2013-02-19 11:03:03
Φωτογραφία για «Υπερβολική» η συζήτηση περί νομισματικού πολέμου
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων δεν αποτελεί έναν από τους στόχους της πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δημιουργεί έναν «πτωτικό κίνδυνο» σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό ο οποίος πρέπει να αποτιμηθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Το ευρώ κατέγραψε υψηλό δεκαπέντε μηνών έναντι του δολαρίου στις αρχές Φεβρουαρίου, περιπλέκοντας το έργο της ΕΚΤ αφού επιβραδύνει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί τις προσδοκίες πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα, στα οποία ορισμένα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου αντιτίθενται.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί ένα στόχο πολιτικής αλλά είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε ο Ντράγκι προς μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η ανατίμηση του ευρώ θα μπορούσε να απειλήσει να μειώσει υπερβολικά τον πληθωρισμό.


Η ΕΚΤ θέτει στόχο την διατήρηση του πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2%. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σε κάτω από 2% βραχυπρόθεσμα, ανέφερε ο Ντράγκι. «Θα χρειαστεί να εκτιμήσουμε στις επόμενες προβλέψεις εάν η ισοτιμία επηρέασε τον πληθωρισμό, διότι είναι πάντοτε διαμέσου της σταθερότητας των τιμών που αντιμετωπίζουμε θέματα σαν κι αυτό», πρόσθεσε απαντώντας σε μια ερώτηση που του έγινε. Η Ομάδα των Είκοσι (G20) διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι δεν θα υπάρξει νομισματικός πόλεμος και η επιθετική πολιτική της Ιαπωνίας, που υποτίμησε το γεν, δεν έτυχε καμιάς ευθείας αναφοράς στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Μόσχα.

«Η ισοτιμία πρέπει να αντανακλά τα θεμελιώδη» οικονομικά στοιχεία, είπε ο Ντράγκι , προσθέτοντας ότι η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται «περί τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση της G20 δεν ήταν απογοητευτική. «Αυτό που είπα στην G20 στην Μόσχα (ήταν) ότι κάλεσα όλα τα μέρη να (ασκήσουν) πολύ αυστηρή φραστική πειθαρχία». Αν και οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών μπορούν να υπόσχονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε άμεση υποτίμηση των νομισμάτων τους, δεν υπάρχουν εγγυήσεις όταν κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων οικονομιών τους.

«Οι περισσότερες από τις συναλλαγματικές εξελίξεις που είδαμε δεν ήταν ρητά διακηρυγμένες ως στόχοι, υπήρξαν το αποτέλεσμα εγχώριων μακροοικονομικών πολιτικών με στόχο την τόνωση της οικονομίας», είπε ο Ντράγκι. «Με αυτή την έννοια, βρίσκω πραγματικά υπερβολική κάθε διατύπωση που παραπέμπει σε νομισματικούς πολέμους». Αναφερόμενος στην οικονομική προοπτική της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι την αδυναμία της το πρώτο διάστημα του 2013 αναμένεται να διαδεχθεί μια περίοδος σταδιακής ανάκαμψης αργότερα φέτος.

Ακόμα, είπε επανειλημμένα πως η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει στόχο να «διευκολύνει» την οικονομία και σημείωσε πως στόχος και προτεραιότητα της ΕΚΤ είναι να βελτιώσει την μετάδοσή της σε όλη την ευρωζώνη. Ο Ντράγκι ανέφερε πως «η ΕΚΤ έχει επίγνωση των προκλήσεων που προκαλεί μια μακρά περίοδος [άσκησης] μιας πολιτικής χαμηλών επιτοκίων και αφθονίας ρευστότητας», μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία του τριμηνιαίου διαλόγου τους. Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0,75% από το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό του ιστορικά.

Εξάλλου και ο Έβαλντ Νοβότνι, διαμορφωτής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι δεν πρέπει να «δραματοποιείται» το ζήτημα της ισοτιμίας του ευρώ με ανώφελες συζητήσεις περί νομισματικών πολέμων. «Η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ κινείται σε ένα φάσμα που έχουμε ξαναδεί. Δεν έχουμε ιδιαίτερες εξελίξεις (. . .) αυτό σημαίνει πως εάν το πράγμα μείνει έτσι, κάνουμε μια παραπλανητική συζήτηση», ανέφερε ο Νοβότνι, προσθέτοντας ότι οι υπερβολές περί νομισματικού πολέμου είναι «απολύτως ανώφελες».
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ