2013-02-27 10:40:04
Φωτογραφία για Σολομός Ατλαντικού από την...Κρήτη!
Μια μονάδα χερσαίας υδατοκαλλιέργειας παραγωγής σολομού ετοιμάζεται στην Κρήτη με φιλοδοξία να παράγει πάνω από 225 τόνους για εσωτερική κατανάλωση και εξαγωγή!

Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα-ασφαλώς καιινοτόμα αλλά και με ρίσκο- που για πρώτη φορά καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι υπηρεσίες της Κρήτης μια και μέχρι τώρα είχαν να Κάνουν με συνηθισμένες ιχθυοκαλλιέργειες για τσιπούρα, λαβράκι κλπ.

«Σολομός Ατλαντικού στα νερά της Κρήτης είναι Κάτι ασφαλώς πρωτότυπο» λέει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής που μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος καλούνται την Παρασκευή να γνωμοδοτήσουν επί της Περιβαλλοντικής μελέτης του επενδυτικού σχεδίου. Ήδη οι απόψεις είναι θετικές και από τις υπηρεσίες που βάζουν βέβαια όρους για το πως θα παίρνεται το νερό από τη θάλασσα.

«Κι εμείς θα περιμένουμε να ακούσουμε Κάποιες λεπτομέρειες από τους μελετητές καθώς είναι Κάτι άγνωστο στην Ελλάδα να ‘καλλιεργήσεις’ σολομό» αναφέρει ο κ.Καλογερής.


Λεπτομέρειες που έχουν να Κάνουν με την άντληση των υδάτων, τις θερμοκρασίες του νερού (αφού ο σολομός Ατλαντικού θέλει σίγουρα πιο ψυχρά ύδατα), τις μεταφορές κλπ.

Η θέση της μονάδας είναι στο Ακρωτήριο Μουρος της δημοτικής ενότητας Ιναχωρίου στο δήμο Κισάμου και θα έχει έκταση 17 στρεμμάτων όπου φιλοδοξούν να “καλλιεργούν” τους σολομούς.

Όπως προαναφέραμε η υδατοκαλλιέργεια θα έχει ετήσια παραγωγή περίπου 225 τόνους και θα χρησιμοποιηθεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία επανακυκλοφορίας ύδατος, επιτρέποντας την καλλιέργεια των ψαρών σε ελεγχόμενες συνθήκες. Τα ψάρια θα διατηρούνται σε συνθήκες ακριβούς ελέγχου θερμοκρασίας, ph αλατότητας, οξυγόνου κλπ. Αποτέλεσμα των ελεγχόμενων σταθερών συνθηκών είναι η ταχεία ανάπτυξη των ψαριών και η αποδοτική χρήση δαπανηρών πόρων όπως η τροφή και το οξυγόνο.

Το ψάρι του οποίου η καλλιέργεια προτείνεται είναι το Salmo salar της οικογένειας των σαλμονιδών, με την κοινή ονομασία σολομός Ατλαντικού. Το είδος που προτείνεται δεν αποτελεί φυσικά ενδημικό είδος της Κρήτης ή της Ελλάδος. Ο σολομός ατλαντικού είναι ένα σχετικά μεγάλο ψάρι με μέσο μήκος τα 71-75m και μέσο βάρος τα 3,6-5,4 kg.

Η έκταση στην οποία πραγματοποιείται το έργο έχει χαρακτηρισθεί ως δασική σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών Νομού Χανίων και είναι έκτασης 46,072,12 m2, από την οποία έκταση θα ζητηθεί άδεια επέμβασης για την ανέγερση της εν λόγω μονάδας σε έκταση 17.027,86 m2.

Η μονάδα θα τροφοδοτείται για τις ανάγκες της με θαλασσινό νερό μέσω δύο δίδυμων γεωτρήσεων, που θα βρίσκονται εντός του κλειστού κτιρίου, στο γήπεδο της υδατοκαλλιέργειας. Η αντλητική ικανότητα των γεωτρήσεων θα είναι ίση με 50m3/day δηλαδή περίπου 2 m3/hr. Η μέγιστη κατανάλωση νερού που απαιτεί για την λειτουργία της η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας είναι της τάξης των 10m3 /εβδομάδα δηλαδή 1,45m3 /ημέρα.

Το σύστημα ανακυκλοφορίας και εσωτερικής επεξεργασίας του νερού, επιτρέπει την λειτουργία της υδατοκαλλιέργειας με πολύ μικρή παροχή άντλησης ύδατος. Επίσης, εξαιτίας της εσωτερικής επεξεργασίας καθαρισμού του νερού και της μετέπειτα επανακυκλοφορίας δεν υπάρχουν υγρά προβλήματα, αλλά ελάχιστα στερεά που καθιζάνουν (λάσπη) τα οποία θα διατίθενται στο κοντινότερο ΧΥΤΑ ή θα διατίθενται για την παραγωγήcompost. Η Ψάρια Κρήτης Α.Ε. έχει λάβει βεβαίωση αποδοχής για την λάσπη 200tn/year από την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Α.Ε. (ΔΕΔΙΣΑ). Στο παράρτημα επισυνάπτεται η σχετική βεβαίωση.

Τα αστικά λύματα που προέρχονται από το προσωπικό, θα αποθηκεύονται σε σηπτική στεγανή δεξαμενή, ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης.

Στην Ελλάδα

Πάντως κάτι ανάλογο δεν έχει επιχειρηθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, στις σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια λειτουργούν πάνω από 320 μονάδες εκτροφής και 40 ιχθυογεννητικοί σταθμοί που ελέγχονταν από 125 εταιρείες - ομίλους. Η συνολική ετήσια παραγωγή έτοιμου προϊόντος τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι φτάνει και ξεπερνά τους 100.000 τόνους, ενώ αντίστοιχα η συνολική παραγωγή γόνου των ελληνικών ιχθυογεννητικών σταθμών εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 400-420 εκατομμύρια ιχθύδια ετησίως.

Στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στη Μεσόγειο, καλλιεργούνται σε μαζική κλίμακα τσιπούρες, λαβράκια και ούγενες (αλλιώς χιόνες ή μυτάκια). Αυτά τα τρία είδη αποτελούν το 98% της συνολικής ετήσιας παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

Τα ψάρια αυτά πωλούνται συνήθως σε μέγεθος 300-400 γρ. αλλά τα βρίσκει κανείς και ακόμα μεγαλύτερα (600-700 γρ. μέχρι και 1 κιλό).

Καλλιεργούνται επίσης αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, λυθρίνια και σαργοί και ακόμα, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, κέφαλοι. Αυτά αποτελούν το υπόλοιπο 2% της συνολικής ετήσιας παραγωγής. Πωλούνται σε μικρότερα μεγέθη, συνήθως 250 έως 350 γρ.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ