2013-02-22 22:31:43
Φωτογραφία για Ψάχνουν χρήματα στις κλινικές μελέτες για ενέσεις ρευστότητας
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Τα εκατομμύρια ευρώ που χάνονται κάθε χρόνο από τις κλινικές μελέτες, που δεν γίνονται στη χώρα μας, αναζητά το υπουργείο Υγείας προκειμένου να καλύψει «τρύπες» στον τομέα της υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ετησίως θα μπορούσαμε να εισπράττουμε κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, τελικώς στα ταμεία μπαίνουν μόλις 94 εκατ. καιαυτά έπειτα από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πρόκειται για μελέτες φαρμάκων που πραγματοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους. Μελέτες που είναι γνωστές και ως «πρωτόκολλα» και συνήθως αναζητούνται εναγωνίως από τους ίδιους τους ασθενείς με πολύ κόπο στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκατοντάδες Ελληνες, βαριά πάσχοντες, κάθε χρόνο φεύγουν στο εξωτερικό για να μπούνε σε ανάλογα προγράμματα που μπορεί να τους σώσουν τη ζωή, με κυριότερο προορισμό την Αμερική.


Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί την εφαρμογή υπουργικής απόφασης ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έγκριση τέτοιων κλινικών μελετών και στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει όφελος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα νοσοκομεία, τα οποία θα εισπράττουν μεγάλα ποσά από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες, να σημειωθεί, στην κυριολεξία παρακαλάνε για να εφαρμόσουν τέτοια προγράμματα.

Ενδεικτικό είναι ότι η Γερμανία κάθε χρόνο βάζει στα ταμεία της από κλινικές μελέτες κοντά στα 4 δισ. ευρώ, η Αγγλία 5 δισ., αλλά ακόμη και η Ουγγαρία κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου η χώρα μας ευελπιστεί τουλάχιστον να τριπλασιάσει τα χρήματα εντός του 2013 που θα φθάνουν στο ΕΣΥ και να προσεγγίσει επενδύσεις οι οποίες θα μπορούν, εκτός από την παραγωγή ερευνητικού έργου, να προσφέρουν και θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, με βάση την υπουργική απόφαση κωδικοποιούνται και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έναρξη μιας κλινικής μελέτης.

Καθιερώνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει ότι ένα νοσοκομείο θα πρέπει να απαντά στα αιτήματα των εταιρειών εντός ενός μηνός. Στο παρελθόν απαιτούνταν ακόμη και 6 μήνες για μια απλή απάντηση και άλλος ένας χρόνος για να ξεκινήσει η μελέτη. «Μέχρι να ξεκινήσουμε εμείς, οι άλλες χώρες τελείωναν» είπε χαρακτηριστικά μέλος της αρμόδιας επιτροπής για τις κλινικές μελέτες, γεγονός που δείχνει και την εικόνα που είχε η χώρα μας στο εξωτερικό. Πλέον όμως ακόμη και η μη απάντηση από το νοσοκομείο θα θεωρείται σιωπηρή αποδοχή. Στην περίπτωση όμως αρνητικής απάντησης, αρμόδια επιτροπή θα εξετάζει εάν η άρνηση εμπεριέχει δόλο και σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν και πειθαρχικές κυρώσεις.

Τα νοσοκομεία θα έχουν όφελος, καθώς θα εισπράττουν 15% έως 20% από το ποσό που θα διατίθεται για την έρευνα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν ούτε ευρώ. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) από την άλλη θα πρέπει να περιοριστεί στα 3.000 ευρώ για κάθε κλινική μελέτη και για την τροποποίησή της στα 1.500 ευρώ.
IATROPEDIA
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ