2012-03-30 04:41:04
Φωτογραφία για Δύο «ιδιαίτεροι» ηγέτες στην Βαγδάτη
Ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σαμπάχ Αλ-Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ και ο καταζητούμενος πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ-Μπασίρ τραβούν πάνω τους το διεθνές ενδιαφέρον...ανάμεσα στους 21 ηγέτες παίρνουν μέρος στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Βαγδάτη.

Η πλέον αξιοσημείωτη - και ιστορική - παρουσία είναι αυτή του εμίρη του Κουβέιτ. Ο σεΐχης Σαμπάχ Αλ-Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ (φωτ) έφτασε στη Βαγδάτη , πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη μετά την εισβολή που δέχθηκε η χώρα του το 1990 από το στρατό του Σαντάμ Χουσέιν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο και οι δύο άνδρες, πιασμένοι από το χέρι, προχώρησαν στο κόκκινο χαλί μπροστά από την τιμητική φρουρά. Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο του Κόλπου, που ξέσπασε από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, πολλές διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα το θέμα των κοινών συνόρων τους και των πολεμικών αποζημιώσεων για τους επτά μήνες κατοχής του Κουβέιτ (Αύγουστος 1990-Φεβρουάριος 1991).


Στη Βαγδάτη βρίσκεται επίσης για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου ο Πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ-Μπασίρ, σε βάρος του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το 2009 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο Μπασίρ κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα και κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.

Στη Βαγδάτη βρίσκεται επίσης για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου ο Πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ-Μπασίρ, σε βάρος του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το 2009 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο Μπασίρ κατέλαβε την εξουσία το 1989 με στρατιωτικό πραξικόπημα και κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.

Στις 14 Ιουλίου του 2008 ο ανώτατος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ισχυρίστηκε ότι ο Μπασίρ έφερε ατομικά την ευθύνη για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, που διεπράχθησαν από το 2003 στο Νταρφούρ. Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας κατηγόρησε το Σουδανό ηγέτη ότι είχε την πρόθεση να αφανίσει τις εθνοτικές ομάδες φουρ, ζαγάουα και μασαλίτ.

Το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου του 2009 για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ωστόσο δε συμπεριλήφθηκε η κατηγορία για γενοκτονία, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Ο αλ-Μπασίρ είναι ο πρώτος εν ενεργεία αρχηγός κράτους εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για ψέματα.

Το Ιράκ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έχει την έδρα του στη Χάγη και η Βαγδάτη έχει υποσχεθεί να προστατεύσει τον αλ-Μπασίρ στη διάρκεια της επίσκεψής του. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Parkour με ποδήλατο (Video)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Parkour με ποδήλατο (Video)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ