2013-02-23 16:32:03
Φωτογραφία για Ρηματικός χαρτοπόλεμος
Γράφει ο Νίκος Τοπούζης

Στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα του παραδόξου, μία απλή ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, βαφτίζεται από τα Κατοχικά ΜΜΕ ως έμμεση ανακήρυξη ΑΟΖ.

Ως μία σκληρή απάντηση στην Τουρκία, ως μια κίνηση αποφασιστικότητας προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδος μας. Σχεδόν κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει τι είναι η ρηματική διακοίνωση και ποιες οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Τουρκία. Ποια θα είναι η συνέχεια και ποιες οι συνέπειες της.

Η ρηματική διακοίνωση δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον επίσημο τρόπο να συνομιλούν για σοβαρά θέματα τα Υπουργεία Εξωτερικών ή οι διπλωματικές υπηρεσίες δύο ή περισσοτέρων κρατών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα έστειλε αυτό το επίσημο «χαρτί» στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την Τουρκία πως εξέδωσε άδειες ερευνών στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρία ΤΡΑΟ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα. Ήταν δηλαδή ένα διάβημα στα υψηλότερα κλιμάκια διεθνώς και τίποτε περισσότερο! Ένα κομμάτι χαρτί, χωρίς συγκεκριμένες συντεταγμένες, χωρίς χάρτη, χωρίς δηλαδή ίχνος πυγμής!


Να θυμίσω σε αυτό το σημείο της τρεις πάγιες θέσεις μου:

1)Καμία κίνηση προς ανακήρυξη ΑΟΖ δεν πρέπει να γίνει πριν να ξεφορτωθούμε τις Δάνειες Δυνάμεις, τα Μνημόνια, το Αγγλικό Δίκαιο αλλά και τους ντόπιους τοποτηρητές αυτών. Αν δεν γίνουν αυτές οι κινήσεις, όλα τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες θα κατασχεθούν από τους τοκογλύφους που έχουν εξαθλιώσει όλους τους Έλληνες!

2)Πριν οποιαδήποτε ανακήρυξη θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά το νομικό πλαίσιο. Να υπενθυμίσω ακόμη μία φορά πως τα νησιά ΔΕΝ διαθέτουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Μάλτα εναντίον Λιβύης του 1985 και η συντριπτική νομική ήττα της Μάλτας.

3)Καμία κίνηση μέχρι να αναδιοργανωθούν, να εξοπλιστούν κατάλληλα και να προετοιμαστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για ένοπλη αντιπαράθεση στην ανοικτή θάλασσα της Αν.Μεσογείου

Αυτό που δεν μας διευκρίνισαν οι επιτελείς του Υπουργείου Εξωτερικών είναι τι θα πράξουν σε περίπτωση που οι Τούρκοι πασάδες δεν την πατήσουν στη διπλή μπλόφα της διακοίνωσης αλλά και των κοινών δηλώσεων περί «Ευρωπαϊκών κοιτασμάτων» του κ.Ολάντ και του κ.Σαμαρά.

Και όντως οι Τούρκοι αντέδρασαν ακαριαία με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τους που απορρίπτει τις θέσεις της Ελλάδος στον ΟΗΕ: «οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Είναι δηλαδή προφανές πως τόσο οι ανακοίνωση της Ελλάδος, όσο και αυτή της Τουρκίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από χαρτοπόλεμος, όπως αυτός που διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια περί της επέκτασης ή μη της υφαλοκρηπίδας στα 12ν.μ. Ένας ανούσιος πόλεμος ανακοινώσεων χρήσιμων μόνο για φανταχτερά δημοσιεύματα, πανεπιστημιακές διατριβές αλλά και ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ και στα δύο κράτη.

Το αστείο για τον υπόλοιπο κόσμο, επικίνδυνο για εμάς τους Έλληνες είναι η πρώτη αντίδραση επίσημου αξιωματούχου του Ελληνικού ΥΠΕΞ στην απάντηση της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου κ.Δελαβεκούρας ένας φέρελπις διπλωμάτης με αρκετά πτυχία (θεωρώ) στη συλλογή του δήλωσε το εξής αμίμητο:

«Το ισχυρότερο χαρτί που έχει η Ελλάδα είναι ότι κινείται σε απόλυτη ταύτιση με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με το εθιμικό Δίκαιο, το οποίο πρέπει να έχει οικουμενική εφαρμογή, από όλες τις χώρες και το οποίο οφείλει να σέβεται και η Τουρκία.»

αλλά και «Όπως σας είπα προηγουμένως, η Τουρκία προχώρησε στην παραχώρηση αυτών των αδειών, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στις ίδιες τις έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Από την πλευρά μας, έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιοχή στην οποία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, έχει οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει αυτά να γίνουν σεβαστά.»

Δεν θα σας θυμίσω τα διδάγματα ούτε του Θουκυδίδη, ούτε του Δημοσθένους ούτε κάποιου άλλου μεγάλου μελετητή της στρατηγικής. Το μόνο που θα σας υπενθυμίσω είναι τη τραγική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κ.Σημίτη κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων περί των «αήττητων νομικών όπλων της Ελλάδας», και την τραγική κατάληξη εκείνης της κρίσης με τους τρεις νεκρούς Έλληνες αξιωματικούς και το γκριζάρισμα ολόκληρου του Ανατολικού Αιγαίου.

Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρύνει επειγόντως τον κ.Δελαβεκούρα από την θέση του και να του προτείνει θέση καθηγητή Διεθνούς Δικαίου σε κάποιο πανεπιστήμιο, όπου πιστεύω θα διαπρέψει. Και να αναθέσει τις κρίσιμες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σε άτομα που καταλαβαίνουν τον ρόλο της Ισχύος (Οικονομία-Ένοπλες Δυνάμεις-Κοινωνική Συνοχή) στην άσκηση της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας! Και επαναλαμβάνω μία πάγια θέση μου: Qui desiderat pacem, praeparet bellum

*Νίκος Τοπούζης

Ιστορικός Συγγραφέας

Μέλος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Συντονιστική Μαγνησίας
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το χρώμα στο winter street style
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το χρώμα στο winter street style
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ