2013-02-27 05:58:04
Φωτογραφία για Τα σενάρια συνεργασίας στην Ιταλία γα να μπει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο
Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη από το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία μετά το αποτέλσμα των βουλευτικών εκλογών με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιμένουν για την άμεση επίλυση του αδιεξόδου.

Έτσι ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω του σχηματισμού μιας κυβέρνησης «διευρυμένης συμμαχίας» μεταξύ του κόμματός του Λαός της Ελευθερίας (PdL) και της κεντροαριστερής συμμαχίας υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Σε συνέντευξή που παραχώρησε σε ένα από τα πολλά τηλεοπτικά δίκτυα ιδιοκτησίας του, ο Μπερλουσκόνι είπε πως δεν πιστεύει πως θα ήταν χρήσιμες οι «νέες εκλογές», μετά τα χθεσινά αποτελέσματα που δεν εξασφαλίζουν σε καμία παράταξη πλειοψηφία στη Γερουσία. «Ο καθένας θα πρέπει πλέον να σκέφτεται το τι είναι επωφελές για την Ιταλία. Αυτό θα πάρει χρόνο», υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος σε μία ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματός του με το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.


Το νέο Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να κάνει την πρώτη της συνεδρίαση παρά την 15η Μαρτίου, αφήνοντας αρκετό διάστημα στους πολιτικούς να χειρισθούν πιθανές συνεργασίες.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προσπαθεί να εδραιώσει το ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ρώμη, ο Μπερσάνι είπε ότι «θα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στο κοινοβούλιο ένα σαφές πρόγραμμα με κύρια βασικά σημεία».

Η κεντροαριστερά προσπαθεί να καθορίσει την ατζέντα για το άμεσο μέλλον, ζητώντας από τα υπόλοιπα κόμματα και κινήματα να πάρουν θέση. Τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Μπερσάνι αφορούν την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την μείωση του συνολικού «κόστους» της πολιτικής, την υπεράσπιση των πολιτών που έχουν πληγεί από την πολιτική κρίση, ένα νέο «ήθος» στην δημόσια ζωή και την τόνωση της απασχόλησης.

Πρόκειται για προτάσεις με τις οποίες η κεντροαριστερή συμμαχία θέλει να ξανακερδίσει μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων της αριστεράς που προτίμησαν την διαμαρτυρία και συνέβαλαν στο θεαματικό αποτέλεσμα του κινήματος Πέντε Αστέρια.

«Πρώτα το πρόγραμμα και μετά οι συμφωνίες», είπε ο Μπερσάνι, εξηγώντας ότι «θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο».

Είναι σαφές πάντως ότι το μήνυμα του Μπερσάνι έχει κύριο αποδέκτη το κίνημα του Γκρίλο με την επίγνωση ότι η μπερλουσκονική συμμαχία μπορεί να μην συνεργασθεί στην έγκριση νόμων που να αφορούν παραδείγματος χάρη την έγκριση νόμου που να θεσπίζει το ασυμβίβαστο επιχειρηματικής και πολιτικής δραστηριότητας.

«Τώρα οι βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο πρέπει να μας πουν τι θέλουν να κάνουν για την χώρα», είπε ο Μπερσάνι.

Επισήμως ο Γκρίλο έχει δηλώσει ότι «δεν εννοεί να συναινέσει σε υπόγειες συμφωνίες» και ότι «για την πολιτική τάξη είναι η αρχή του τέλους». Πολλοί νεοεκλεγέντες βουλευτές του όμως έχουν δηλώσει πρόθυμοι να αξιολογήσουν μεμονωμένα τις όποιες προτάσεις. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
7 τροφές που καίνε το λίπος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
7 τροφές που "καίνε" το λίπος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ