2013-02-17 13:36:10
Φωτογραφία για H Κύπρος εκλέγει τον πρόεδρό της υπό τα μάτια της Ευρωζώνης
Le Monde (μτφ. Κριστιάν)

Οι ψηφοφόροι της Κύπρου καλούνται στις κάλπες σήμερα Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, για τις προεδρικές εκλογές που εκλαμβάνονται στην Ευρώπη ως ένα ουσιαστικό βήμα για την οικονομική διάσωση αυτής της μικρής αυτής χώρας, που παρά το μικρό της μέγεθος, απειλεί να καταστρέψει τις προσπάθειες της ευρωζώνης για να βγει από την κρίση των δημόσιων χρέων.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, για το μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους που καλούνται να ορίσουν τον νέο Πρόεδρο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου, αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Αναστασιάδης φαβορί στις δημοσκοπήσεις

Ο συντηρητικός Νίκος  Αναστασιάδης είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών. Πιστώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με λίγο περισσότερο από το 40% των ψήφων, ήτοι περ. 15% μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του Σταύρο Μαλά, που υποστηρίζεται από τους κομμουνιστές. Ο άλλος κύριος αντίπαλός του είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας .


«Τη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι δύο αδύναμοι υποψήφιοι εναντίον μιας δυνητικά μη- δημοφιλούς προσωπικότητας. Ο Αναστασιάδης είναι πρόσωπο που διαρπάζει μέσα στη πολιτική τάξη της Κύπρου, σεβαστό, αλλά όχι κατ 'ανάγκη σε εκτίμηση», εκτιμά ο Hubert Faustmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. «Η οικονομία κυριάρχησε σε όλες τις συζητήσεις και σπάνια είδα μια τόσο βαρετή προεκλογική εκστρατεία. Με κάποιο τρόπο, δεν κινητοποίησε τον πληθυσμό, ο οποίος μπορεί να είναι απογοητευμένος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ στο 15%

Ήδη η Κύπρος υποβάλλεται από το 2012 που σε ένα κοκτέιλ περικοπών μισθών και αύξησης των φόρων, με σάλτσα μια ανεργία στο 15%, και οι Κύπριοι δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι αυτή τη στιγμή που πρέπει να επιλέγουν τον νέο πρόεδρο τους.

Η οικονομική πρόκληση είναι τέτοια έτσι ώστε που πράγματι εντελώς αφάνισε από τη προεκλογική εκστρατεία το ζήτημα της πιθανής επανένωσης με την τουρκική πλευρά του νησιού, χωρισμένη από το 1974. Η χώρα το 2012 ζήτησε εξωτερική οικονομική βοήθεια λόγω των τεράστιων οικονομικών απωλειών που προέκυψαν από τις τράπεζες ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί στις αγορές από το Μάιο του 2011 και χρειάζεται τώρα περίπου 17 δισ. ευρώ. Ένα σχετικά μικρό ποσό στη κλίμακα της ευρωζώνης αλλά που ισοδυναμεί με τον ετήσιο πλούτο που παράγεται από τη χώρα.
Le Monde
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ