2013-02-24 08:11:04
Φωτογραφία για Ηλεία: «Πνιγμένη» μέσα σε τόνους νερού η σταφίδα
«Πνιγμένα» μέσα σε χιλιάδες τόνους νερού βρίσκονται 500 και πλέον στρέμματα σταφίδας και αμπελιών στον κάμπο των Μακρισίων. Οι παραγωγοί, από τις 17 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έχουν καταφέρει μπουν στις καλλιέργειές τους αφού το νερό ανεβοκατεβαίνει, παρασύροντας μαζί του και τα πορτοκάλια που έχουν πέσει από τα δέντρα και περιμένουν ακόμα τους?γεωπόνους για την εκτίμηση της ζημιάς.

Οι κάτοικοι και παραγωγοί των Μακρισίων και δη όσοι έχουν καλλιέργειες κοντά στον ποταμό Αλφειό βρίσκονται σε απόγνωση. Κάθε χειμώνα τα χωράφια τους «πνίγονται» από νερά που μεταφέρονται από το ποτάμι στις διπλανές καλλιέργειες, είτε υπόγεια είτε από υπερχειλίσεις.

Η πολιτεία είναι απούσα και ο δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να δίνει πρόχειρες λύσεις για την αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής. «Είχα επισημάνει τα προβλήματα και τον φόβο να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες πριν αρχίσει ο χειμώνας
. Από του Αγίου Αντωνίου (17 Γενάρη) και μετά όμως, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα. Τα νερά δεν έχουν στραγγίσει και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων βρίσκονται μέσα στα νερά. Τα πορτοκάλια που έπεσαν από το χαλάζι, τις βροχές και τους δυνατούς ανέμους θα τα πάρει ο Αλφειός, θα τα βγάλει στη Μούτελη και μετά θα έρθουν οι Επιτροπές να ελέγξουν και δε θα βρουν ούτε ένα για δείγμα στη γη. Πως θα αποζημιωθεί ο κόσμος για τις ζημιές που έχει πάθει για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει, σε τράπεζες και σε μαγαζιά, να πάρει πετρέλαια και ότι χρειάζεται για να κινηθεί και να καλλιεργήσει;» λέει ο πρόεδρος των Μακρισίων Θανάσης Δάγλαρης, εκφράζοντας μάλιστα τον φόβο ότι ο ανάχωμα που έφτιαξε ο δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων δε θα μπορέσει ίσως να κρατήσει τα νερά του Λάδωνα ποταμού, με φόβο να προκληθούν ακόμα μεγαλύτερες ζημιές.

Πνιγμένη η σταφίδα

Αυτή την περίοδο όμως ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σταφίδας, αφού 500 και πλέον στρέμματα στον κάμπο έχουν «πνιγεί» από τα νερά που δε λένε να υποχωρήσουν. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη σταφίδα και τα αμπέλια και δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια να κλαδέψουμε γιατί το νερό είναι πολύ ψηλά. Από τις 17 Ιανουαρίου μια ανεβαίνει και μια κατεβαίνει η στάθμη γιατί το νερό περνά από κάτω και ανεβαίνει στις καλλιέργειες. Ένα δέντρο που μένει τόσο πολύ καιρό μέσα στο νερό θα έχει σοβαρή απώλεια παραγωγής», εξηγεί ο κ.Δάγλαρης, καλώντας την πολιτεία να σκύψει με σοβαρότητα και ενδιαφέρον στην περιοχή η οποία ζει από αυτές τις καλλιέργειες οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοκληρωτικά.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ