2013-02-19 11:46:34
Φωτογραφία για Το πιο καυτό θέμα για την κυβέρνηση, είναι η ανεργία
Ομπρέλα προστασίας για 400.000 οικογένειες που πλήττονται υπέρμετρα από την εκτόξευση της ανεργίας, καθώς όλα τα μέλη τους αναζητούν σήμερα μια θέση εργασίας, ανοίγει η κυβέρνηση. Παράλληλα, «επιστρατεύοντας» και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, επιδιώκει να σημάνει πανευρωπαϊκός συναγερμός για την έκρηξη της ανεργίας, που θα συνοδευθεί από επιπλέον κοινοτικά κονδύλια.

Το ζήτημα κυριάρχησε στη χθεσινή σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι αναζήτησαν παράλληλα και τις «κόκκινες γραμμές» που θα προβάλει η κυβέρνηση απέναντι σε ενδεχόμενες νέες πιέσεις των εκπροσώπων της τρόικας, που επιστρέφουν στις αρχές Μαΐου στη χώρα μας. Η αγωνία ότι η τρόικα θα επανέλθει πιεστικά στο αίτημα για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο είναι έκδηλη στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αποφάσισαν να επιμείνει η κυβέρνηση στη φόρμουλα της διαθεσιμότητας, παρότι είναι κοινός τόπος ότι καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην προώθηση του σχετικού προγράμματος.


Το πιο καυτό θέμα για την κυβέρνηση, πάντως, είναι η ανεργία. Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Στα επιτελεία και των τριών εταίρων μάλιστα εκφράζουν ανοικτά την ανησυχία ότι εάν δεν υπάρξει τάχιστα αναχαίτιση της ανεργίας, όχι μόνο θα ανοίξει περισσότερο η μαύρη τρύπα στα δημόσια έσοδα, αλλά δημιουργείται και κρίσιμη ύλη για κοινωνικές εκρήξεις.

Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της ανεργίας εκλήθησαν χθες το βράδυ στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι παρουσίασαν τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα για μέτρα στήριξης ευρείας κλίμακας. Το ζητούμενο για τους τρεις εταίρους είναι να ενισχυθούν οι περίπου 400.000 οικογένειες που καταγράφονται σήμερα χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο. Κατά τις πληροφορίες, προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει αναδιάταξη του ΕΣΠΑ ώστε κονδύλια που προορίζονται για αναπτυξιακές υποδομές να διατεθούν για τη στήριξη της απασχόλησης. Το εγχείρημα, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι εύκολο καθώς οι αποφάσεις περνούν και από τους διαύλους των Βρυξελλών.

Αμεση παρεμβαση

Σε πρώτη φάση, πιθανότατα εντός του Μαρτίου, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας θα εξαντλήσει τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 155 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη νέων ανέργων (έως 29 ετών). Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε στους τρεις αρχηγούς ο κ. Βρούτσης, 62.000 άνεργοι θα επιδοτηθούν για εκπαίδευση ενός μήνα, στη συνέχεια επί πέντε μήνες το Δημόσιο θα καταβάλλει την αμοιβή τους αντί για τον εργοδότη τους, ενώ για άλλους 12 μήνες το Δημόσιο θα καλύπτει τις εργοδοτικές εισφορές τους. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχονται γενναία κίνητρα για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων και την οικονομική στήριξή τους τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο.

Για τη αντιμετώπιση της ανεργίας, εξάλλου, η κυβέρνηση επενδύει πολλά και σε νέα κοινοτικά κονδύλια, μέσω του ειδικού Ταμείου για τη δημιουργία του οποίου άναψε πράσινο φως η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής. Το ζήτημα θα συζητηθεί διεξοδικά σήμερα και κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά μια δυναμική παρέμβαση στα κοινοτικά όργανα, προκειμένου το ευρωπαϊκό Ταμείο κατά της Ανεργίας να αποτελέσει βασική προτεραιότητα των Βρυξελλών. Με βάση όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, τα κονδύλια στήριξης των ανέργων που θα φθάσουν στη χώρα μας μέσω του νέου Ταμείου μπορεί να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.

Από τα έσοδα που θα αντλήσουν τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία από τη ριζική καταπολέμηση της παραβατικότητας (με τους συνταξιούχους-μαϊμού και τις αδήλωτες συντάξεις στην Εφορία), η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ανέργους με ορίζοντα τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε στους τρεις αρχηγούς ότι τα έσοδα για τα Ταμεία από τη εξάλειψη της παραβατικότητας μπορεί να προσεγγίσουν τα 550 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Οι δηλώσεις

Το σχέδιο αυτό έχει την απόλυτη αποδοχή των τριών εταίρων, όπως άφησε να διαφανεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι «κανένας άνεργος, ανεξάρτητα από το τι ένσημα έχει, δεν θα μείνει ακάλυπτος ιατροφαρμακευτικά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι», ενώ προσέθεσε ότι «θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, όπως επίσης αξιοποιώντας μέρος του ΕΣΠΑ, μαζί με άλλα προγράμματα».

Κόκκινος συναγερμός για τις διαθεσιμότητες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη των τριών εταίρων ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας – εμμέσως πλην σαφώς – ότι την πολιτική ευθύνη για τις καθυστερήσεις επωμίζεται ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, έστω και αν αυτές οφείλονται σε γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, κωλυσιεργίες ή αγκυλώσεις των υπηρεσιών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το θέμα της διαθεσιμότητας τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον κ. Μανιτάκη και ο κ. Κουβέλης, καθώς ο υπουργός προέρχεται από τους κόλπους της ΔΗΜΑΡ. Κυβερνητικές πηγές πάντως έσπευδαν να αποσυνδέσουν χθες το βράδυ το ζήτημα Μανιτάκη από τα σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ όλοι οι εταίροι διαβεβαίωναν ότι στην ατζέντα της χθεσινής συζήτησης δεν υπήρχε το θέμα του ανασχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις εταίροι θεωρούν ότι εάν εφαρμοστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση το σχέδιο απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων και ολοκληρωθούν σε σύντομο διάστημα οι αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων, από τις οποίες θα προκύψει και πλεονάζον προσωπικό που θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες με έλλειψη υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα αποκτήσει ζωτικό χώρο. Και με όχημα αυτά τα επιχειρήματα θα μπορέσει να ξεφύγει από τις ενδεχόμενες νέες πιέσεις της τρόικας.

Με στόχο, εξάλλου, η κυβέρνηση να έχει ακόμη ένα χαρτί στα χέρια της για να απορρίψει ένα αίτημα για μαζικές απολύσεις, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τρεις εταίροι συμφώνησαν να παγώσουν οι προσλήψεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση σχετικής εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Καμία αλλαγή στον κατώτατο μισθό

Σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως υπογράμμισαν οι τρεις αρχηγοί, δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στον κατώτατο μισθό, ενώ τόνισαν ότι θα υπάρξει «ενθάρρυνση» για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων. Αλλα δύο θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το Αγροτικό. Αποφασίστηκε να γίνει μια προγραμματική συμφωνία με τις τράπεζες πριν από την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να υπάρξει ροή κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία. Οπως συμφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα «ασκηθεί πίεση» στις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο Αγροτικό, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ζητήθηκε να μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς οι γεννημένοι το ‘48 και το ‘49.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα»

Τέλος στα σενάρια λήψης νέων μέτρων εντός του 2013 έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Συγκεκριμένα, απαντώντας στις τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «έρχονται κι άλλα μέτρα», ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχουν νέα μέτρα εντός του έτους, εκτός αυτών που έχουν ήδη ψηφιστεί». Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας, αν και επανέλαβε πως «υπάρχει υστέρηση στο σκέλος των εσόδων γι’ αυτό απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση των προσπαθειών», τόνισε ωστόσο πως σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, υπάρχουν «θετικές αποκλίσεις». Επισήμανε δε, ότι η δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ., θα πάει ειδικά για μισθούς και συντάξεις. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ