2012-03-30 08:15:03
Φωτογραφία για ESM-EFSF: Τα παραμύθια για τα 940 δις ευρώ...
Από το banksnews.gr

Συναντώνται στην Κοπεγχάγη οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να εγκρίνουν μια γερμανικής έμπνευσης πρόταση για την αύξηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, που πάντως δεν φαίνεται ικανή να λύσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την επιλογή που έχει προκρίνει η Γερμανία, τον προσεχή Ιούλιο τα κονδύλια των μηχανισμών διάσωσης θα αυξηθούν προσωρινά στα 650 δις ευρώ. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα διακανονισμό που προβλέπει ότι ο προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενώ στην αρχική σύλληψή του ήταν ένα προσωρινό όχημα που θα αντικαθίστατο αργότερα από τον μόνιμο μηχανισμό, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα συνεχίσει να υπάρχει παράλληλα με τον μόνιμο ως τον Ιούνιο του 2013.

Ως γνωστόν ο προσωρινός μηχανισμός έχει ήδη δεσμεύσει 200 δις ευρώ για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οπότε έχει εναπομείνουσα δανειοδοτική ισχύ 240 δις ευρώ τα οποία θα τρέξουν παράλληλα με το μόνιμο μηχανισμό και θα εκπνεύσουν στα μέσα του 2013
. Αλλά αυτό προφανώς σημαίνει ότι κανένας δεν πρέπει να δίνει πίστη στις αναφορές των Ευρωπαίων αξιωματούχων που παραπέμπουν σε ένα καθόλα εντυπωσιακό ‘ταβάνι’ ύψους 940 δις ευρώ για τους δύο μηχανισμούς μαζί, το οποίο αντιπροσωπεύει υποτίθεται το ‘τείχος προστασίας’ της Ευρωζώνης. Γιατί το νούμερο αυτό που όντως αποτελεί το μέγιστο συνδυασμένο ποσό των κονδυλίων των δύο μηχανισμών είναι πλασματικό. Στην πραγματικότητα σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα για δανεισμό σε κάθε στιγμή θα είναι πολύ λιγότερα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως οι Υπουργοί Οικονομικών κινούνται προς μια συμφωνία προκειμένου να συγκεντρώσουν πιο γρήγορα τα μετρητά του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα έχει δανειοδοτική ισχύ 500 δις ευρώ ώστε να μπορεί να παράσχει συνδρομή στις υπερχρεωμένες χώρες. Σύμφωνα με την υιοθετούμενη επιλογή, δήλωσαν αξιωματούχοι στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ξεκινήσει με δανειοδοτική ισχύ ύψους 200 δις ευρώ την 1η Ιουλίου του 2013 και θα την αυξάνει σταδιακά ως το μέγιστο σημείο της το 2014.

Ο ESM θα διαθέτει σε ρευστότητα το 15% της συνολικής δανειοδοτικής του ισχύος προκειμένου να εξασφαλίσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση. Να θυμηθούμε ότι στην αρχική σύλληψη του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού η ιδέα ήταν να του χορηγηθεί από τα κράτη ρευστότητα 80 δις ευρώ σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις των 16 δις ευρώ. Έκτοτε όμως η έναρξη του ESM ήρθε πιο κοντά κατά ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2012 αντί του Ιουλίου 2013, και έτσι η συμφωνία έκλεισε στο να πληρωθούν τα μετρητά σε δύο δόσεις, συνολικά ως τα 32 δις ευρώ, όταν θα γίνει λειτουργικός. Όπως λένε οι αξιωματούχοι, αναμένεται να υπάρξει συναίνεση στην Κοπεγχάγη για να πληρωθούν άλλες δύο δόσεις, μία το 2013 και μία το 2014.

Παρά ταύτα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν δεν επιταχυνθεί κι άλλο η καταβολή των μετρητών από τα κράτη, το συνολικό πραγματικό μέγεθος και των δύο ευρωπαϊκών μηχανισμών μαζί δεν θα ξεπεράσει τα 700 δις ευρώ σε καμία στιγμή. Κι αυτό γιατί όταν η δανειοδοτική ισχύς του ESM θα πλησιάζει τα 400 δις ευρώ στα μέσα του 2013 θα έχει εκπνεύσει ο προσωρινός μηχανισμός EFSF.

Και για να κάνουμε τη σούμα: στη βάση όλων αυτών εκτιμάται ότι ο συνδυασμένος ευρωπαϊκός μηχανισμός – το μεγάλο μπαζούκα που λέμε – διαθέτει τώρα μέγιστη δανειοδοτική ισχύ ύψους 240 δις ευρώ, τον Ιούλιο του 2012 – όπου πιθανό η Ευρώπη να μην μπορεί πια να αρνηθεί ότι θα χρειαστεί και δεύτερη διάσωση της Πορτογαλίας, ενδεχομένως και χρηματοδότηση της Ισπανίας, αναλόγως του πώς θα κινηθεί η ύφεση και το κόστος δανεισμού – θα φτάσει τα 450 δις ευρώ, τον Ιούλιο του 2013 – δηλαδή λίγους μήνες πριν τις εκλογές της Μέρκελ – τα 420 δις ευρώ και τον Ιούλιο του 2014 τα 450 δις ευρώ.

Αυτά είναι όλα - όλα τα λεφτά που θα διαθέτει συνολικά η Ευρωζώνη κάθε στιγμή για να στηρίξει την Ισπανία, την Ιταλία ή όποιο άλλο κράτος αντιμετωπίσει απαγορευτικά υψηλό κόστος δανεισμού ή χρειαστεί βοήθεια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες του.

Αυτά και όχι ο υψηλός αριθμός των 940 δις ευρώ είναι το πραγματικό ενιαίο ‘ταβάνι’ των δύο μηχανισμών κι αυτό θα δουν τα άλλα κράτη μέλη των G20 πριν αποφασίσουν αν η Ευρωζώνη έκανε αρκετά ώστε να αξίζει τη βοήθειά τους. Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ιράν-Συρία-συμμαχία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ιράν-Συρία-συμμαχία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ