2013-02-20 06:45:04
Φωτογραφία για Θυγατρικές ώρα μηδέν για τους τραπεζίτες
Οι πρώτες πινελιές στα business plan των ελληνικών τραπεζικών σχημάτων έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται και δείχνουν ότι ενδεχομένως θα διαφυλαχτούν τελικά τα εμπορικά σήματα απορροφηθέντων τραπεζών όπως η EFG Eurobank ή η Γενική.

Οι σχετικές συζητήσεις έρχονται σε ένα σημείο κατά το οποίο η πώληση των non core assets δηλαδή των μη καθαρά τραπεζικών δραστηριοτήτων όπως είναι οι χρηματιστηριακές, το asset management και η επενδυτική τραπεζική, δεν είναι εφικτή.

Και δεν είναι εφικτή διότι αφενός οι αγοραστές από το εξωτερικό είναι ακόμα διστακτικοί και αφετέρου διότι κάποιες από αυτές τις μονάδες είναι κερδοφόρες. Με δεδομένο ότι οι πρώτες ενδείξεις ότι μεγάλοι ιδιώτες μέτοχοι προτίθενται να στηρίξουν τις αυξήσεις κεφαλαίου επιλέγεται η διαμόρφωση δυο χωριστών ουσιαστικά δραστηριοτήτων.

Η μια, σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, θα αφορά το core banking δηλαδή την λιανική τραπεζική, τα επιχειρηματικά δάνεια και υπηρεσίες και η άλλη τα non core όπως τα προαναφερθέντα
. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι με βάση τους σχεδιασμούς αυτούς το asset management και η ΑΕΔΑΚ της Eurobank μπορεί να μείνει αυτόνομα ως θυγατρική και να εξελίξει το μοντέλο τους τουλάχιστον έως ότου κριθεί ότι είναι δόκιμο να εκποιηθεί ή να απορροφηθεί. Αντίστοιχα το δίκτυο της Γενικής ή και της Millennium -εφόσον ευοδωθούν οι σχετικές συζητήσεις- θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δίκτυο premier για την προώθηση επενδυτικών προϊόντων. Όπου είναι δυνατόν να παραχθούν υπεραξίες με άλλο τρόπο αυτό θα προχωρήσει.

Απουσία ξένων.

Την ίδια ώρα στις μονάδες διαχείρισης ακινήτων επιλέγεται επίσης η αυτόνομη πορεία. Eτσι η εισηγμένη θυγατρική της Eurobank, Eurobank Properties αναμένεται να αποτελέσει όχημα για την άμεση εισαγωγή και της Πανγαία (της θυγατρικής της Εθνικής στην διαχείριση ακινήτων) με την μεταξύ τους συγχώνευση. Το νέο σχήμα στο οποίο μεγάλη θέση έχει και το καναδικό fund Fairfax Financial Holdings θα αναπτυχθεί με τη βοήθεια και του ξένου αυτού στρατηγικού επενδυτή με στόχο να παράξει υπεραξίες για τους μετόχους τους. Δηλαδή την Fairfax και τον νέο όμιλο Εθνικής. Ανάλογοι σχεδιασμοί γίνονται βέβαια και στην Alpha Bank.

Αν και όλες οι παραπάνω κινήσεις αναφέρονται ως σενάρια έχουν σημαντικότατες πιθανότητες υλοποίησης διότι απουσιάζουν ακόμα οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές που θα επιθυμούσαν να μπουν στην αγορά μέσω των θυγατρικών ή των non core units των ελληνικών τραπεζών. «Ότι μπορούσε να πουληθεί σε αυτή τη φάση, είτε πουλήθηκε, είτε πρόκειται να πουληθεί άμεσα» αναφέρει βετεράνος Ελληνας τραπεζίτης στα «Π» και προσθέτει πως «μέχρι να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της κάπως θα πρέπει να διατηρηθεί η αξία σε όσα έχουν χτιστεί από τις ελληνικές τράπεζες τόσα χρόνια».

Ομόλογα.

Ξένοι τραπεζίτες αλλά και distress asset funds που έχουν «συστηματικές», κατά κάποιους, επαφές με Έλληνες ομολόγους τους υπάρχουν πολλοί. Οι επαφές όμως αδυνατούν να καρποφορήσουν ακόμα. Τρανταχτά ονόματα όπως ο Willbur Ross που είδε πρόσφατα και τους η Icon Capital, η Morgan Stanley, η Calamos Asset Management, η York Capital, η Goldman Sachs, η Elliott Associates, η FG Hemisphere, η Leon Black, Apollo Global Management, η Baupost, η Marathon Asset Management, η Oaktree Capital, η Carlyle , η Strategic Value Partners, η Cerberus, η KKR έχουν επενδύσει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τόσο σε επιχειρηματικά ομόλογα όσο και σε επιχειρήσεις και επισφαλή δάνεια που επιχειρούν να «αποχωριστούν» οι τράπεζες.

Ώσπου να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό όμως τα business plan των νέων ελληνικών τραπεζικών σχημάτων θα διακρατήσουν τα εμπορικά σήματα και τις θυγατρικές που εκτιμούν ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με την πρώτη βελτίωση του μακροοικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος.

Αλλάζουν ήδη χέρια υπερχρεωμένα εμπορικά ακίνητα

Στην Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν χέρια μεγάλα εμπορικά ακίνητα όπως ξενοδοχεία ενώ αναμένεται να πουληθούν και άλλες εμπορικές κυρίως αναπτύξεις που ήλθαν αντιμέτωπες με την δυσμενή συγκυρία της ύφεσης. Αγοραστές έχουν ακουστεί ότι κοιτάζουν ακίνητα και εμπορικά κέντρα στην Πειραιώς αλλά και τα νότια προάστια. Όπως και βιομηχανικούς και αποθηκευτικούς χώρου logistics στο Θριάσιο.

Επίσης πολλά μικρότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων τελούν ήδη υπό ξένες ιδιοκτησίες. Η σημαντική αύξηση της επενδυτικής ζήτησης για τα distressed αυτά εμπορικά ακίνητα, δηλαδή ακίνητα τα οποία ή έχουν ήδη κατασχεθεί και βγαίνουν σε πλειστηριασμούς ή προσφέρονται προς πώληση από τους δανειστές που έχουν προσημείωση πάνω σε αυτά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Ζήτηση.

Το βρετανικό Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Πραγματογνωμόνων Ακινήτων ευρύτερα γνωστό και ως Royal Institution of Chartered Surveyors ή RICS, εκτιμά ότι η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, σε μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς. Στο 80% των εθνικών αγορών real estate τις οποίες μελέτησε το RICS διαπιστώθηκε έντομα αυξημένο ενδιαφέρον από εξειδικευμένα funds, που αγοράζουν αυτά τα ακίνητα σε τιμές αρκετά χαμηλότερες των εμπορικών.

Όμως, σε αγορές που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα της κρίσης, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, η προσφορά θα εξακολουθεί να υπερκαλύπτει την ζήτηση επί πολλά έτη με ότι αυτό σημαίνει για τις τιμές. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει όταν αρθεί πλήρως το πέπλο αβεβαιότητας που περιβάλει ακόμα την συμμετοχή στην ζώνη του ευρώ αλλά και το μέλλον του ευρώ αυτό καθ' αυτό, τονίζουν μεσίτες ακινήτων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ