2013-02-20 12:50:04
Φωτογραφία για Συμφωνία για το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας
Υπογράφηκε στις Βρυξέλλες η διεθνής συμφωνία για τη δημιουργία του Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, η οποία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο επί του Ενιαίου Πακέτου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του ενιαίου πακέτου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας συγκαταλέγεται στα πλέον σημαντικά επιτεύγματα της Κυπριακής Προεδρίας.

Προστίθεται ότι 24 κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός Πολωνίας, Βουλγαρίας και Ισπανίας) υπέγραψαν την Τρίτη τη διεθνή συμφωνία για τη δημιουργία του Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

Το νέο σύστημα προσφέρει νέες δυνατότητες στους πολίτες της ΕΕ, καθώς το κόστος της απόκτησης προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ολόκληρη την ΕΕ αναμένεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 80%, επιτρέποντας έτσι στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ να είναι διαθέσιμα σε ανταγωνιστικές τιμές και να διατίθενται πιο προσιτά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.


Επίσης, αναφέρεται ότι το σύστημα του ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας αναμένεται να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ΕΕ και να συμβάλει θετικά στην καταπολέμηση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Κατά την τελετή της υπογραφής ο Ιρλανδός Υπουργός Εργασίας, Επιχειρήσεων και Καινοτομίας Richard Bruton ευχαρίστησε όλες τις προηγούμενες Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κυπριακή Προεδρία, επί της οποίας ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις 35 χρόνων του Ενιαίου Πακέτου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 13-14 Δεκεμβρίου, είχε χαιρετίσει τη σημαντική συμβολή της Κυπριακής Προεδρίας στην τελική συμφωνία για τα Ευρωπαϊκά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. «Πρόκειται για το αίσιο τέλος σε μια ‘Οδύσσεια’ που κράτησε σχεδόν 40 χρόνια. Ακόμα κι αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα το νησί της Μεσογείου όπου έζησε ο Οδυσσέας, για την Ευρώπη, στην περίπτωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αγαπημένη ‘Ιθάκη’ μας είναι σαφώς η Κύπρος», είχε πει ο κ. Van Rompuy.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Κυπριακής Προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε αναφέρει ότι η επίτευξη συμφωνίας για το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας αναντίλεκτα αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα για την Ένωση, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η υπογραφή του σχετικού Κανονισμού θα βοηθήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι η διεθνής συμφωνία που υπογράφηκε έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Δικαστηρίου εξειδικευμένου στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας καθώς και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ.

Οι αποφάσεις του Ενιαίου Δικαστηρίου θα έχουν ενιαία εφαρμογή στα συμβαλλόμενα κράτη μέλη, έτσι θα σταματήσει η εμφάνιση πολλαπλών δικαστικών υποθέσεων και θα αποτραπεί η ύπαρξη αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων που αφορούν το ίδιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε διαφορετικά κράτη μέλη. Αυτό θα συντείνει στην παραγωγή και ανάπτυξη ενιαίων κανόνων στο Δίκαιο για την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ