό χρονικό διάστημα ως επιχείρημα απαξίωσης. Λογικά είναι ένα τμήμα που σχεδιάζεται ώστε σε μερικά χρόνια να καταργηθεί όπως και άλλα Τμήματα Μηχανικών των Τ.Ε.Ι. Και ακριβέστερα «Τεχνολόγων Μηχανικών»!

Η λέξη «τεχνολόγος» αν και με το λεξικό του Φυτράκη περιγράφει αυτόν που ασχολείται με την τεχνολογία, έχει συνδεθεί με τα ΚΑΤΕ που ανήκαν στην ανώτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης κι όχι στην Ανώτατη που ανήκουν σήμερα τα Τ.Ε.Ι.

Αν τούτο δεν αποτελεί δόλιο σκοπό των συντακτών του νομοσχεδίου, αλλά απλά θέλει να περιγράψει την ενασχόληση των πτυχιούχων Μηχανικών με την τεχνολογία, τότε εύλογα θα πρέπει να προσθέσει τη λέξη «Τεχνολόγων» και στην αντίστοιχη πολυτεχνική σχολή.

Ίσως τα παραπάνω να φαντάζουν λεπτομέρειες για το σημερινό φοιτητή του Τ.Ε.Ι. που καλείται να μεταναστεύσει, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι αν γίνει νόμος το συγκεκριμένο σχέδιο αρχίζει η τροχιά υποβάθμισης του πτυχίου του που θα τον ακολουθεί μια ζωή.

Σήμερα ο πτυχιούχος Μηχανικός προέρχεται από Ανώτατο Ίδρυμα και μπορεί να συνεχίσει σε μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό επίπεδο. Κι όμως μετά από κοντά 30 χρόνια Τμήματα Μηχανικών, που σήμερα καταργούνται, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης όσοι νομίζουν ότι η δυνατότητα μεταπτυχιακού, διδακτορικού καθώς και η Ανώτατη υπόσταση χαρίστηκαν κάνουν μέγα λάθος!

Το 2001 με την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι. καθώς και τα μεταπτυχιακά θεσπίστηκαν στην Ελλάδα αφού γνωστά Πανεπιστήμια του εξωτερικού παρείχαν σπουδές Μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου σε πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι.

Ο αγώνας που συνεχίζεται, δεν είναι σημερινός και αξίζει μνεία στους σημερινούς γέροντες συναδέλφους μας, που μέσα στη Χούντα των συνταγματαρχών, ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Το έκαναν γιατί πίστευαν πως οι σπουδές τους και τα χρόνια στα θρανία δεν θα γίνουν παιχνίδι στα χέρια εκείνων που πάντα θέλανε τους πτ. Μηχανικούς είτε για τεχνίτες είτε για να μειώσουν το ποσοστό της ανεργίας στα χρόνια φοίτησης τους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ