2012-03-29 20:55:28
Φωτογραφία για Ενεργειακός άξονας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ
Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για την ανεύρεση ενός πολιτικού πλαισίου συνεργασίας

ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΘΕΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ Δεν τίθεται θέμα υπογραφής μνημονίου συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ ξεκαθάρισε ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, στα πλαίσια του διήμερου συνεδρίου στην Αθήνα με θέμα «ΙnvestmentΕnergy Summit, Creece, Cyprus, Ιsrael, Re-designing the Εuropean Εnergymap». Ο υπουργός διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει στα πλαίσια του συνεδρίου, βάζοντας τέλος στις φήμες που μετέδωσαν χθες το πρωί ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι υπεγράφη μνημόνιο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση υπογράμμισε ότι επιχειρούμε να βάλουμε ένα πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας στον άξονα Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ. Ο κ. Συλικώτης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασφαλιστεί η συνεργασία με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι επιδίωξη μας είναι να έχουμε συνεργασίες με όλες τις χώρες της περιοχής. Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα ασφάλειας για την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη καθώς διαθέτουν τα πολιτικά εχέγγυα.


Ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία, η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ έχει ως σαφή προσανατολισμό τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις χώρες μας, με τρόπο που θα προσφέρουμε προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό, ανέφερε, έχουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις χώρες της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη μεταξύ μας αρμονική συνεργασία.

 Οι Κινέζοι, είπε ο κ. Συλικιώτης, έκαναν πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση, είπε, θέλει να παίζει σημαντικό ρόλο «γιατί μιλούμε για στρατηγικά αποθέματα». Το κράτος θα είναι σημαντικό μέλος αυτών των υποδομών και επιθυμία είναι αυτή η συνεργασία να είναι πολυμερής, όχι μόνο με ξένες εταιρείες, αλλά και με ξένα κράτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, υπάρχει πρόταση για τον αγωγό μεταφοράς, όχι μόνο από την Delekαλλά και από άλλους, ενώ συζήτηση γίνεται και με άλλους πιθανούς επενδυτές, από την Κίνα και αλλού. Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και η κρατική εταιρεία Sinukμε τζίρο $15 δισ. το χρόνο. Στο συνέδριο του Εconomist, ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόταση για τερματικό αποϋγροποίησης, υπάρχουν μόνο σκέψεις και ο χρόνος για τη δημιουργία τερματικού παίρνει 8 χρόνια.  Στόχος της αξιοποίησης των φυσικών πόρων είναι η μείωση της εξάρτησης από εξωγενείς πηγές για πρώτες ύλες που σχετίζονται με την ενέργεια», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης και σημείωσε πως είναι προφανές ότι η ανάπτυξη και τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος. Σχετικά με τα αποτελέσματα της Νoble ανέφερε ότι δόθηκαν στην Υπηρεσία Ενέργειας και σε εμπειρογνώμονες να τα αξιολογήσουν. Ήδη, επεσήμανε, συζητούμε αυτή τη στιγμή για την ίδρυση Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων η οποία θα παίζει ρόλο σε όλες τις πτυχές (τερματικό, εμπόριο κ.λπ.), έχουμε ένα προσχέδιο από εμπειρογνώμονες και ζητήσαμε συμβουλές από τη γαλλική εταιρεία Βacip. Απαντώντας σε ερώτηση για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς. Η ΡΑΕΚ έχει κάνει αξιόλογη δουλειά για το θέμα και σημείωσε πως η ανάπτυξη και τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι μια σημαντική παράμετρος. Απαντώντας σε ερώτημα εάν θα μπουν στην ατζέντα της Προεδρίας τα θέματα ΑΟΖ, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να χρηματοδοτήσει ενεργειακές υποδομές για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.

 Ο κ. Συλικώτης απαντώντας σε ερώτηση του πρέσβη της Τουρκίας, ανέφερε ότι εμείς ενεργούμε με το βάση το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, τονίζοντας ότι είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων η επανένωση λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να διασφαλίσουν από μόνοι τους τα δικαιώματά τους. «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι εκεί. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πρέπει να λειτουργήσουν πιο βοηθητικά. Η επανένωση της Κύπρου και η συγκρότηση ενός ενιαίου κράτους θα διασφαλίσει πως τα οφέλη από το Φυσικό Αέριο θα μοιραστούν σε όλους τους Κυπρίους. Και, όπως είναι φανερό, οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν την επανένωση της Κύπρου». Ο κ. Συλικιώτης σχολίασε επίσης πως «το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι εκεί και η Κυπριακή Δημοκρατία τα ακολουθεί κατά γράμμα», απαντώντας στο σχόλιο του Τούρκου διπλωμάτη πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της, συμπεριλαμβανομένης και της υφαλοκρηπίδας.

 Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, υπεύθυνος Ενέργειας στην Ευρασία, ανέφερε ότι όσον αφορά στην Κύπρο «έχουμε επανειλημμένως πει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της». «Οι ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο υπερβαίνουν τις εμπλεκόμενες χώρες, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενδεχομένως και την Ελλάδα. Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων. Από τους πόρους όμως που θα προκύψουν, θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι», τόνισε ειδικά για τις ανακαλύψεις στην Κύπρο.

 ελληνικα σχεδια •Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην προοπτική ένταξης και της Ελλάδας στα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά δε τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, επανέλαβε τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν στηθεί γεωτρύπανα στις τρεις περιοχές που διατίθενται για έρευνα, δηλαδή Ιωάννινα, δυτικός Πατραϊκός και Κατάκολο.

«Να γίνουμε η Νορβηγία της ανατολικής Μεσογείου»

ΚΥΠΡΟΣκαι Ελλάδα θα πρέπει να καταστούν η Νορβηγία της ανατολικής Μεσογείου και να αποφευχθούν να γίνουν η Νιγηρία της Ευρώπης, ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Η Κύπρος και η Ελλάδα», υπογράμμισε, «πρέπει να προσφέρουν πλήρη διαφάνεια και πρόσβαση, ώστε να προσελκύσουν αξιόπιστες προσφορές από εταιρείες με τα κατάλληλα προσόντα που απαιτούνται για τη μεγάλης κλίμακας και απαιτητική εργασία της εκμετάλλευσης υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη». Πρέπει να γίνει αντιληπτό, σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «πως τα οφέλη από το φυσικό αέριο δεν είναι απλά για να καλύψουν τις δημοσιονομικές τρύπες ή για παροχή κοινωνικών παροχών και για να τα απολαύσει η παρούσα γενεά. Τα οφέλη θα πρέπει να επενδυθούν και προς όφελος των μελλοντικών γενεών στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου». Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι «το Ισραήλ, ο άλλοτε ξεχασμένος μας γείτονας, είναι τώρα συνδεδεμένο με την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι ένας φυσικός και ενεργειακός σύμμαχος και για πολλούς ακόμα λόγους αποτελεί την καλύτερη ασπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές που θα έχουν σχέση με τα θέματα ενέργειας».

Μ. Σαρρής: Έξυπνες επιλογές για φυσικό αέριο

ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗλήψης έξυπνων επιλογών και πραγμάτων για το θέμα του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας στο συνέδριο. Θα μπορούσα να πω πολλά για τις εξελίξεις στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, για την εξισορρόπηση δυνάμεων που εμπλέκονται στην Κύπρο, για την κρίση στην Ελλάδα, ανέφερε στην εισαγωγή του. Αλλά «τίποτα απ’ αυτά δεν μετράει αν δεν κάνουμε έξυπνες επιλογές για το φυσικό αέριο γιατί στο τέλος όλα θα είναι ρητορείες και τίποτε άλλο».

 Ο κ. Σαρρής με περιγραμματικό τρόπο αναφέρθηκε στα βήματα που μπορούν να γίνουν και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ίδρυσης εθνικής εταιρείας υδρογονανθράκων που θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, άντρες και γυναίκες να μπορούν να εργαστούν για το εθνικό συμφέρον με πραγματιστικό τρόπο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης εθνικού ταμείου για τη διαχείριση πόρων από φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί με το ρόλο των εταιρειών παροχής ενέργειας (ΑΗΚ και ΔΕΗ) που θα κινούνται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και των προκλήσεων. Πρέπει να δημιουργήσουμε εταιρείες, πρόσθεσε, με μετοχικές συνθέσεις που να αποτελούνται από ιδιώτες και τα υπόλοιπα από τράπεζες. Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι είμαστε δεσμευμένοι να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε.

Τι κάνει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ούζι Λαντάου, διαμήνυσε ότι ο άξονας Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα «μπορεί να παράσχει μια ‘άγκυρα’ σταθερότητας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευρύτερη περιοχή». Ο ίδιος μετέφερε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η «λεκάνη της Μεσογείου» περιλαμβάνει περισσότερα από 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 40% των οποίων αφορά στο Ισραήλ, ενώ απηύθυνε έκκληση στον δυτικό κόσμο «να απαγκιστρωθεί από τις επενδύσεις πετρελαίου». Αναφερόμενος στο μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογραφεί μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρισμού Κύπρου και Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα να ποντιστεί στο μέλλον ένα καλώδιο που θα μεταφέρει ηλεκτρισμό στην Κύπρο από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι μελετάται ένα αντίστοιχο καλώδιο από το Ισραήλ στην Κύπρο, από την Κύπρο στην Κρήτη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Παράλληλα, ο κ. Λαντάου δήλωσε ότι η χώρα του έχει συστήσει ειδική επιτροπή υψηλού επιπέδου, η οποία εξετάζει εναλλακτικές προοπτικές για τη μεταφορά και αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ισραηλινής ΑΟΖ. Αυτές περιλαμβάνουν: - Μεταφορά του φυσικού αερίου στο Ισραήλ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. - Δημιουργία μονάδας ή μονάδων υγροποίησης σε Ισραήλ ή Κύπρο για τη μεταφορά και διοχέτευσή του στην αγορά με πλοία. - Δημιουργία πλωτής μονάδας ή μονάδων υγροποίησης. - Κατασκευή αγωγού για διοχέτευση του αερίου σε Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά δίκτυα. - Μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους του αερίου σε ηλεκτρισμό και μεταφορά του παραγόμενου ηλεκτρικού σε Κύπρο Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα. InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ