2013-02-25 19:46:04
Φωτογραφία για ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση των τιμών στα ακίνητα
Κατά 11,7% υποχώρησαν οι τιμές των διαμερισμάτων το 2012 έναντι 5,5% το 2011, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα οι τιµές των διαµερισµάτων υποχώρησαν κατά 11,7% το 2012 (10,2%, 10,8%, 12,6% και 13,2% το α’, β’, γ’ και δ’ τρίµηνο του 2012 αντίστοιχα), έναντι 5,5% το 2011, 4,7% το 2010 και 3,7% το 2009.

Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης (γ’ τρίµηνο του2008) έως το δ’ τρίµηνο του 2012 η συνολική υποχώρηση των τιµών των διαµερισµάτων έφθασε σε ονοµαστικούς όρους το 27,9%. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή, η µείωση αυτή ήταν µεγαλύτερη για τα “παλαιά” διαµερίσµατα (ηλικίας άνω των 5 ετών: -30,1%) από ό,τι για τα “νέα” (ηλικίας έως 5 ετών: -24,5%), καθώς και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (-34,7%) έναντι της Αθήνας (-27,9%) και κυρίως των λοιπών περιοχών (-26,4%). Σε σχέση µε τα προηγούµενα στοιχεία επισηµαίνεται πάντως ότι καταγράφεται µεγαλύτερη υποχώρηση των τιµών των κατοικιών µε βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τα κτηµατοµεσιτικά γραφεία στην περίοδο της κρίσης.


Υπερφορολόγηση - Στροφή σε μικρότερα

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η συνεχής αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία έτη, το υψηλό κόστος συναλλαγών µε τις υποχρεωτικές επιβαρύνσεις κατά τη µεταβίβαση των ακινήτων, αλλά και η συνεχιζόµενη αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, αποτελούν πιθανότατα τα σηµαντικότερα εµπόδια στην ανάκαµψη της ελληνικής κτηµαταγοράς.

Στην εντεινόµενη ύφεση της αγοράς ακινήτων και τη δυσκολία ανάκαµψής της έχουν βεβαίως συµβάλει, εκτός των άλλων, το δυσµενές οικονοµικό περιβάλλον, η µείωση του διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών και η ανησυχία τους για τις προοπτικές των εισοδηµάτων και της απασχόλησης, καθώς και το γεγονός ότι έγιναν αυστηρότεροι οι όροι της τραπεζικής χρηµατοδότησης.

Παράλληλα, κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσης καταγράφεται στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς ακίνητα µικρότερου εµβαδού, σε µεσαίου κόστους περιοχές, παλαιότερα και κυρίως µικρότερης αξίας. Σηµειώνεται επίσης αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών σε µετρητά και του µεριδίου των ιδίων κεφαλαίων στη συνολική χρηµατοδότηση της απόκτησης ακινήτων.

Με βάση τις προσδοκίες των νοικοκυριών αλλά και τη συνεχιζόµενη αβεβαιότητα, που εντούτοις φαίνεται να µειώνεται όπως υποδηλώνουν οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης του οικονοµικού κλίµατος, εκτιµάται ότι οι πτωτικές πιέσεις στις τιµές των ακινήτων είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόµενα τρίµηνα, µε περιορισµένο ωστόσο τον κίνδυνο απότοµης µεταβολής τους.

Μετά τη συνεχή αποκλιµάκωση των τιµών τα τελευταία έτη, η ελληνική αγορά ακινήτων πιθανότατα δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά σηµαντικής υπερτίµησης καθώς, εκτός των άλλων, υποχώρησε σηµαντικά τα τελευταία πέντε έτη ο λόγος του δείκτη τιµών των κατοικιών προς το δείκτη των ενοικίων ο οποίος συνήθως αξιολογείται µαζί µε άλλους παράγοντες ως δείκτης αποτίµησης της αγοράς ακινήτων.

Ο κλάδος των επαγγελµατικών ακινήτων (γραφείων, καταστηµάτων, βιοµηχανικών κτιρίων, αποθηκευτικών χώρων κ.λπ.) εµφανίζει δραµατική συρρίκνωση τα τελευταία έτη, µε σηµαντικές πιέσεις για επαναδιαπραγµάτευση και µείωση των ενοικίων, ιδίως σε συνοικιακά εµπορικά ακίνητα, σε αποθηκευτικούς χώρους και σε λιγότερο πλεονεκτικά κτίρια γραφείων.

Σε όλη την περίοδο της τρέχουσας κρίσης, παράλληλα µε την έντονη συρρίκνωση της επιχειρηµατικής δραστηριότητας καταγράφεται µειούµενη ζήτηση επαγγελµατικών ακινήτων και στροφή των επιχειρήσεων προς φθηνότερη και µικρότερου εµβαδού επαγγελµατική στέγη. Επιπλέον, η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά, µε αύξηση των κενών εµπορικών καταστηµάτων και γραφείων, δραµατική µείωση των συναλλαγών και πτωτική τάση των τιµών. Η περιορισµένη χρηµατοδότηση σε συνδυασµό µε τη γενικότερη αβεβαιότητα στο οικονοµικό περιβάλλον συντηρούν τη σχετική επιφυλακτικότητα ως προς την ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων και την εισροή επενδύσεων από το εξωτερικό.

Από τι εξαρτάται η ανάκαμψη

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η προοπτική ανάκαµψης της αγοράς ακινήτων εξαρτάται, µεταξύ άλλων, από τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηµατοδότησης από το τραπεζικό σύστηµα, καθώς και από την υποχώρηση της αβεβαιότητας, την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας, τη σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου και τη µείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων.

Καθοριστική σηµασία για την ανάκαµψη τηςαγοράς ακινήτων έχει επίσης η επιτυχής υλο ποίηση του προγράµµατος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δηµόσιας ακίνητης περιουσίας που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Η επίλυση των σηµαντικών προβληµάτων που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση των ακινήτων του ∆ηµοσίου, µε προτεραιότητα την αντιµετώπιση των νοµικών και τεχνικών ζητηµάτων πολεοδοµικού σχεδιασµού και έκδοσης αδειών, είναι βέβαιο ότι θα δηµιουργήσει σηµαντικές υπεραξίες στη δηµόσια ακίνητη περιουσία και κυρίως θα συµβάλλει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων µε πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονοµίες.

Η σηµασία της επιτυχίας των σχετικών διαγωνισµών κατά τους επόµενους µήνες είναι πολύ µεγάλη, καθώς αναµένεται να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίµα και να ενεργοποιήσουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Με την επιτάχυνση και τη διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών θα δοθεί το κατάλληλο µήνυµα προς τους ενδιαφερόµενους επενδυτές και τις αγορές ότι το Ελληνικό ∆ηµόσιο προχωρεί µε πειστικό τρόπο στην αξιοποίηση της περιουσίας του.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ