2013-02-25 10:09:14
Είναι ένα από τα κλισέ των δημοσιογράφων: ο ανασχηματισμός και η υποτίμηση δεν προαναγγέλλονται. Η υποτίμηση μας τελείωσε εξαιτίας ευρώ αλλά και οι ανασχηματισμοί μια χαρά προαναγγέλλονται.
Έστω και αν διαψεύδεται, το θέμα έχει απασχολήσει, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, τον πρωθυπουργό και τους 2 αρχηγούς της συγκυβέρνησης στις συναντήσεις τους.
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και συνεχίζουν, ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα έρχεται να λύσει. Αυτό είναι ακριβές σύμφωνα με την εμπειρία που έχουμε. Ανασχηματισμοί ισορροπιών, αμετακίνητων και στη λογική να βάλουμε στην κυβέρνηση ενοχλητικές φωνές για να ησυχάσουμε. Ναι, αυτοί οι ανασχηματισμοί απέτυχαν! Αλλά όπως και να γίνει ο ανασχηματισμός, έχει καθυστερήσει. Η κυβέρνηση έχει κολλήσει και δεν παράγει έργο.
Οι ειδήσεις που βγάζει είναι οι εντολές του Πρωθυπουργού για τα αυτονόητα και ότι συνεργάζεται με τους υπουργούς. Το ότι ο Πρωθυπουργός συναντάει σχεδόν κάθε μέρα κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες δείχνει ότι δεν έχει επιτελική κυβέρνηση αλλά και υπουργούς που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Δηλαδή, αν είναι να δει ίδιος απόστρατους, αγρότες, δικαστές και συνταξιούχους σημαίνει ότι δεν έχει καλούς υπουργούς. Κυβερνητικό έργο σημαίνει μετρήσιμο αποτέλεσμα κάτι που ακόμα δεν το έχουμε δει, οι υπουργοί εκτελούν πιστά τις εντολές της Τρόικας, όλα έχουν ψηφιστεί όπως τα θέλουν οι δανειστές και στην πραγματική ζωή, την καθημερινότητα του πολίτη η κατάσταση χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο.
Το ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης υπολείπεται των προσδοκιών, είναι σαφές, ωστόσο αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στο να βάζει φόρους, να κόβει μισθούς και συντάξεις, να περιορίζει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Παράλληλα απέτυχε στα έσοδα, να εισπράττει φόρους, να προωθήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να πατάξει τη γραφειοκρατία και να προστατέψει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το επόμενο 3μηνο είναι κρίσιμο για τη χώρα και για την κυβέρνηση και απαιτεί συντονισμό, αντανακλαστικά και την καλύτερη ομάδα. Όταν κάποιος αποτυγχάνει, τον αλλάζεις.
Όταν κάποιος τομέας χρειάζεται ενίσχυση, τον ενισχύεις. Προπάντων δεν καθυστερείς, αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου. Διαβάζουμε για τους αμετακίνητους υπουργούς Στουρνάρα και Χατζηδάκη-ευσεβείς πόθοι της διαπλοκής- δηλαδή αν δεν αλλάξεις τους βασικούς υπεύθυνους για την οικονομία και την ανάπτυξη, ποιος ο λόγος να κάνεις ανασχηματισμό;
Αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχουν πετύχει τότε δεν χρειάζεται ανασχηματισμός, τότε η οικονομία πάει καλά, η ανάπτυξη επίσης δηλαδή έχουμε ρευστότητα στην αγορά, δεν κλείνουν επιχειρήσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή εξελίσσεται ικανοποιητικά και δεν υπάρχει κίνδυνος λήψης νέων μέτρων.
Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, οπότε όσοι τον συμβουλεύουν να κάνει έναν ανασχηματισμό υφυπουργών, τον οδηγούν σε φιάσκο. Ποιος νοιάζεται λοιπόν για τον ανασχηματισμό; Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τις πολιτικές. Νοιάζονται, όμως, οι πολιτικοί.
Ενδιαφέρεται όμως και οι κρατικοδίαιτοί επιχειρηματίες στους οποίους ανήκουν κι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Το ποιος είναι υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης, για παράδειγμα, καίει πολλούς... Η φήμη ανασχηματισμού ξαφνικά δημιουργεί κινητικότητα και φόβο στη εξουσία, υπουργοί τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους, και πολιτικά στελέχη σε δημοσιογράφους κ.ο.κ.
Γιατί γράφεις για μένα, ο άλλος έχει περισσότερες πιθανότητες και δώστε διαρροές και παραπολιτικά εναντίων άλλων και η ζωή συνεχίζεται στον κλειστό κύκλο της εξουσίας μακριά από την πραγματικότητα. Αυτός είναι ο κυβερνητισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Οι πολίτες έχουν άποψη, και οι αναγνώστες του newpost είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν αυτούς που θέλουν να φύγουν από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιους υπουργούς πρέπει να διώξει από την κυβέρνηση, θα το τολμήσει;
Η ημερομηνία του ανασχηματισμού
Δύο σενάρια παίζουν για την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός:
• Ως τα μέσα Μαρτίου και αφού θα έχει ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που είναι σημείο καμπής θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τις αλλαγές που προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση. Ανασχηματισμός θα γίνει μετά το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη (5 Μαρτίου) και την επίσκεψη της τρόικας.
• Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι αυτός θα γίνει μετά το ΠΑΣΧΑ, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει καταρχήν σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει οτιδήποτε πριν ολοκληρωθεί η καταβολή των δόσεων προς τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα φθάνει ξανά στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου για τη νέα αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, οπότε ο επόμενος μήνας βγαίνει εκτός συζήτησης.
Άλλωστε, αν ο ανασχηματισμός ήταν προ των πυλών, δεν θα τοποθετούνταν πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Βιρβιδάκης στη θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου στις συνομιλίες τους τονίζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ανεβάσει στροφές, καθώς τον Ιούνιο κλείνει ένα χρόνο στο τιμόνι της χώρας και τότε θα γίνει ο πρώτος μεγάλος απολογισμός για το έργο της.
Το σενάριο των αμετακίνητων και ενστάσεις του Κουβέλη
Κάνεις δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά και στις σκέψεις που κάνει για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει μια μικρή λίστα ονομάτων που θεωρούνται αμετακίνητη και θα ήταν έκπληξη η αλλαγή τους. Βεβαία υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα, έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και δικαίως θεωρούνται σίγουροί για την παραμονή: Ο Γιάννης Στουρναρας, -το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει αλλαγές τονίζόντας, ότι τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα άλλαξε 5 υπουργούς.
Είναι ο άνθρωπος των δανειστών, εκτελεί χωρίς δεύτερη κουβέντα τις εντολές του Σόιμπλε, τον στηρίζει ο Σημίτης και αποτελεί την ασπίδα του Σαμαρά στους διαπλεκόμενους εκδότες.
Η αλλαγή του θα σηματοδοτούσε στροφή στη στρατηγική της κυβέρνησης και διεκδίκηση του λάθους από του δανειστές.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην κρισιμότερη φάση των Ελληνοτουρκικών και σε μια χρονική συγκύρια έντονης διπλωματικής κινητικότητας δεν επιτρέπουν αλλαγές σε ένα Υπουργείο που μετά από πολλά χρόνια ενεργοποιήθηκε. Ευριπίδης Στυλιανίδης, θεωρείται ότι θα παραμείνει στη θέση του, αν και υπάρχουν πολλά παράπονα, λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας με το Φούχτελ.
Εδώ ισχύει το, άμα έχεις μπάρμπα στο…Βερολίνο!
Ο Φώτης Κουβέλης δεν θέλει να αλλάξει ο Ρουπακιώτης –ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα- αλλά και τον Μανιτάκη που επίσης δε θεωρείται πετυχημένος από το Μαξίμου.
Ο κ. Χατζηδάκης είναι διαφορετική περίπτωση καθώς έχει δεχτεί πολλές κίτρινες κάρτες αλλά ως δια μαγείας αποφεύγει την κόκκινη. Εάν δεν απομακρυνθεί, υπάρχει ένα σενάριο που τον διασώζει, να σπάσει το υπερυπουργείο, σε Ανάπτυξης και Μεταφορών αφού θεωρείται πια αδύνατο να το ελέγξει ένας Υπουργός. Και να παραμείνει σε μια από τις δύο θέσεις.
Η περίπτωση του κ. Βρούτση είναι διαφορετική, αν και έκανε όλα όσα του ζήτησαν, η αδυναμία χειρισμού κρίσιμων θεμάτων και τα απογοητευτικά στοιχεία σε ανεργία και ασφαλιστικά ταμεία τον κατατάσσει στους πλέον αποτυχημένους Υπουργούς. Παράλληλα χρεώνεται και πολλές επικοινωνιακές γκάφες αλλά και τη δυσαρέσκεια των κυβερνητικών εταίρων ωστόσο του αναγνωρίζεται ότι έκανε τη βρώμικη δουλειά, θα ήθελε να μετακινηθεί στο Ναυτιλίας, ώστε να κερδίσει πόντους στην περιφέρεια του. Το έχει συζητήσει με τον Σαμαρά.
Ο Σαμαράς αρνείται να εκμυστηρευθεί τις σκέψεις του για τον ανασχηματισμό ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς μελετά κυβερνητικές αλλαγές και είναι αποφασισμένος να αλλάξει ό,τι πίκρανε τους πολίτες αλλά και ό,τι διαπιστώνει πως δεν αποδίδει. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και οι ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν πολλές.
Και γι' αυτόν τον λόγο ορισμένοι ακόμα και εντός του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν -αν και αυτό έχει περισσότερο σχέση με την προσπάθεια να μη δοθεί η εντύπωση ότι οι αλλαγές είναι προ των πυλών- ότι τελικώς το σχέδιο θα εγκαταλειφθεί προ του κινδύνου να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει. Για να μη φουντώσουν οι φήμες -που όμως έχουν φουντώσει, ενώ είναι αμέτρητα τα ρεπορτάζ και οι αναφορές στα ΜΜΕ- και παραλύσουν και πάλι τα υπουργεία, ο Αντ. Σαμαράς αρνείται να εκμυστηρευθεί τις σκέψεις του ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του.
Ταυτόχρονα «κοιμίζει» όλους τους συνομιλητές του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν μελετά ανασχηματισμό. Γι’ αυτό όσοι τον συνάντησαν στον κύκλο των δίωρων συναντήσεων που έκανε με τις ηγεσίες των υπουργείων, έλεγαν ότι δεν τους μίλησε για ανασχηματισμό και δεν αποκόμισαν την εντύπωση πως ετοιμάζει αλλαγές, αλλά αντίθετα, «άπλωνε τραχανά», κατά τη χαρακτηριστική φράση ενός υπουργού.
Καθοριστικό παράγοντα για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα διαδραματίσει η στάση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, που όμως δεν θα εισέλθουν στην κυβέρνηση. Έχουν όμως συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό να συμμετάσχουν σε αυτήν με πολιτικά τους στελέχη, για να δοθεί το μήνυμα της ακόμη στενότερης συνεργασίας τους.
Για τον Αντώνη Σαμαρά ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι το μεγαλύτερο ρίσκο, υπάρχουν πολλοί που λένε ότι θα τον πληρώσει όπως ο Γιώργος τον Παπακωνσταντίνου. Παρά τις φωνές από πολλούς για την αλαζονεία που εκπέμπει έχει ακόμα την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ενώ παραμένουν και ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.
Υπάρχει ζήτημα με την απουσία στελέχους από το ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται να προστεθεί στο σχήμα του υπουργείου Οικονομικών μία ακόμη θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού. Στον αέρα είναι η ηγεσία στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού να επιμένουν ότι το υπουργείο-κτήνος που δημιουργήθηκε από τη συνένωση του Ανάπτυξης με το Υποδομών έχει δημιουργήσει ένα δυσκίνητο σχήμα με αμέτρητες αρμοδιότητες που δεν μπορεί να εποπτεύσει οποιοσδήποτε υπουργός.
Γι’ αυτό και κερδίζει έδαφος η πρόταση να σπάσει το υπουργείο και να υπάρξει πάλι αυτόνομο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αμφίβολο είναι αν θα διατηρήσει ο Κωστής Χατζηδάκης το χαρτοφυλάκιο της ανάπτυξης. Με τους υφυπουργούς τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ μάλλον δεν θα μείνει και ο αναπληρωτής, ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος είναι άφαντος Ευχαριστημένος είναι ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδια, ο οποίος όμως δεν θα έβλεπε με άσχημο μάτι τη μετακίνηση του σε «ευρωπαϊκή θέση», όπως αυτή του επιτρόπου ή ακόμα και να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Σταθερός θεωρείται ο Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, πολλά σύννεφα έχουν μαζευτεί στο Μαξίμου ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι όλα παίζονται.
Την έκπληξη κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης που αποτελεί επιλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου και τον συμπαθεί και ο Πρωθυπουργός. Αντιθέτως, οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην κυβέρνηση θεωρούνται όλοι οι άλλοι υπουργοί που δεν προέρχονται από τη ΝΔ και οι οποίοι πιθανότατα θα αντικατασταθούν. Πρώτος από όλους ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης που έχει καθυστερήσει πολύ το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος, αν και το υπουργείο πιθανότατα θα παραμείνει στον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ., ενώ πολλά παράπονα υπάρχουν για τον αναπληρωτή, Σταύρο Καλαφάτη, εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργικό φίλο, τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου που μένει στη θέση του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικεί η ΝΔ έτσι ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προετοιμάσουν το νέο νομικό πλαίσιο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση βανδαλισμών και επεισοδίων, απ' όπου κι αν προέρχονται.
Μάλιστα λέγεται ότι επικρατέστερος για να αναλάβει το υπουργείο θεωρείται ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, αν και δεν θα έλεγε όχι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου. Το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού εκτιμάται ότι θα ανατεθεί σε ένα μαχητικό στέλεχος της ΝΔ με επικοινωνιακά χαρίσματα για να διαχειριστεί και την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Εντός κυβέρνησης φαίνεται ότι θα είναι οι Μάκης Βορίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης (ίσως αναλάβει το υπουργείο Υποδομών ή Ναυτιλίας), Αδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ εκτός θα βρεθεί ο Κωστής Μουσουρούλης που διαχειρίστηκε τα θέματα του υπουργείου Ναυτιλίας.
Αλλαγές θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας και θα μετακινηθεί πιθανότατα ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος στον οποίο θα ανατεθεί άλλο αξίωμα, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τον αναπληρωτή του Μάριο Σαλμά και κυρίως εάν θα αναβαθμιστεί ή θα βρεθεί εκτός. Σίγουρα εκτός θα βρεθεί η Υφυπουργός κ. Σκοπούλη, Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, αλλά και πολλοί υφυπουργοί, τη θέση των οποίων θα πάρουν νέα πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Η απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου για συμμετοχή πολιτικών στελεχών είναι ειλλημμένη. Επικρατέστεροι για συμμετοχή στην κυβέρνηση οι Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος, Ενέργειες κλπ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ πιθανότητες έχει και η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο Φίλιππος Σαχινίδης δεν επιθυμεί να υπουργοποιηθεί. (ενδεχομένως να αντικαταστήσει τον Μανιάτη ως γραμματέας ΚΟ).
Από τα νεότερα πολιτικά στελέχη πιθανότητες έχουν οι Θάνος Μωραϊτης, Συμέων Κεδίκογλου, Χρήστος Γκόγκας, κ.α.,
Υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο να επιθυμεί το Ανάπτυξης, αλλά η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά είναι αρνητική.
Για τον ίδιο σε σχέση με την Αντιπροεδρία δεν έχει αλλάξει προς το παρόν κάτι, που θα τον έκανε να μπει στην κυβέρνηση. Από τη ΔΗΜΑΡ, οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Τσούκαλης, Θόδωρος Μαργαρίτης, πλασάρονται σε καλή θέση για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Από εκεί και πέρα, προβλέπεται «σφαγή» υφυπουργών, αλλά ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο Ο κρυφός άσσος του Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι απρόβλεπτος παίκτης και τις περισσότερες φορές η στρατηγική του αιφνιδιασμού είναι η αγαπημένη του. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κάνει έναν ανασχηματισμό υφυπουργών που θα οδηγούσε σε ένα επικοινωνιακό φιάσκο.
Η χρονική συγκύρια του δίνει τη δυνατότητα να κάνει έναν ριζικό ανασχηματισμό που θα έδινε νέα πνοή στην κυβέρνηση του, αλλά και προσδοκία στους πολίτες. Ένα νέο αφήγημα με νέους υπουργούς, καθώς το πρώτο κεφάλαιο επαναφοράς του προγράμματος σε τροχιά έχει επιτευχθεί, τώρα θα πρέπει να μπει σε τροχιά επιβίωσης και η χώρα. Πέρα, όμως, από τα πρόσωπα το σημαντικότερο είναι η δομή και η λειτουργία της κυβέρνησης.
Το ολιγομελές σχήμα που υπόσχονταν ο κ. Σαμαράς φαντάζει σαν ανέκδοτο μπροστά στα 39 μέλη του υπουργικού συμβουλίου! Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει κινήσεις και σε θεσμικό επίπεδο(πολιτικό χρήμα, αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος), είναι λοιπόν η καλύτερη ευκαιρία να ηγηθεί και ενός νέου- δομικά- κυβερνητικού σχήματος.
Ένα ευέλικτο και επιτελικό σχήμα με τους κ.κ Βενιζέλο και Κουβέλη σε θέση αντιπροέδρων που θα μπορούσε να σχεδιάζει και να συντονίζει το κυβερνητικό έργο. Το μοντέλο με τους αρχηγούς που συνεδριάζουν και το υπουργικό σε αχρησία, δεν αποδίδει και πλέον έχει κλείσει τον κύκλο του.
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σχετικά Θέματα: / newpost.gr
Αυτοί είναι οι υπουργοί που θέλετε να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση
communenews
Έστω και αν διαψεύδεται, το θέμα έχει απασχολήσει, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, τον πρωθυπουργό και τους 2 αρχηγούς της συγκυβέρνησης στις συναντήσεις τους.
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και συνεχίζουν, ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα έρχεται να λύσει. Αυτό είναι ακριβές σύμφωνα με την εμπειρία που έχουμε. Ανασχηματισμοί ισορροπιών, αμετακίνητων και στη λογική να βάλουμε στην κυβέρνηση ενοχλητικές φωνές για να ησυχάσουμε. Ναι, αυτοί οι ανασχηματισμοί απέτυχαν! Αλλά όπως και να γίνει ο ανασχηματισμός, έχει καθυστερήσει. Η κυβέρνηση έχει κολλήσει και δεν παράγει έργο.
Οι ειδήσεις που βγάζει είναι οι εντολές του Πρωθυπουργού για τα αυτονόητα και ότι συνεργάζεται με τους υπουργούς. Το ότι ο Πρωθυπουργός συναντάει σχεδόν κάθε μέρα κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες δείχνει ότι δεν έχει επιτελική κυβέρνηση αλλά και υπουργούς που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Δηλαδή, αν είναι να δει ίδιος απόστρατους, αγρότες, δικαστές και συνταξιούχους σημαίνει ότι δεν έχει καλούς υπουργούς. Κυβερνητικό έργο σημαίνει μετρήσιμο αποτέλεσμα κάτι που ακόμα δεν το έχουμε δει, οι υπουργοί εκτελούν πιστά τις εντολές της Τρόικας, όλα έχουν ψηφιστεί όπως τα θέλουν οι δανειστές και στην πραγματική ζωή, την καθημερινότητα του πολίτη η κατάσταση χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο.
Το ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης υπολείπεται των προσδοκιών, είναι σαφές, ωστόσο αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στο να βάζει φόρους, να κόβει μισθούς και συντάξεις, να περιορίζει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Παράλληλα απέτυχε στα έσοδα, να εισπράττει φόρους, να προωθήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να πατάξει τη γραφειοκρατία και να προστατέψει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το επόμενο 3μηνο είναι κρίσιμο για τη χώρα και για την κυβέρνηση και απαιτεί συντονισμό, αντανακλαστικά και την καλύτερη ομάδα. Όταν κάποιος αποτυγχάνει, τον αλλάζεις.
Όταν κάποιος τομέας χρειάζεται ενίσχυση, τον ενισχύεις. Προπάντων δεν καθυστερείς, αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου. Διαβάζουμε για τους αμετακίνητους υπουργούς Στουρνάρα και Χατζηδάκη-ευσεβείς πόθοι της διαπλοκής- δηλαδή αν δεν αλλάξεις τους βασικούς υπεύθυνους για την οικονομία και την ανάπτυξη, ποιος ο λόγος να κάνεις ανασχηματισμό;
Αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχουν πετύχει τότε δεν χρειάζεται ανασχηματισμός, τότε η οικονομία πάει καλά, η ανάπτυξη επίσης δηλαδή έχουμε ρευστότητα στην αγορά, δεν κλείνουν επιχειρήσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή εξελίσσεται ικανοποιητικά και δεν υπάρχει κίνδυνος λήψης νέων μέτρων.
Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, οπότε όσοι τον συμβουλεύουν να κάνει έναν ανασχηματισμό υφυπουργών, τον οδηγούν σε φιάσκο. Ποιος νοιάζεται λοιπόν για τον ανασχηματισμό; Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τις πολιτικές. Νοιάζονται, όμως, οι πολιτικοί.
Ενδιαφέρεται όμως και οι κρατικοδίαιτοί επιχειρηματίες στους οποίους ανήκουν κι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Το ποιος είναι υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης, για παράδειγμα, καίει πολλούς... Η φήμη ανασχηματισμού ξαφνικά δημιουργεί κινητικότητα και φόβο στη εξουσία, υπουργοί τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους, και πολιτικά στελέχη σε δημοσιογράφους κ.ο.κ.
Γιατί γράφεις για μένα, ο άλλος έχει περισσότερες πιθανότητες και δώστε διαρροές και παραπολιτικά εναντίων άλλων και η ζωή συνεχίζεται στον κλειστό κύκλο της εξουσίας μακριά από την πραγματικότητα. Αυτός είναι ο κυβερνητισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Οι πολίτες έχουν άποψη, και οι αναγνώστες του newpost είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν αυτούς που θέλουν να φύγουν από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιους υπουργούς πρέπει να διώξει από την κυβέρνηση, θα το τολμήσει;
Η ημερομηνία του ανασχηματισμού
Δύο σενάρια παίζουν για την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός:
• Ως τα μέσα Μαρτίου και αφού θα έχει ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που είναι σημείο καμπής θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τις αλλαγές που προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση. Ανασχηματισμός θα γίνει μετά το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη (5 Μαρτίου) και την επίσκεψη της τρόικας.
• Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι αυτός θα γίνει μετά το ΠΑΣΧΑ, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει καταρχήν σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει οτιδήποτε πριν ολοκληρωθεί η καταβολή των δόσεων προς τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα φθάνει ξανά στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου για τη νέα αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, οπότε ο επόμενος μήνας βγαίνει εκτός συζήτησης.
Άλλωστε, αν ο ανασχηματισμός ήταν προ των πυλών, δεν θα τοποθετούνταν πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Βιρβιδάκης στη θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου στις συνομιλίες τους τονίζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ανεβάσει στροφές, καθώς τον Ιούνιο κλείνει ένα χρόνο στο τιμόνι της χώρας και τότε θα γίνει ο πρώτος μεγάλος απολογισμός για το έργο της.
Το σενάριο των αμετακίνητων και ενστάσεις του Κουβέλη
Κάνεις δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά και στις σκέψεις που κάνει για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει μια μικρή λίστα ονομάτων που θεωρούνται αμετακίνητη και θα ήταν έκπληξη η αλλαγή τους. Βεβαία υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα, έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και δικαίως θεωρούνται σίγουροί για την παραμονή: Ο Γιάννης Στουρναρας, -το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει αλλαγές τονίζόντας, ότι τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα άλλαξε 5 υπουργούς.
Είναι ο άνθρωπος των δανειστών, εκτελεί χωρίς δεύτερη κουβέντα τις εντολές του Σόιμπλε, τον στηρίζει ο Σημίτης και αποτελεί την ασπίδα του Σαμαρά στους διαπλεκόμενους εκδότες.
Η αλλαγή του θα σηματοδοτούσε στροφή στη στρατηγική της κυβέρνησης και διεκδίκηση του λάθους από του δανειστές.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην κρισιμότερη φάση των Ελληνοτουρκικών και σε μια χρονική συγκύρια έντονης διπλωματικής κινητικότητας δεν επιτρέπουν αλλαγές σε ένα Υπουργείο που μετά από πολλά χρόνια ενεργοποιήθηκε. Ευριπίδης Στυλιανίδης, θεωρείται ότι θα παραμείνει στη θέση του, αν και υπάρχουν πολλά παράπονα, λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας με το Φούχτελ.
Εδώ ισχύει το, άμα έχεις μπάρμπα στο…Βερολίνο!
Ο Φώτης Κουβέλης δεν θέλει να αλλάξει ο Ρουπακιώτης –ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα- αλλά και τον Μανιτάκη που επίσης δε θεωρείται πετυχημένος από το Μαξίμου.
Ο κ. Χατζηδάκης είναι διαφορετική περίπτωση καθώς έχει δεχτεί πολλές κίτρινες κάρτες αλλά ως δια μαγείας αποφεύγει την κόκκινη. Εάν δεν απομακρυνθεί, υπάρχει ένα σενάριο που τον διασώζει, να σπάσει το υπερυπουργείο, σε Ανάπτυξης και Μεταφορών αφού θεωρείται πια αδύνατο να το ελέγξει ένας Υπουργός. Και να παραμείνει σε μια από τις δύο θέσεις.
Η περίπτωση του κ. Βρούτση είναι διαφορετική, αν και έκανε όλα όσα του ζήτησαν, η αδυναμία χειρισμού κρίσιμων θεμάτων και τα απογοητευτικά στοιχεία σε ανεργία και ασφαλιστικά ταμεία τον κατατάσσει στους πλέον αποτυχημένους Υπουργούς. Παράλληλα χρεώνεται και πολλές επικοινωνιακές γκάφες αλλά και τη δυσαρέσκεια των κυβερνητικών εταίρων ωστόσο του αναγνωρίζεται ότι έκανε τη βρώμικη δουλειά, θα ήθελε να μετακινηθεί στο Ναυτιλίας, ώστε να κερδίσει πόντους στην περιφέρεια του. Το έχει συζητήσει με τον Σαμαρά.
Ο Σαμαράς αρνείται να εκμυστηρευθεί τις σκέψεις του για τον ανασχηματισμό ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς μελετά κυβερνητικές αλλαγές και είναι αποφασισμένος να αλλάξει ό,τι πίκρανε τους πολίτες αλλά και ό,τι διαπιστώνει πως δεν αποδίδει. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και οι ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν πολλές.
Και γι' αυτόν τον λόγο ορισμένοι ακόμα και εντός του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν -αν και αυτό έχει περισσότερο σχέση με την προσπάθεια να μη δοθεί η εντύπωση ότι οι αλλαγές είναι προ των πυλών- ότι τελικώς το σχέδιο θα εγκαταλειφθεί προ του κινδύνου να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει. Για να μη φουντώσουν οι φήμες -που όμως έχουν φουντώσει, ενώ είναι αμέτρητα τα ρεπορτάζ και οι αναφορές στα ΜΜΕ- και παραλύσουν και πάλι τα υπουργεία, ο Αντ. Σαμαράς αρνείται να εκμυστηρευθεί τις σκέψεις του ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του.
Ταυτόχρονα «κοιμίζει» όλους τους συνομιλητές του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν μελετά ανασχηματισμό. Γι’ αυτό όσοι τον συνάντησαν στον κύκλο των δίωρων συναντήσεων που έκανε με τις ηγεσίες των υπουργείων, έλεγαν ότι δεν τους μίλησε για ανασχηματισμό και δεν αποκόμισαν την εντύπωση πως ετοιμάζει αλλαγές, αλλά αντίθετα, «άπλωνε τραχανά», κατά τη χαρακτηριστική φράση ενός υπουργού.
Καθοριστικό παράγοντα για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα διαδραματίσει η στάση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, που όμως δεν θα εισέλθουν στην κυβέρνηση. Έχουν όμως συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό να συμμετάσχουν σε αυτήν με πολιτικά τους στελέχη, για να δοθεί το μήνυμα της ακόμη στενότερης συνεργασίας τους.
Για τον Αντώνη Σαμαρά ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι το μεγαλύτερο ρίσκο, υπάρχουν πολλοί που λένε ότι θα τον πληρώσει όπως ο Γιώργος τον Παπακωνσταντίνου. Παρά τις φωνές από πολλούς για την αλαζονεία που εκπέμπει έχει ακόμα την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ενώ παραμένουν και ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.
Υπάρχει ζήτημα με την απουσία στελέχους από το ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται να προστεθεί στο σχήμα του υπουργείου Οικονομικών μία ακόμη θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού. Στον αέρα είναι η ηγεσία στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού να επιμένουν ότι το υπουργείο-κτήνος που δημιουργήθηκε από τη συνένωση του Ανάπτυξης με το Υποδομών έχει δημιουργήσει ένα δυσκίνητο σχήμα με αμέτρητες αρμοδιότητες που δεν μπορεί να εποπτεύσει οποιοσδήποτε υπουργός.
Γι’ αυτό και κερδίζει έδαφος η πρόταση να σπάσει το υπουργείο και να υπάρξει πάλι αυτόνομο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αμφίβολο είναι αν θα διατηρήσει ο Κωστής Χατζηδάκης το χαρτοφυλάκιο της ανάπτυξης. Με τους υφυπουργούς τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ μάλλον δεν θα μείνει και ο αναπληρωτής, ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος είναι άφαντος Ευχαριστημένος είναι ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδια, ο οποίος όμως δεν θα έβλεπε με άσχημο μάτι τη μετακίνηση του σε «ευρωπαϊκή θέση», όπως αυτή του επιτρόπου ή ακόμα και να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Σταθερός θεωρείται ο Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, πολλά σύννεφα έχουν μαζευτεί στο Μαξίμου ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι όλα παίζονται.
Την έκπληξη κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης που αποτελεί επιλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου και τον συμπαθεί και ο Πρωθυπουργός. Αντιθέτως, οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην κυβέρνηση θεωρούνται όλοι οι άλλοι υπουργοί που δεν προέρχονται από τη ΝΔ και οι οποίοι πιθανότατα θα αντικατασταθούν. Πρώτος από όλους ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης που έχει καθυστερήσει πολύ το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος, αν και το υπουργείο πιθανότατα θα παραμείνει στον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ., ενώ πολλά παράπονα υπάρχουν για τον αναπληρωτή, Σταύρο Καλαφάτη, εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργικό φίλο, τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου που μένει στη θέση του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικεί η ΝΔ έτσι ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προετοιμάσουν το νέο νομικό πλαίσιο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση βανδαλισμών και επεισοδίων, απ' όπου κι αν προέρχονται.
Μάλιστα λέγεται ότι επικρατέστερος για να αναλάβει το υπουργείο θεωρείται ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, αν και δεν θα έλεγε όχι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου. Το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού εκτιμάται ότι θα ανατεθεί σε ένα μαχητικό στέλεχος της ΝΔ με επικοινωνιακά χαρίσματα για να διαχειριστεί και την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Εντός κυβέρνησης φαίνεται ότι θα είναι οι Μάκης Βορίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης (ίσως αναλάβει το υπουργείο Υποδομών ή Ναυτιλίας), Αδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ εκτός θα βρεθεί ο Κωστής Μουσουρούλης που διαχειρίστηκε τα θέματα του υπουργείου Ναυτιλίας.
Αλλαγές θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας και θα μετακινηθεί πιθανότατα ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος στον οποίο θα ανατεθεί άλλο αξίωμα, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τον αναπληρωτή του Μάριο Σαλμά και κυρίως εάν θα αναβαθμιστεί ή θα βρεθεί εκτός. Σίγουρα εκτός θα βρεθεί η Υφυπουργός κ. Σκοπούλη, Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, αλλά και πολλοί υφυπουργοί, τη θέση των οποίων θα πάρουν νέα πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Η απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου για συμμετοχή πολιτικών στελεχών είναι ειλλημμένη. Επικρατέστεροι για συμμετοχή στην κυβέρνηση οι Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος, Ενέργειες κλπ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ πιθανότητες έχει και η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο Φίλιππος Σαχινίδης δεν επιθυμεί να υπουργοποιηθεί. (ενδεχομένως να αντικαταστήσει τον Μανιάτη ως γραμματέας ΚΟ).
Από τα νεότερα πολιτικά στελέχη πιθανότητες έχουν οι Θάνος Μωραϊτης, Συμέων Κεδίκογλου, Χρήστος Γκόγκας, κ.α.,
Υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο να επιθυμεί το Ανάπτυξης, αλλά η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά είναι αρνητική.
Για τον ίδιο σε σχέση με την Αντιπροεδρία δεν έχει αλλάξει προς το παρόν κάτι, που θα τον έκανε να μπει στην κυβέρνηση. Από τη ΔΗΜΑΡ, οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Τσούκαλης, Θόδωρος Μαργαρίτης, πλασάρονται σε καλή θέση για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Από εκεί και πέρα, προβλέπεται «σφαγή» υφυπουργών, αλλά ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο Ο κρυφός άσσος του Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι απρόβλεπτος παίκτης και τις περισσότερες φορές η στρατηγική του αιφνιδιασμού είναι η αγαπημένη του. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κάνει έναν ανασχηματισμό υφυπουργών που θα οδηγούσε σε ένα επικοινωνιακό φιάσκο.
Η χρονική συγκύρια του δίνει τη δυνατότητα να κάνει έναν ριζικό ανασχηματισμό που θα έδινε νέα πνοή στην κυβέρνηση του, αλλά και προσδοκία στους πολίτες. Ένα νέο αφήγημα με νέους υπουργούς, καθώς το πρώτο κεφάλαιο επαναφοράς του προγράμματος σε τροχιά έχει επιτευχθεί, τώρα θα πρέπει να μπει σε τροχιά επιβίωσης και η χώρα. Πέρα, όμως, από τα πρόσωπα το σημαντικότερο είναι η δομή και η λειτουργία της κυβέρνησης.
Το ολιγομελές σχήμα που υπόσχονταν ο κ. Σαμαράς φαντάζει σαν ανέκδοτο μπροστά στα 39 μέλη του υπουργικού συμβουλίου! Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει κινήσεις και σε θεσμικό επίπεδο(πολιτικό χρήμα, αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος), είναι λοιπόν η καλύτερη ευκαιρία να ηγηθεί και ενός νέου- δομικά- κυβερνητικού σχήματος.
Ένα ευέλικτο και επιτελικό σχήμα με τους κ.κ Βενιζέλο και Κουβέλη σε θέση αντιπροέδρων που θα μπορούσε να σχεδιάζει και να συντονίζει το κυβερνητικό έργο. Το μοντέλο με τους αρχηγούς που συνεδριάζουν και το υπουργικό σε αχρησία, δεν αποδίδει και πλέον έχει κλείσει τον κύκλο του.
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σχετικά Θέματα: / newpost.gr
Αυτοί είναι οι υπουργοί που θέλετε να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δ. Παπαδημούλης: Παγκόσμιο ρεκόρ στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρεκόρ το ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ