2013-02-15 09:42:14
«Δεν υπάρχει καμία ποδηγέτηση από το ΑΚΕΛ» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος στις κυπριακές προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Σταύρος Μαλάς, οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Χριστόφια.
Ο Στ. Μαλάς αναλύει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του για την οικονομία, το μνημόνιο, το φυσικό αέριο. Για δε το Κυπριακό τονίζει ότι «βασικοί πυλώνες διαχείρισής του παραμένουν όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, που προνοούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως του μοναδικού αναχώματος για τη διχοτόμηση».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου ο κ. Μαλάς υποστηρίζει ότι «μια κοινή νέα στρατηγική σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι επίσης κάτι αναγκαίο» και σημειώνει: «Ιδιαίτερα αν σ' αυτήν τη στρατηγική εντάξουμε και την ΕΕ».
Ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου Σταύρου Μαλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
- Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;
- Το ερώτημα σας έχει δύο πτυχές. Πρώτον, ποιο είναι το διακύβευμα και δεύτερον, ποιους αφορά. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση διαφορετικά οργανωμένα σύνολα ή άτομα βλέπουν διαφορετικά ποιο μπορεί να είναι το διακύβευμα. Απαντώ, λοιπόν, ότι για μένα το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών αφορά το μέλλον της Κύπρου και ολόκληρου του λαού της. Αυτό το μέλλον είναι συνυφασμένο με τη δυνατότητά μας να δώσουμε προοπτική. Οφείλουμε να εξηγήσουμε απλά και αποτελεσματικά πώς θα διαχειριστούμε το μέλλον του τόπου με τρόπο νοικοκυρεμένο και με τρόπο που να επιτρέπει στον απλό πολίτη να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του για τον ίδιο του τον τόπο. Συνεπώς, το διακύβευμα έχει να κάνει με την ανασύνταξη της κοινωνίας και των θεσμών στο σύνολό τους, έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό ενός γηραιού κράτους για να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τον δημόσιο πλούτο και τον πολίτη, έχει να κάνει με την αναζωογόνηση της οικονομίας όχι απλά σε επίπεδο δεικτών αλλά σε επίπεδο ανθρώπων και νοικοκυριών, έχει να κάνει με τη ενίσχυση των θεσμικών οργάνων και φυσιολογικά έχει να κάνει με το Κυπριακό και την προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής και βιώσιμης λύσης. Όσο για το ποιους αφορά αυτό το διακύβευμα, λέω το εξής: αφόρα σε μεγαλύτερο βαθμό εκείνο τον κόσμο τον οποίο συχνά προσπερνούν οι δημόσιες συζητήσεις με τρόπο προκλητικό, εκείνον τον κόσμο που ενώ υπάρχει ως αριθμός στις στατιστικές έρευνες για την ανεργία, την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες παροχές κ.α. δεν αντιμετωπίζεται ποτέ ως πρόσωπο. Αυτός ο κόσμος είναι οι νέοι που μαστίζονται από την ανεργία, είναι ο κόσμος της εργασίας, είτε αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ιδιώτες, είτε αγρότες ή εργάτες στις βιομηχανίες, είτε μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βιώνουν την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. ΕΡ: Ποια είναι η βασική αιτία που οδήγησε την Κύπρο στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση; ΑΠ: Όπως ήταν φυσικό, η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε τις χώρες της Ευρώπης έπληξε και την Κύπρο. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όμως, αυτό που μας οδήγησε στο μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι οι παραλείψεις και τα λάθη των τραπεζών, τα οποία δυστυχώς σήμερα καλείται να πληρώσει ο κυπριακός λαός.
Αν οι κυπριακές τράπεζες δεν είχαν στραφεί στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, αν δεν είχαν επιτρέψει να εκτεθούμε σε τόσο μεγάλο βαθμό στην ελληνική οικονομία, η Κύπρος δεν θα αναγκαζόταν να προσφύγει στον μηχανισμό. Αυτή είναι, λοιπόν, η βασική αιτία που οδήγησε την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι το τι θα πράξουμε σήμερα. Τι πολιτικές θα προωθήσουμε για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Έχω την πεποίθηση πως με την ολοκληρωμένη στρατηγική που έχουμε καταθέσει για άμεση ανάκαμψη μέσω εφικτών μέτρων θα καταφέρουμε να υπερβούμε τους όποιους σκοπέλους. Και γι αυτό ακριβώς θα αγωνιστούμε με το άπαν των δυνάμεών μας.
- Το μνημόνιο με την τρόικα θα μπορέσει να οδηγήσει την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης; Υπάρχουν πρόνοιες που θα μπορούσαν να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης; Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερο μνημόνιο;
- Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μνημόνιο σημαίνει συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών. Συνεπώς, επιβάλλεται να υπάρξει συμφωνία για να υπάρξει εφαρμογή του μνημονίου. Για να υπάρξει συμφωνία, χρειάζεται προφανώς να προηγηθεί διαπραγμάτευση. Διαφωνώ με τη θέση που ακούστηκε ότι ως δανειζόμενοι δεν μπορούμε να θέσουμε όρους και δεν αντιλαμβάνομαι την πίεση που προσπάθησαν να ασκήσουν κάποιοι για να προσπεραστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης τραβώντας έτσι το χαλί κάτω από τα πόδια του κράτους.
Ας μη ξεχνούμε ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να πρέπει να κάνουμε αυτή τη συμφωνία οδηγηθήκαμε από την κατρακύλα των τραπεζών, λόγω δικών τους λαθών αλλά και λόγω της εκτεταμένης έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό δεν το λέω εγώ, φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία που η ίδια η ΕΕ έχει παραθέσει.
Συνεπώς, υπάρχει μια πίεση να αποδεχτούμε όρους, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα δεχόμασταν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να δεχτούμε τα πάντα. Προπάντων πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μνημόνιο δεν θα οδηγήσει σε δεύτερο. Για να διασφαλιστεί αυτό πρέπει να έχουμε τέτοιους όρους που θα επιτρέπουν και θα οδηγούν στην ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγικοί μας δημόσιοι πόροι όχι μόνο δεν παραδίδονται, αλλά διευρύνονται και ισχυροποιούνται.
- Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές και ότι η Κύπρος ενδεχομένως να μείνει για ένα διάστημα χωρίς πόρους. Επίσης, υποστηρίζεται ότι το χρέος της Κύπρου μπορεί να μην είναι βιώσιμο. Πώς θα διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση;
- Είναι γεγονός ότι έχουν διαφανεί κάποια προβλήματα σε σχέση με την έγκριση της δανειακής σύμβασης από τα κοινοβούλια κάποιων Κρατών Μελών. Θα ήταν επιπόλαιο και παρακινδυνευμένο να γίνουν δημόσια εικασίες για τη στάση που τελικά θα κρατήσουν αυτά τα κράτη μέλη. Γνωρίζετε ότι κάποια κράτη μπαίνουν ήδη σε περίοδο εκλογών και αυτό επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέμε δημόσια.
Για το θέμα των πόρων να σας θυμίσω ότι κάποιοι κινδυνολογούσαν για τη πιθανότητα στάσης πληρωμών του κράτους εδώ και ένα έτος. Έχουν διαψευστεί από τις εξελίξεις και δυστυχώς έχουν βλάψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην ανεύρεση πόρων. Παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι υπάρχουν τρόποι να εξευρεθούν κονδύλια για να μην φτάσουμε σε στάση πληρωμών και είμαι βέβαιος ότι παίρνονται από πλευράς κυβέρνησης τα ανάλογα μέτρα. Και πάλι κάθε δημόσια εικασία για τέτοια θέματα είναι ζημιογόνα.
Στο ερώτημά σας αν το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο, πρέπει να εξηγήσουμε πρώτα κάτι. Αν το χρέος είναι βιώσιμο, ή όχι, βασίζεται σε μια απλή λογιστική παρατήρηση. Βασίζεται στο ότι η Κύπρος έχει ακαθάριστο εθνικό προϊόν 18 δισ δολαρίων και το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 10 δισ, δηλαδή σε ποσοστό 56% του ΑΕΠ. Ας μην ξεχνούμε, όμως, ότι η διαχείριση της οικονομίας είναι πολιτική πράξη και όχι λογιστική. Χρειάζεται συνεπώς να δούμε πώς πολιτικά εγγυώμαστε στους δανειστές μας ότι με τις ανάλογες διαρθρωτικές κινήσεις αλλά και την ορθολογιστική αξιοποίηση των πόρων μας μπορούμε να είμαστε φερέγγυοι να αποπληρώσουμε το χρέος μας και να κινηθούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι προτάσεις μας.
- Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας;
- Η κυπριακή οικονομία βασίζεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο με τη σημερινή του μορφή έχει κορεστεί. Βασίζεται πλέον στην επιχειρηματική δράση και οξυδέρκεια των επιχειρηματιών μας σε ατομικό επίπεδο που, ειρήσθω εν παρόδω λίγα μπορεί να προφέρει στα κρατικά ταμεία. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την οικοδομική βιομηχανία. Η στασιμότητα της κυπριακής αγοράς, λόγω κρίσης οδήγησε τους Κύπριους επιχειρηματίες να στραφούν προς άλλες αγορές. Σε διάστημα δύο ετών έχουν αλλάξει όλες οι διαφημιστικές επιγραφές από αγγλικά και ρωσικά σε κινέζικα και αραβικά. Αυτό φέρνει μεν εισοδήματα στους επιχειρηματίες από την πώληση ακινήτων σε πλούσιους Κινέζους και Άραβες, δεν συνεισφέρει όμως αρκετά στα κρατικά ταμεία. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, που απλά ακολουθεί τις αγορές, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Χρειάζεται να παράξουμε πλούτο εδώ στην Κύπρο και να δημιουργήσουμε νέα εξαγωγικά προϊόντα. Οι ποιοτικοί μας δείκτες που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη και παρόλα αυτά βλέπουμε τους νέους μας στις ουρές για επίδομα ανεργίας. Χρειάζεται, λοιπόν, να επενδύσουμε σε αυτό το δυναμικό μέσα από την έρευνα και την καινοτομία αλλά και μέσα από τον εκσυγχρονισμό της παροχής των υπηρεσιών μας. Σήμερα η ανάπτυξη κάποιων τομέων της βιομηχανίας δεν γίνεται με όρους κεφαλαίου, όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά με όρους ανθρώπινου κεφαλαίου.
Όταν μιλάμε για ανόρθωση της οικονομίας, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την επόμενη μέρα. Πρέπει να βλέπουμε σε βάθος χρόνου, αλλιώς θα επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα λάθη των προηγούμενων γενιών. Ακούμε συνεχώς για προτάσεις που υποτίθεται ότι θα μας βγάλουν από την κρίση, υπάρχει όμως πραγματικά καλύτερη επένδυση για την Κύπρο μακροπρόθεσμα από μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος; ΕΡ: Εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης γίνεται λόγος για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου κράτους στην Κύπρο. Ποιες είναι οι βασικές σας εισηγήσεις; ΑΠ: Να σας θυμίσω ότι η τοποθέτηση περί αναγκαιότητας ενός νέου μοντέλου κράτους δεν είναι νέα θέση. Ήταν θέση όλων των υποψηφίων προέδρων τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό μας λέει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι είναι μια αναγκαιότητα η οποία αναγνωρίζεται από όλους και δεύτερον, ότι δεν έχουν γίνει αρκετά ακόμα ώστε να νιώθουμε όλοι ότι το κράτος ως έχει λειτουργεί με ικανοποιητικό τρόπο.
Ο λόγος φυσικά που δεν έχουν γίνει αρκετά μέχρι σήμερα είναι διότι η κάθε κυβέρνηση έβλεπε αυτό το μοντέλο με διαφορετικό φακό. Έχουμε από τη μια την πρόταση των συνυποψήφιων μου που λίγο πολύ θεωρούν ότι πρέπει να έχουμε «λιγότερο» κράτος, ώστε να είναι πιο ευέλικτο και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Παρόμοια θέση εκφραζόταν πριν από τη διαπραγμάτευση και μέσα στο μνημόνιο.
Για μένα το κράτος οφείλει να είναι ο κύριος διαχειριστής του δημόσιου πλούτου.
Του πλούτου δηλαδή, είτε αυτός είναι το φυσικό αέριο, είτε είναι υπηρεσίες όπως η Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρισμού που ανήκουν σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να μπορεί ο πολίτης να απολαμβάνει αυτόν τον δημόσιο πλούτο, είτε σε μορφή υπηρεσιών, είτε σε μορφή παροχών ή βοηθημάτων, χρειαζόμαστε ένα κράτος με αποτελεσματικές δομές και μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Το μέγεθος, λοιπόν, του κράτους δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται στη νοοτροπία και τις πεπαλαιωμένες δομές. Έχουμε ικανότατο δημόσιο προσωπικό, που δυστυχώς δεν αξιοποιείται. Αυτά είναι που πρέπει να βελτιώσουμε.
Και εδώ είναι που λέμε ότι η παρουσία στο πηδάλιο του κράτους ενός ανθρώπου, που δεν είναι ο ίδιος παράγωγο αυτού του συστήματος, μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο.
- Πώς θα χειριστείτε το θέμα του φυσικού αερίου;
- Στο θέμα του φυσικού αερίου υπάρχουν δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά την οικονομική πτυχή της εξόρυξης και διαχείρισης αυτού του δημόσιου πλούτου. Η δεύτερη αφορά τη γεωπολιτική σημασία της ύπαρξης φυσικού αερίου για την Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνω εμφατικά ότι μας ενδιαφέρουν το ίδιο και οι δύο διαστάσεις.
Πολύ σωστά έχουμε πει ότι αυτός ο πλούτος αφορά όλους τους Κυπρίους. Στη βάση πρώτων εκτιμήσεων μπορούμε να πούμε ότι αν τον διαχειριστούμε με σοβαρότητα, θα ανατρέψει προς το καλύτερο το ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες. Λανθασμένα συνδέουμε τα κέρδη από το φυσικό αέριο μόνο με την πώληση του αερίου, ή των κοιτασμάτων. Τα οφέλη για τον τόπο μεγιστοποιούνται αν δημιουργήσουμε παράλληλα εκείνες τις υποδομές και αποκτήσουμε εκείνη την εμπειρογνωμοσύνη που θα μας επιτρέψουν στο μέλλον να μη λειτουργούμε ως μεσάζοντες για το ίδιο μας το προϊόν, αλλά ως οι απόλυτοι δικαιούχοι και διαχειριστές. Το παράδειγμα της Νορβηγίας είναι ενδεικτικό.
Η γεωπολιτική διάσταση είναι εξίσου σημαντική και μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά κέρδη. Μας προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας συμμαχιών τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συμβάλουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στη δημιουργία θετικών συνθηκών για την Κύπρο ως ένα κράτος γέφυρα μεταξύ τριών κόσμων. Οι επαφές μου στην Ευρώπη δείχνουν να υπάρχει θετική απήχηση προς αυτή τη θέση.
- Με δεδομένο ότι οι συνομιλίες για το κυπριακό βρίσκονται σε τέλμα, θα θέσετε κάποιους όρους για την επανάληψή τους;
- Πράγματι, το Κυπριακό διέρχεται σήμερα μια δύσκολη περίοδο. Είναι ξεκάθαρο, ότι η αρνητική έκβαση της τελευταίας διαπραγματευτικής φάσης είναι απόρροια της άγονης στάσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αλλά και των απαράδεκτων πάγιων τουρκικών θέσεων. Γι αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μένοντας αταλάντευτα προσηλωμένοι σε αρχές, αξίες και ιδανικά. Η σταθερότητα και συνέπεια στις αρχές επίλυσης του κυπριακού είναι κάτι το πολύ συγκεκριμένο, τόσο για τη διεθνή πτυχή της εθνικής μας υπόθεσης, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όσο και για την εσωτερική πτυχή του, που έχει να κάνει με τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και με τη δομή του κυπριακού κράτους.
Τυχόν υποβάθμιση είτε της μιας είτε της άλλης πτυχής του κυπριακού, τυχόν υπαναχώρηση από θέσεις αρχής αλλά και από συμφωνημένα πλαίσια διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα μας οδηγήσει σε πολιτικό εκτροχιασμό, που με μαθηματική ακρίβεια θα μας σύρει στην εδραίωση της διχοτόμησης. Κατά συνέπεια, βασικοί πυλώνες διαχείρισης του κυπριακού παραμένουν όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου που προνοούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως του μοναδικού αναχώματος για τη διχοτόμηση. Αυτή είναι η ορθότερη βάση για τις διαπραγματεύσεις, και σε αυτή τη βάση θα επιδιώξουμε την έναρξη των συνομιλιών.
- Εκτιμάτε ότι η Άγκυρα έχει την πολιτική βούληση για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;
- Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το πώς εμείς μπορούμε να ενεργήσουμε έτσι ώστε η Τουρκία να αναπτύξει την πολιτική βούληση για βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό. Ένα ισχυρό όπλο στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε είναι ο φυσικός μας πλούτος. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη διανοίγει νέες προοπτικές για σύναψη συμμαχιών, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Αναντίλεκτα, η ανάγκη για ασφάλεια στην περιοχή μας θα οδηγήσει στην άσκηση νέων πιέσεων προς την Τουρκία. Ταυτόχρονα, δε παρέχεται νέο κίνητρο στους Τουρκοκύπριους να ασκήσουν και αυτοί πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού με στόχο όλοι οι Κύπριοι μαζί να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά από μια οικονομικά ακμάζουσα Κυπριακή Δημοκρατία.
Επίσης, ως κράτος μέλος της ΕΕ έχουμε τη δυνατότητα να υποδείξουμε στην ΕΕ τα μελανά σημεία στη δράση της Τουρκίας. Δεν είμαστε ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας. Οφείλουμε, όμως, να ενεργούμε έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι, όπως κάθε άλλη υποψήφια για ένταξη χώρα, έτσι και η Τουρκία θα υλοποιήσει όλες της τις υποχρεώσεις και θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για να μπορέσει να καταστεί πλήρες κράτος μέλος. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι ώστε να θέτουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της μέχρις ότου αντιληφθεί πως είναι και προς το δικό της συμφέρον να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να τερματίσει τον παράνομο εποικισμό, να αρχίσει την απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων και να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
- Πώς απαντάτε στις κατηγορίες για απειρία και ποδηγέτηση σας από το ΑΚΕΛ;
- Αν η απειρία είναι για κάποιους κατηγορία, τότε όλοι οι νέοι άνθρωποι είναι ένοχοι. Τότε άνθρωποι, όπως ο Γιώργος Βασιλείου που κατά γενική ομολογία ήταν πετυχημένος πρόεδρος, ήταν επίσης ένοχος.
Και πάλι, δεν θα μπω σε αχρείαστες συζητήσεις χαρακτηρισμών και αντεγκλήσεων.
Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για τον τόπο. Η φρεσκάδα στη σκέψη, που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως απειρία, μπορεί να συμβάλει να χαράξουμε νέα πορεία. Μπορεί να συμβάλει να δούμε επιλογές που μέχρι σήμερα δεν κατορθώσαμε ούτε καν να φανταστούμε. Δεν υπάρχει καμία ποδηγέτηση από το ΑΚΕΛ. Σέβομαι το ΑΚΕΛ και εκτιμώ τη δράση του και την ιστορία του. Είναι πραγματικά τιμητικό για μένα το ότι με στηρίζει ένα κόμμα της εμβέλειας και του εκτοπίσματος του ΑΚΕΛ. Κάποιοι θέλουν να εξαργυρώσουν τις επιθέσεις του κίτρινου Τύπου κατά του ΑΚΕΛ δημιουργώντας ψεύτικους συσχετισμούς. Όσο και αν δεν τους αρέσει, όσο και αν οι ίδιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα βαρίδια των δικών τους συμπεριφορών στο παρελθόν, εγώ είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος και έτσι διεκδικώ την ψήφο του κάθε πολίτη. Ας σταματήσουν επιτέλους να ανασύρουν επιχειρήματα για τα οποία ο ίδιος ο λαός έδωσε απαντήσεις σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
- Χρειάζεται μια νέα στρατηγική μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας για το κυπριακό; Αν ναι, σε ποιους άξονες θα πρέπει να στηρίζεται;
- Στρατηγική μας πρέπει να είναι πάντα η κοινή προσήλωση σε ό,τι συμφωνήσαμε είτε με τη διεθνή κοινότητα είτε μεταξύ μας. Πέραν τούτου μια κοινή νέα στρατηγική σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι επίσης κάτι αναγκαίο. Ιδιαίτερα αν σ' αυτήν τη στρατηγική εντάξουμε και την ΕΕ.
InfoGnomon
Ο Στ. Μαλάς αναλύει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του για την οικονομία, το μνημόνιο, το φυσικό αέριο. Για δε το Κυπριακό τονίζει ότι «βασικοί πυλώνες διαχείρισής του παραμένουν όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, που προνοούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως του μοναδικού αναχώματος για τη διχοτόμηση».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου ο κ. Μαλάς υποστηρίζει ότι «μια κοινή νέα στρατηγική σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι επίσης κάτι αναγκαίο» και σημειώνει: «Ιδιαίτερα αν σ' αυτήν τη στρατηγική εντάξουμε και την ΕΕ».
Ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου Σταύρου Μαλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
- Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;
- Το ερώτημα σας έχει δύο πτυχές. Πρώτον, ποιο είναι το διακύβευμα και δεύτερον, ποιους αφορά. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση διαφορετικά οργανωμένα σύνολα ή άτομα βλέπουν διαφορετικά ποιο μπορεί να είναι το διακύβευμα. Απαντώ, λοιπόν, ότι για μένα το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών αφορά το μέλλον της Κύπρου και ολόκληρου του λαού της. Αυτό το μέλλον είναι συνυφασμένο με τη δυνατότητά μας να δώσουμε προοπτική. Οφείλουμε να εξηγήσουμε απλά και αποτελεσματικά πώς θα διαχειριστούμε το μέλλον του τόπου με τρόπο νοικοκυρεμένο και με τρόπο που να επιτρέπει στον απλό πολίτη να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του για τον ίδιο του τον τόπο. Συνεπώς, το διακύβευμα έχει να κάνει με την ανασύνταξη της κοινωνίας και των θεσμών στο σύνολό τους, έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό ενός γηραιού κράτους για να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τον δημόσιο πλούτο και τον πολίτη, έχει να κάνει με την αναζωογόνηση της οικονομίας όχι απλά σε επίπεδο δεικτών αλλά σε επίπεδο ανθρώπων και νοικοκυριών, έχει να κάνει με τη ενίσχυση των θεσμικών οργάνων και φυσιολογικά έχει να κάνει με το Κυπριακό και την προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής και βιώσιμης λύσης. Όσο για το ποιους αφορά αυτό το διακύβευμα, λέω το εξής: αφόρα σε μεγαλύτερο βαθμό εκείνο τον κόσμο τον οποίο συχνά προσπερνούν οι δημόσιες συζητήσεις με τρόπο προκλητικό, εκείνον τον κόσμο που ενώ υπάρχει ως αριθμός στις στατιστικές έρευνες για την ανεργία, την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες παροχές κ.α. δεν αντιμετωπίζεται ποτέ ως πρόσωπο. Αυτός ο κόσμος είναι οι νέοι που μαστίζονται από την ανεργία, είναι ο κόσμος της εργασίας, είτε αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ιδιώτες, είτε αγρότες ή εργάτες στις βιομηχανίες, είτε μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βιώνουν την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. ΕΡ: Ποια είναι η βασική αιτία που οδήγησε την Κύπρο στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση; ΑΠ: Όπως ήταν φυσικό, η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε τις χώρες της Ευρώπης έπληξε και την Κύπρο. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όμως, αυτό που μας οδήγησε στο μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι οι παραλείψεις και τα λάθη των τραπεζών, τα οποία δυστυχώς σήμερα καλείται να πληρώσει ο κυπριακός λαός.
Αν οι κυπριακές τράπεζες δεν είχαν στραφεί στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, αν δεν είχαν επιτρέψει να εκτεθούμε σε τόσο μεγάλο βαθμό στην ελληνική οικονομία, η Κύπρος δεν θα αναγκαζόταν να προσφύγει στον μηχανισμό. Αυτή είναι, λοιπόν, η βασική αιτία που οδήγησε την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι το τι θα πράξουμε σήμερα. Τι πολιτικές θα προωθήσουμε για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Έχω την πεποίθηση πως με την ολοκληρωμένη στρατηγική που έχουμε καταθέσει για άμεση ανάκαμψη μέσω εφικτών μέτρων θα καταφέρουμε να υπερβούμε τους όποιους σκοπέλους. Και γι αυτό ακριβώς θα αγωνιστούμε με το άπαν των δυνάμεών μας.
- Το μνημόνιο με την τρόικα θα μπορέσει να οδηγήσει την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης; Υπάρχουν πρόνοιες που θα μπορούσαν να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης; Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερο μνημόνιο;
- Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μνημόνιο σημαίνει συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών. Συνεπώς, επιβάλλεται να υπάρξει συμφωνία για να υπάρξει εφαρμογή του μνημονίου. Για να υπάρξει συμφωνία, χρειάζεται προφανώς να προηγηθεί διαπραγμάτευση. Διαφωνώ με τη θέση που ακούστηκε ότι ως δανειζόμενοι δεν μπορούμε να θέσουμε όρους και δεν αντιλαμβάνομαι την πίεση που προσπάθησαν να ασκήσουν κάποιοι για να προσπεραστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης τραβώντας έτσι το χαλί κάτω από τα πόδια του κράτους.
Ας μη ξεχνούμε ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να πρέπει να κάνουμε αυτή τη συμφωνία οδηγηθήκαμε από την κατρακύλα των τραπεζών, λόγω δικών τους λαθών αλλά και λόγω της εκτεταμένης έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό δεν το λέω εγώ, φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία που η ίδια η ΕΕ έχει παραθέσει.
Συνεπώς, υπάρχει μια πίεση να αποδεχτούμε όρους, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα δεχόμασταν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να δεχτούμε τα πάντα. Προπάντων πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μνημόνιο δεν θα οδηγήσει σε δεύτερο. Για να διασφαλιστεί αυτό πρέπει να έχουμε τέτοιους όρους που θα επιτρέπουν και θα οδηγούν στην ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγικοί μας δημόσιοι πόροι όχι μόνο δεν παραδίδονται, αλλά διευρύνονται και ισχυροποιούνται.
- Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές και ότι η Κύπρος ενδεχομένως να μείνει για ένα διάστημα χωρίς πόρους. Επίσης, υποστηρίζεται ότι το χρέος της Κύπρου μπορεί να μην είναι βιώσιμο. Πώς θα διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση;
- Είναι γεγονός ότι έχουν διαφανεί κάποια προβλήματα σε σχέση με την έγκριση της δανειακής σύμβασης από τα κοινοβούλια κάποιων Κρατών Μελών. Θα ήταν επιπόλαιο και παρακινδυνευμένο να γίνουν δημόσια εικασίες για τη στάση που τελικά θα κρατήσουν αυτά τα κράτη μέλη. Γνωρίζετε ότι κάποια κράτη μπαίνουν ήδη σε περίοδο εκλογών και αυτό επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέμε δημόσια.
Για το θέμα των πόρων να σας θυμίσω ότι κάποιοι κινδυνολογούσαν για τη πιθανότητα στάσης πληρωμών του κράτους εδώ και ένα έτος. Έχουν διαψευστεί από τις εξελίξεις και δυστυχώς έχουν βλάψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην ανεύρεση πόρων. Παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι υπάρχουν τρόποι να εξευρεθούν κονδύλια για να μην φτάσουμε σε στάση πληρωμών και είμαι βέβαιος ότι παίρνονται από πλευράς κυβέρνησης τα ανάλογα μέτρα. Και πάλι κάθε δημόσια εικασία για τέτοια θέματα είναι ζημιογόνα.
Στο ερώτημά σας αν το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο, πρέπει να εξηγήσουμε πρώτα κάτι. Αν το χρέος είναι βιώσιμο, ή όχι, βασίζεται σε μια απλή λογιστική παρατήρηση. Βασίζεται στο ότι η Κύπρος έχει ακαθάριστο εθνικό προϊόν 18 δισ δολαρίων και το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 10 δισ, δηλαδή σε ποσοστό 56% του ΑΕΠ. Ας μην ξεχνούμε, όμως, ότι η διαχείριση της οικονομίας είναι πολιτική πράξη και όχι λογιστική. Χρειάζεται συνεπώς να δούμε πώς πολιτικά εγγυώμαστε στους δανειστές μας ότι με τις ανάλογες διαρθρωτικές κινήσεις αλλά και την ορθολογιστική αξιοποίηση των πόρων μας μπορούμε να είμαστε φερέγγυοι να αποπληρώσουμε το χρέος μας και να κινηθούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι προτάσεις μας.
- Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας;
- Η κυπριακή οικονομία βασίζεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο με τη σημερινή του μορφή έχει κορεστεί. Βασίζεται πλέον στην επιχειρηματική δράση και οξυδέρκεια των επιχειρηματιών μας σε ατομικό επίπεδο που, ειρήσθω εν παρόδω λίγα μπορεί να προφέρει στα κρατικά ταμεία. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την οικοδομική βιομηχανία. Η στασιμότητα της κυπριακής αγοράς, λόγω κρίσης οδήγησε τους Κύπριους επιχειρηματίες να στραφούν προς άλλες αγορές. Σε διάστημα δύο ετών έχουν αλλάξει όλες οι διαφημιστικές επιγραφές από αγγλικά και ρωσικά σε κινέζικα και αραβικά. Αυτό φέρνει μεν εισοδήματα στους επιχειρηματίες από την πώληση ακινήτων σε πλούσιους Κινέζους και Άραβες, δεν συνεισφέρει όμως αρκετά στα κρατικά ταμεία. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, που απλά ακολουθεί τις αγορές, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Χρειάζεται να παράξουμε πλούτο εδώ στην Κύπρο και να δημιουργήσουμε νέα εξαγωγικά προϊόντα. Οι ποιοτικοί μας δείκτες που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη και παρόλα αυτά βλέπουμε τους νέους μας στις ουρές για επίδομα ανεργίας. Χρειάζεται, λοιπόν, να επενδύσουμε σε αυτό το δυναμικό μέσα από την έρευνα και την καινοτομία αλλά και μέσα από τον εκσυγχρονισμό της παροχής των υπηρεσιών μας. Σήμερα η ανάπτυξη κάποιων τομέων της βιομηχανίας δεν γίνεται με όρους κεφαλαίου, όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά με όρους ανθρώπινου κεφαλαίου.
Όταν μιλάμε για ανόρθωση της οικονομίας, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την επόμενη μέρα. Πρέπει να βλέπουμε σε βάθος χρόνου, αλλιώς θα επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα λάθη των προηγούμενων γενιών. Ακούμε συνεχώς για προτάσεις που υποτίθεται ότι θα μας βγάλουν από την κρίση, υπάρχει όμως πραγματικά καλύτερη επένδυση για την Κύπρο μακροπρόθεσμα από μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος; ΕΡ: Εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης γίνεται λόγος για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου κράτους στην Κύπρο. Ποιες είναι οι βασικές σας εισηγήσεις; ΑΠ: Να σας θυμίσω ότι η τοποθέτηση περί αναγκαιότητας ενός νέου μοντέλου κράτους δεν είναι νέα θέση. Ήταν θέση όλων των υποψηφίων προέδρων τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό μας λέει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι είναι μια αναγκαιότητα η οποία αναγνωρίζεται από όλους και δεύτερον, ότι δεν έχουν γίνει αρκετά ακόμα ώστε να νιώθουμε όλοι ότι το κράτος ως έχει λειτουργεί με ικανοποιητικό τρόπο.
Ο λόγος φυσικά που δεν έχουν γίνει αρκετά μέχρι σήμερα είναι διότι η κάθε κυβέρνηση έβλεπε αυτό το μοντέλο με διαφορετικό φακό. Έχουμε από τη μια την πρόταση των συνυποψήφιων μου που λίγο πολύ θεωρούν ότι πρέπει να έχουμε «λιγότερο» κράτος, ώστε να είναι πιο ευέλικτο και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Παρόμοια θέση εκφραζόταν πριν από τη διαπραγμάτευση και μέσα στο μνημόνιο.
Για μένα το κράτος οφείλει να είναι ο κύριος διαχειριστής του δημόσιου πλούτου.
Του πλούτου δηλαδή, είτε αυτός είναι το φυσικό αέριο, είτε είναι υπηρεσίες όπως η Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρισμού που ανήκουν σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να μπορεί ο πολίτης να απολαμβάνει αυτόν τον δημόσιο πλούτο, είτε σε μορφή υπηρεσιών, είτε σε μορφή παροχών ή βοηθημάτων, χρειαζόμαστε ένα κράτος με αποτελεσματικές δομές και μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Το μέγεθος, λοιπόν, του κράτους δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται στη νοοτροπία και τις πεπαλαιωμένες δομές. Έχουμε ικανότατο δημόσιο προσωπικό, που δυστυχώς δεν αξιοποιείται. Αυτά είναι που πρέπει να βελτιώσουμε.
Και εδώ είναι που λέμε ότι η παρουσία στο πηδάλιο του κράτους ενός ανθρώπου, που δεν είναι ο ίδιος παράγωγο αυτού του συστήματος, μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο.
- Πώς θα χειριστείτε το θέμα του φυσικού αερίου;
- Στο θέμα του φυσικού αερίου υπάρχουν δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά την οικονομική πτυχή της εξόρυξης και διαχείρισης αυτού του δημόσιου πλούτου. Η δεύτερη αφορά τη γεωπολιτική σημασία της ύπαρξης φυσικού αερίου για την Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνω εμφατικά ότι μας ενδιαφέρουν το ίδιο και οι δύο διαστάσεις.
Πολύ σωστά έχουμε πει ότι αυτός ο πλούτος αφορά όλους τους Κυπρίους. Στη βάση πρώτων εκτιμήσεων μπορούμε να πούμε ότι αν τον διαχειριστούμε με σοβαρότητα, θα ανατρέψει προς το καλύτερο το ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες. Λανθασμένα συνδέουμε τα κέρδη από το φυσικό αέριο μόνο με την πώληση του αερίου, ή των κοιτασμάτων. Τα οφέλη για τον τόπο μεγιστοποιούνται αν δημιουργήσουμε παράλληλα εκείνες τις υποδομές και αποκτήσουμε εκείνη την εμπειρογνωμοσύνη που θα μας επιτρέψουν στο μέλλον να μη λειτουργούμε ως μεσάζοντες για το ίδιο μας το προϊόν, αλλά ως οι απόλυτοι δικαιούχοι και διαχειριστές. Το παράδειγμα της Νορβηγίας είναι ενδεικτικό.
Η γεωπολιτική διάσταση είναι εξίσου σημαντική και μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά κέρδη. Μας προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας συμμαχιών τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συμβάλουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στη δημιουργία θετικών συνθηκών για την Κύπρο ως ένα κράτος γέφυρα μεταξύ τριών κόσμων. Οι επαφές μου στην Ευρώπη δείχνουν να υπάρχει θετική απήχηση προς αυτή τη θέση.
- Με δεδομένο ότι οι συνομιλίες για το κυπριακό βρίσκονται σε τέλμα, θα θέσετε κάποιους όρους για την επανάληψή τους;
- Πράγματι, το Κυπριακό διέρχεται σήμερα μια δύσκολη περίοδο. Είναι ξεκάθαρο, ότι η αρνητική έκβαση της τελευταίας διαπραγματευτικής φάσης είναι απόρροια της άγονης στάσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αλλά και των απαράδεκτων πάγιων τουρκικών θέσεων. Γι αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μένοντας αταλάντευτα προσηλωμένοι σε αρχές, αξίες και ιδανικά. Η σταθερότητα και συνέπεια στις αρχές επίλυσης του κυπριακού είναι κάτι το πολύ συγκεκριμένο, τόσο για τη διεθνή πτυχή της εθνικής μας υπόθεσης, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όσο και για την εσωτερική πτυχή του, που έχει να κάνει με τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και με τη δομή του κυπριακού κράτους.
Τυχόν υποβάθμιση είτε της μιας είτε της άλλης πτυχής του κυπριακού, τυχόν υπαναχώρηση από θέσεις αρχής αλλά και από συμφωνημένα πλαίσια διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα μας οδηγήσει σε πολιτικό εκτροχιασμό, που με μαθηματική ακρίβεια θα μας σύρει στην εδραίωση της διχοτόμησης. Κατά συνέπεια, βασικοί πυλώνες διαχείρισης του κυπριακού παραμένουν όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου που προνοούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως του μοναδικού αναχώματος για τη διχοτόμηση. Αυτή είναι η ορθότερη βάση για τις διαπραγματεύσεις, και σε αυτή τη βάση θα επιδιώξουμε την έναρξη των συνομιλιών.
- Εκτιμάτε ότι η Άγκυρα έχει την πολιτική βούληση για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;
- Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το πώς εμείς μπορούμε να ενεργήσουμε έτσι ώστε η Τουρκία να αναπτύξει την πολιτική βούληση για βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό. Ένα ισχυρό όπλο στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε είναι ο φυσικός μας πλούτος. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη διανοίγει νέες προοπτικές για σύναψη συμμαχιών, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Αναντίλεκτα, η ανάγκη για ασφάλεια στην περιοχή μας θα οδηγήσει στην άσκηση νέων πιέσεων προς την Τουρκία. Ταυτόχρονα, δε παρέχεται νέο κίνητρο στους Τουρκοκύπριους να ασκήσουν και αυτοί πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού με στόχο όλοι οι Κύπριοι μαζί να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά από μια οικονομικά ακμάζουσα Κυπριακή Δημοκρατία.
Επίσης, ως κράτος μέλος της ΕΕ έχουμε τη δυνατότητα να υποδείξουμε στην ΕΕ τα μελανά σημεία στη δράση της Τουρκίας. Δεν είμαστε ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας. Οφείλουμε, όμως, να ενεργούμε έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι, όπως κάθε άλλη υποψήφια για ένταξη χώρα, έτσι και η Τουρκία θα υλοποιήσει όλες της τις υποχρεώσεις και θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για να μπορέσει να καταστεί πλήρες κράτος μέλος. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι ώστε να θέτουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της μέχρις ότου αντιληφθεί πως είναι και προς το δικό της συμφέρον να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να τερματίσει τον παράνομο εποικισμό, να αρχίσει την απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων και να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
- Πώς απαντάτε στις κατηγορίες για απειρία και ποδηγέτηση σας από το ΑΚΕΛ;
- Αν η απειρία είναι για κάποιους κατηγορία, τότε όλοι οι νέοι άνθρωποι είναι ένοχοι. Τότε άνθρωποι, όπως ο Γιώργος Βασιλείου που κατά γενική ομολογία ήταν πετυχημένος πρόεδρος, ήταν επίσης ένοχος.
Και πάλι, δεν θα μπω σε αχρείαστες συζητήσεις χαρακτηρισμών και αντεγκλήσεων.
Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για τον τόπο. Η φρεσκάδα στη σκέψη, που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως απειρία, μπορεί να συμβάλει να χαράξουμε νέα πορεία. Μπορεί να συμβάλει να δούμε επιλογές που μέχρι σήμερα δεν κατορθώσαμε ούτε καν να φανταστούμε. Δεν υπάρχει καμία ποδηγέτηση από το ΑΚΕΛ. Σέβομαι το ΑΚΕΛ και εκτιμώ τη δράση του και την ιστορία του. Είναι πραγματικά τιμητικό για μένα το ότι με στηρίζει ένα κόμμα της εμβέλειας και του εκτοπίσματος του ΑΚΕΛ. Κάποιοι θέλουν να εξαργυρώσουν τις επιθέσεις του κίτρινου Τύπου κατά του ΑΚΕΛ δημιουργώντας ψεύτικους συσχετισμούς. Όσο και αν δεν τους αρέσει, όσο και αν οι ίδιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα βαρίδια των δικών τους συμπεριφορών στο παρελθόν, εγώ είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος και έτσι διεκδικώ την ψήφο του κάθε πολίτη. Ας σταματήσουν επιτέλους να ανασύρουν επιχειρήματα για τα οποία ο ίδιος ο λαός έδωσε απαντήσεις σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
- Χρειάζεται μια νέα στρατηγική μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας για το κυπριακό; Αν ναι, σε ποιους άξονες θα πρέπει να στηρίζεται;
- Στρατηγική μας πρέπει να είναι πάντα η κοινή προσήλωση σε ό,τι συμφωνήσαμε είτε με τη διεθνή κοινότητα είτε μεταξύ μας. Πέραν τούτου μια κοινή νέα στρατηγική σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι επίσης κάτι αναγκαίο. Ιδιαίτερα αν σ' αυτήν τη στρατηγική εντάξουμε και την ΕΕ.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πέθανε ο φιλόσοφος Ronald Dworkin,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ