2013-02-27 17:06:03
Φωτογραφία για Ένα μικρό «θαύμα» στο ογκολογικό του «Αττικόν»
Εως πρότινος στην ογκολογική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» υπήρχαν ασθενείς που έκαναν χημειοθεραπεία σε καρέκλα, αφού οι κλίνες και οι ειδικές πολυθρόνες της μονάδας δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ασθενών.

Πλέον, η εικόνα αυτή δεν υπάρχει, αφού ύστερα από σχετική μελέτη οργανώθηκε έτσι από τους υπεύθυνους της μονάδας το πρόγραμμα χημειοθεραπειών, ώστε να «βγαίνει» σε δύο βάρδιες.

«Για όλους εμάς ήταν στοιχειώδες θέμα που είχε να κάνει με την καλύτερη δυνατή φροντίδα και την αξιοπρέπεια του ασθενούς», τονίζει στην «Κ» το προσωπικό της μονάδας, που παρά τη δεινή οικονομική συγκυρία

έχει θέσει στόχο να καθιερώσει σε επιστημονικό επίπεδο και σε ιατρικές παροχές τη μονάδα του «Αττικόν» μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η υπεύθυνη της μονάδας, επίκουρος καθηγήτρια Ογκολογίας του Παν. Αθηνών κ. Αμάντα Ψυρρή, η μονάδα αποτελεί τμήμα της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής (διευθυντής ο κ. Γιώργος Δημητριάδης), δημιουργήθηκε το 2003 από τους καθηγητές Δ. Πεκτασίδη και Θ. Οικονομόπουλο και στο αρχικό της σχήμα ήταν στελεχωμένη από έξι ειδικευμένους γιατρούς.


Αυτή τη στιγμή ωστόσο, έχει μόνον τρεις ειδικούς γιατρούς και η μείωση του προσωπικού είναι αντιστρόφως ανάλογη του έργου που καλείται να επιτελέσει. Στους τρεις θαλάμους της κλινικής (δυναμικότητας συνολικά 8 κλινών όπου προστίθενται και πολυθρόνες χημειοθεραπείας), εξυπηρετούνται 40 χημειοθεραπείες την ημέρα έναντι 30 κατά μέσο ημερήσιο όρο πριν από τρία χρόνια, καλύπτοντας τις ανάγκες ασθενών που προέρχονται εκτός από τη δυτική Αττική και από πολλές άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Kαι όχι μόνον. Στην κλινική εξυπηρετούνται και ασθενείς από την Πελοπόννησο και από πολλά νησιά του Αιγαίου.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 ο αριθμός νέων ογκολογικών περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν στο «Αττικόν» ήταν 1.025, ενώ πραγματοποιήθηκαν και περισσότερα από 300 χειρουργεία. Μάλιστα, οι ασθενείς της ογκολογικής μονάδας έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε καινούργιες θεραπείες, λόγω του ερευνητικού έργου που επιτελεί η μονάδα, η οποία την τελευταία οκταετία συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ιατρικές κλινικές μελέτες.

«Εκτός από το κλινικό έργο που παράγεται, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε και ως ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κέντρο από πλευράς έρευνας», τονίζει στην «Κ» η κ. Ψυρρή. Η ίδια, άλλωστε, με την ερευνητική της πορεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σήμερα, και επί σειρά ετών στο Yale των ΗΠΑ (όπου έλαβε ειδικότητα και δίδαξε), έχει πλούσια εμπειρία συμμετοχής σε ερευνητικά πρωτόκολλα, ενώ -μεταξύ άλλων- είναι επικεφαλής έρευνας για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ερευνας και Θεραπείας του Καρκίνου.

Η ογκολογική μονάδα του «Αττικόν» είναι ακόμα μία απόδειξη ότι στην Ελλάδα της κρίσης μπορεί να παραχθεί σημαντικό επιστημονικό έργο, διεθνώς αναγνωρίσιμο. «Εάν η μονάδα είχε περισσότερο χώρο και στελέχωση, θα μπορούσε να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στα κορυφαία ογκολογικά κέντρα της Ευρώπης», καταλήγει στην «Κ» η κ. Ψυρρή.
schizas.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ