2013-02-15 13:42:46
Απορρίπτει, προς το παρόν, την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου για διάλογο για τη δημιουργία της νέας Κεντροαριστεράς, η ΔΗΜΑΡ, όπως αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.Εντός της ημέρας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποστείλει σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την οποία θα απορρίπτει την πρόταση για διάλογο επί όλων των θεμάτων που απασχολούν την Κεντροαριστερά
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσκάλεσε, μέσω επιστολής χθες τον Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει με κείμενα και προτάσεις στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ.
***
«Ελα να καθήσουμε οι δυο μας να τα συζητήσουμε όλα», είναι το μήνυμα που στέλνει με την επιστολή του στον Φώτη Κουβέλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ουσιαστικά συμπόρευση των δύο κομμάτων για μια μεγάλη Κεντροαριστερά.
Η πρόταση Βενιζέλου όπως διατυπώνεται στην επιστολή του που έφθασε χθες στην Αγίου Κωνσταντίνου κάνει λόγο για «ουσιαστικό και απροκατάληπτο διάλογο»
. Ως στόχος προσδιορίζεται η συστράτευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ούτως ώστε - όπως εξηγεί - ο χώρος της Κεντροαριστεράς να πολλαπλασιάσει την επιρροή του και την εκλογική και κοινοβουλευτική αποτύπωση της πραγματικής κοινωνικής και πολιτικής επιρροής του, «που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφηκε στα εκλογικά ποσοστά και στις βουλευτικές έδρες».
Μάλιστα στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει ότι η συζήτηση, πέραν της ελληνικής Κεντροαριστεράς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μπορεί να επεκταθεί και σε ζητήματα που αφορούν τις θεσμικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης, ήτοι την αναθεώρηση του Συντάγματος και το εκλογικό σύστημα.
Στην Ιπποκράτους, με βάση τις διαρροές που έχουν γίνει από κύκλους της ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την αντίδραση του κ. Κουβέλη. Πιστεύουν ότι με εύσχημο τρόπο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα αρνηθεί τον διάλογο, πολλώ μάλλον τη συνεργασία των δύο κομμάτων, επικαλούμενος μάλιστα τις πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα συστράτευσης με το ΠΑΣΟΚ.
Παρ' όλα αυτά, εκτιμούν ότι μεσομακροπρόθεσμα η ΔΗΜΑΡ - εάν τελικώς αρνηθεί τη συνεργασία - θα εκτεθεί πολιτικά και θα δεχθεί πιέσεις αλλά και κριτική από πολίτες, που πιστεύουν ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη συγκρότηση μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης.
«Είμαι έτοιμος να τεθώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, εφόσον και εσύ θα ήθελες να τεθείς επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος καλώντας ουσιαστικά τον κ. Κουβέλη να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης.
Σπεύδει μάλιστα να διευκρινίσει ότι η συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών δεν συνιστά διάλογο «κορυφής», απαντώντας ουσιαστικά στις πρόσφατες διαπιστώσεις της ΔΗΜΑΡ όπως διατυπώθηκαν και στην Κεντρική της Επιτροπή ότι δεν την αφορά ένας διάλογος κορυφής.
«Θέλουμε ταυτόχρονα ανοιχτό διάλογο και στο επίπεδο των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων και στο επίπεδο των οργανώσεών μας. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει έτοιμο να μετάσχει σε οποιοδήποτε forum έχει αντικείμενο την Κεντροαριστερά», επισημαίνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Εκ παραλλήλου αναφέρει ότι καλεί «την ΔΗΜΑΡ ως κόμμα, τα στελέχη και τα μέλη της να μετάσχουν στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ, όχι με έναν τυπικό χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου μας, αλλά με ουσιαστικό τρόπο, δηλαδή με βάση τα κείμενα που είναι αντικείμενο του σχετικού διαδικτυακού διαλόγου».
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Να σημειωθεί ότι παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση του κ. Βενιζέλου και στις πολιτικές κινήσεις που τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στελέχη της Ιπποκράτους επεξηγούσαν χθες ότι το προσκλητήριο δεν εξαιρεί κανέναν, υπονοώντας ότι θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διάλογο για την Κεντροαριστερά και η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου και η ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου.
Ο κ. Λοβέρδος είπε στα «ΝΕΑ» ότι «προφανώς εάν κληθεί από το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μέρος στον διάλογο για την Κεντροαριστερά», ενώ αποκάλυψε ότι στις 23 Φεβρουαρίου η ΡΙΚΣΣΥ έχει ορίσει επίσημη συνάντηση με τη Δυναμική Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ ή το να μην πάμε στο Συνέδριό τους εάν κληθούμε», τονίζοντας ότι αυτό προβλέπεται και από την καταστατική πράξη της πολιτικής του κίνησης. Η Δυναμική Ελλάδα την επόμενη Παρασκευή έχει επίσημη συνάντηση για την Κεντροαριστερά με τη Δημοκρατική Αριστερά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Ψαλίδι στους αριστίνδην σύνεδρους βάζει η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, καθώς η τυπική εφαρμογή του Καταστατικού θα σήμαινε ότι οι αριστίνδην σύνεδροι θα ξεπερνούσαν τους 2.200. «Με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει να οδηγούμε, σύμφωνα με το Καταστατικό, σε ένα σύνολο 7.000 συνέδρων», αναφέρει η ΕΚΑΠ και επισημαίνει ότι τη σύνθεση των αριστίνδην θα απαρτίζουν η ΚΟΕΣ (μέλη απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου, Εθνική Αντιπροσωπεία Νεολαίας), οι εν ενεργεία περιφερειάρχες και δήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων, περιφερειών και δήμων. Επίσης όσοι ήταν μέλη Εκτελεστικών Γραφείων ή Πολιτικών Συμβουλίων και, από τους πρώην βουλευτές, όσοι διετέλεσαν μέλη προεδρείων είτε της Βουλής είτε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αριστίνδην συμμετοχή θα έχουν όσοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και τα μέλη προεδρείων τριτοβάθμιων οργανώσεων.
****
Ανοιχτοί στην ιδέα ανασύστασης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά επιφυλακτικοί απέναντι στην πρόταση Βενιζέλου για συνεργασία, είναι στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Συνομιλητής του κ. Κουβέλη με γνώση του περιεχομένου της επιστολής Βενιζέλου έλεγε χθες γι' αυτήν ότι «έχει ενδιαφέρουσα γραφή και το κείμενο είναι καλοδιατυπωμένο, σε ιδιαίτερα φιλικό τόνο». Κάπου εκεί τελειώνουν και οι συζητήσεις για τα «υφολογικά» και αρχίζει η ουσία.
Η επιστολή και το πολιτικό θέμα που θέτει, επισήμως δεν έχουν συζητηθεί ακόμα στα όργανα του κόμματος. Αυτό αναμένεται να συμβεί, εκτός απροόπτου, σήμερα το πρωί σε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Από τις πρώτες ενδείξεις πάντως είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση, πλην του Νίκου Μπίστη, η πρόταση δεν προκάλεσε ενθουσιασμό. Στελέχη του κόμματος όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Αμοιρίδης, ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Σάκης Παπαθανασίου και - πιο προσεκτικά - ο γραμματέας της ΚΕ και εξ απορρήτων του προέδρου Σπύρος Λυκούδης, έχουν δώσει ένα πρώτο στίγμα. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, είναι ενδεικτική η επιμονή του να χρησιμοποιεί τον όρο «ανασύσταση του χώρου δημοκρατικού σοσιαλισμού», στον οποίο εστιάζει και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης ως προοπτική για τη δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Αμοιρίδης (Βήμα fm), ο οποίος σε αντίθεση με τον κ. Λυκούδη χρησιμοποιεί τον όρο «Κεντροαριστερά», έβαλε χθες και το στοιχείο της αξιοπιστίας στο τραπέζι του προβληματισμού, λέγοντας πως «οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη να στρώσουν το χαλί για το μέλλον με ένα διαφορετικό τρόπο. Να ξανακερδίσουν την αξιοπιστία της Κεντροαριστεράς, τις ιδέες και τις αξίες της. Αυτό πρέπει να εκφραστεί μέσα από πρόσωπα. Πρόσωπα που πρέπει να ξανακερδίσουν αυτό το στοίχημα, να ξεφύγουν από εγωισμούς, να ξαναπροσεγγίσουν την κοινωνία, να κατέβουν στον κόσμο. Δεν μπορεί να γίνει μέσα από γραφεία και μέσα από προσυνεδριακές συναντήσεις».
Σε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. Την ίδια άποψη έχουν και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που θεωρούν ότι οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει πρώτα να γίνει σε προγραμματική βάση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό πεδίο και όχι μέσω κειμένων, στην εσωκομματική διαδικασία ενός άλλου κόμματος. Παράλληλα ο κ. Παπαθανασίου με πιο αιχμηρή γλώσσα μίλησε για «λουδοβίκειες συμπεριφορές», βάζοντας και το προσωπικό στοιχείο στον προβληματισμό που φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Ενστάσεις φαίνεται να υπάρχουν και για το θέμα «συνάντησης στην κορυφή» των δύο ηγεσιών που βάζει η επιστολή Βενιζέλου. Κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως οι Σπ. Λυκούδης και Θ. Μαργαρίτης έχουν εκφράσει κατά καιρούς την άποψη ότι οι συνεργασίες πρέπει να απαντούν σε κοινωνικά ρεύματα και να γίνονται από τη βάση προς την κορυφή και όχι το αντίστροφο. Στον αντίποδα είναι και ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος διατυπώνει σταθερά την άποψη ότι η συζήτηση για τη δημιουργία κεντροαριστερής παράταξης η οποία θα μπει μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει άμεσα, χωρίς χρονοτριβές.
Οπως δήλωσε ο κ. Μπίστης χθες (Real fm), η ανάγκη να δημιουργηθεί τρίτος πόλος είναι επιτακτική. «Και για να μην υπάρξει καχυποψία θα πρέπει αυτή η συζήτηση να είναι ευρύτερη, να συμπεριλάβει και άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες». Οπως λέει όμως ξεκάθαρα, «Κεντροαριστερά χωρίς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει. Τα μονοψήφια νούμερα δεν συνιστούν πόλο. Νομίζω πως φλυαρούμε, ενώ ο χρόνος πιέζει». I-Reporter
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσκάλεσε, μέσω επιστολής χθες τον Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει με κείμενα και προτάσεις στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ.
***
«Ελα να καθήσουμε οι δυο μας να τα συζητήσουμε όλα», είναι το μήνυμα που στέλνει με την επιστολή του στον Φώτη Κουβέλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ουσιαστικά συμπόρευση των δύο κομμάτων για μια μεγάλη Κεντροαριστερά.
Η πρόταση Βενιζέλου όπως διατυπώνεται στην επιστολή του που έφθασε χθες στην Αγίου Κωνσταντίνου κάνει λόγο για «ουσιαστικό και απροκατάληπτο διάλογο»
Μάλιστα στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει ότι η συζήτηση, πέραν της ελληνικής Κεντροαριστεράς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μπορεί να επεκταθεί και σε ζητήματα που αφορούν τις θεσμικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης, ήτοι την αναθεώρηση του Συντάγματος και το εκλογικό σύστημα.
Στην Ιπποκράτους, με βάση τις διαρροές που έχουν γίνει από κύκλους της ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την αντίδραση του κ. Κουβέλη. Πιστεύουν ότι με εύσχημο τρόπο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα αρνηθεί τον διάλογο, πολλώ μάλλον τη συνεργασία των δύο κομμάτων, επικαλούμενος μάλιστα τις πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα συστράτευσης με το ΠΑΣΟΚ.
Παρ' όλα αυτά, εκτιμούν ότι μεσομακροπρόθεσμα η ΔΗΜΑΡ - εάν τελικώς αρνηθεί τη συνεργασία - θα εκτεθεί πολιτικά και θα δεχθεί πιέσεις αλλά και κριτική από πολίτες, που πιστεύουν ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη συγκρότηση μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης.
«Είμαι έτοιμος να τεθώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, εφόσον και εσύ θα ήθελες να τεθείς επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος καλώντας ουσιαστικά τον κ. Κουβέλη να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης.
Σπεύδει μάλιστα να διευκρινίσει ότι η συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών δεν συνιστά διάλογο «κορυφής», απαντώντας ουσιαστικά στις πρόσφατες διαπιστώσεις της ΔΗΜΑΡ όπως διατυπώθηκαν και στην Κεντρική της Επιτροπή ότι δεν την αφορά ένας διάλογος κορυφής.
«Θέλουμε ταυτόχρονα ανοιχτό διάλογο και στο επίπεδο των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων και στο επίπεδο των οργανώσεών μας. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει έτοιμο να μετάσχει σε οποιοδήποτε forum έχει αντικείμενο την Κεντροαριστερά», επισημαίνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Εκ παραλλήλου αναφέρει ότι καλεί «την ΔΗΜΑΡ ως κόμμα, τα στελέχη και τα μέλη της να μετάσχουν στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ, όχι με έναν τυπικό χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου μας, αλλά με ουσιαστικό τρόπο, δηλαδή με βάση τα κείμενα που είναι αντικείμενο του σχετικού διαδικτυακού διαλόγου».
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Να σημειωθεί ότι παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση του κ. Βενιζέλου και στις πολιτικές κινήσεις που τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στελέχη της Ιπποκράτους επεξηγούσαν χθες ότι το προσκλητήριο δεν εξαιρεί κανέναν, υπονοώντας ότι θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διάλογο για την Κεντροαριστερά και η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου και η ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου.
Ο κ. Λοβέρδος είπε στα «ΝΕΑ» ότι «προφανώς εάν κληθεί από το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μέρος στον διάλογο για την Κεντροαριστερά», ενώ αποκάλυψε ότι στις 23 Φεβρουαρίου η ΡΙΚΣΣΥ έχει ορίσει επίσημη συνάντηση με τη Δυναμική Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ ή το να μην πάμε στο Συνέδριό τους εάν κληθούμε», τονίζοντας ότι αυτό προβλέπεται και από την καταστατική πράξη της πολιτικής του κίνησης. Η Δυναμική Ελλάδα την επόμενη Παρασκευή έχει επίσημη συνάντηση για την Κεντροαριστερά με τη Δημοκρατική Αριστερά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Ψαλίδι στους αριστίνδην σύνεδρους βάζει η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, καθώς η τυπική εφαρμογή του Καταστατικού θα σήμαινε ότι οι αριστίνδην σύνεδροι θα ξεπερνούσαν τους 2.200. «Με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει να οδηγούμε, σύμφωνα με το Καταστατικό, σε ένα σύνολο 7.000 συνέδρων», αναφέρει η ΕΚΑΠ και επισημαίνει ότι τη σύνθεση των αριστίνδην θα απαρτίζουν η ΚΟΕΣ (μέλη απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου, Εθνική Αντιπροσωπεία Νεολαίας), οι εν ενεργεία περιφερειάρχες και δήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων, περιφερειών και δήμων. Επίσης όσοι ήταν μέλη Εκτελεστικών Γραφείων ή Πολιτικών Συμβουλίων και, από τους πρώην βουλευτές, όσοι διετέλεσαν μέλη προεδρείων είτε της Βουλής είτε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αριστίνδην συμμετοχή θα έχουν όσοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και τα μέλη προεδρείων τριτοβάθμιων οργανώσεων.
****
Ανοιχτοί στην ιδέα ανασύστασης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά επιφυλακτικοί απέναντι στην πρόταση Βενιζέλου για συνεργασία, είναι στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Συνομιλητής του κ. Κουβέλη με γνώση του περιεχομένου της επιστολής Βενιζέλου έλεγε χθες γι' αυτήν ότι «έχει ενδιαφέρουσα γραφή και το κείμενο είναι καλοδιατυπωμένο, σε ιδιαίτερα φιλικό τόνο». Κάπου εκεί τελειώνουν και οι συζητήσεις για τα «υφολογικά» και αρχίζει η ουσία.
Η επιστολή και το πολιτικό θέμα που θέτει, επισήμως δεν έχουν συζητηθεί ακόμα στα όργανα του κόμματος. Αυτό αναμένεται να συμβεί, εκτός απροόπτου, σήμερα το πρωί σε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Από τις πρώτες ενδείξεις πάντως είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση, πλην του Νίκου Μπίστη, η πρόταση δεν προκάλεσε ενθουσιασμό. Στελέχη του κόμματος όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Αμοιρίδης, ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Σάκης Παπαθανασίου και - πιο προσεκτικά - ο γραμματέας της ΚΕ και εξ απορρήτων του προέδρου Σπύρος Λυκούδης, έχουν δώσει ένα πρώτο στίγμα. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, είναι ενδεικτική η επιμονή του να χρησιμοποιεί τον όρο «ανασύσταση του χώρου δημοκρατικού σοσιαλισμού», στον οποίο εστιάζει και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης ως προοπτική για τη δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Αμοιρίδης (Βήμα fm), ο οποίος σε αντίθεση με τον κ. Λυκούδη χρησιμοποιεί τον όρο «Κεντροαριστερά», έβαλε χθες και το στοιχείο της αξιοπιστίας στο τραπέζι του προβληματισμού, λέγοντας πως «οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη να στρώσουν το χαλί για το μέλλον με ένα διαφορετικό τρόπο. Να ξανακερδίσουν την αξιοπιστία της Κεντροαριστεράς, τις ιδέες και τις αξίες της. Αυτό πρέπει να εκφραστεί μέσα από πρόσωπα. Πρόσωπα που πρέπει να ξανακερδίσουν αυτό το στοίχημα, να ξεφύγουν από εγωισμούς, να ξαναπροσεγγίσουν την κοινωνία, να κατέβουν στον κόσμο. Δεν μπορεί να γίνει μέσα από γραφεία και μέσα από προσυνεδριακές συναντήσεις».
Σε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. Την ίδια άποψη έχουν και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που θεωρούν ότι οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει πρώτα να γίνει σε προγραμματική βάση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό πεδίο και όχι μέσω κειμένων, στην εσωκομματική διαδικασία ενός άλλου κόμματος. Παράλληλα ο κ. Παπαθανασίου με πιο αιχμηρή γλώσσα μίλησε για «λουδοβίκειες συμπεριφορές», βάζοντας και το προσωπικό στοιχείο στον προβληματισμό που φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Ενστάσεις φαίνεται να υπάρχουν και για το θέμα «συνάντησης στην κορυφή» των δύο ηγεσιών που βάζει η επιστολή Βενιζέλου. Κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως οι Σπ. Λυκούδης και Θ. Μαργαρίτης έχουν εκφράσει κατά καιρούς την άποψη ότι οι συνεργασίες πρέπει να απαντούν σε κοινωνικά ρεύματα και να γίνονται από τη βάση προς την κορυφή και όχι το αντίστροφο. Στον αντίποδα είναι και ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος διατυπώνει σταθερά την άποψη ότι η συζήτηση για τη δημιουργία κεντροαριστερής παράταξης η οποία θα μπει μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει άμεσα, χωρίς χρονοτριβές.
Οπως δήλωσε ο κ. Μπίστης χθες (Real fm), η ανάγκη να δημιουργηθεί τρίτος πόλος είναι επιτακτική. «Και για να μην υπάρξει καχυποψία θα πρέπει αυτή η συζήτηση να είναι ευρύτερη, να συμπεριλάβει και άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες». Οπως λέει όμως ξεκάθαρα, «Κεντροαριστερά χωρίς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει. Τα μονοψήφια νούμερα δεν συνιστούν πόλο. Νομίζω πως φλυαρούμε, ενώ ο χρόνος πιέζει». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επί πέντε ώρες εξέταζε μάρτυρα στην Προανακριτική η Ζώη Κωνσταντοπούλου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ