2013-02-28 01:36:04
Φωτογραφία για Το κλειδί για τον Καναδά είναι η ποιότητα
«Το μόνο που πραγματικά ενδιαφέρει τον Καναδά, και εμάς, για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τους παραγωγούς και εταιρίες τροφίμων της Κρήτης είναι η ποιότητα και η ειλικρίνεια της ετικέτας του προϊόντος», είπε... στο MadeinCreta ο κ. Γιώργος Νικολάκης, με ρίζες από την Κρήτη, και διευθυντής της BACNIK International, μεγάλη εταιρεία χονδρικού εμπορίου, με έδρα το Τορόντο του Καναδά.

Η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία, στον Καναδά οι έλεγχοι των τροφίμων είναι ιδιαίτερα αυστηροί, και στο ράφι δεν πηγαίνει ούτε τσίχλα, που δεν έχει ελεγχθεί.

Αν η ποιότητα του προϊόντος δεν είναι καλή ή τα συστατικά δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που αναγράφει η ετικέτα, τότε οι υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν και να οδηγήσουν στις χωματερές τα προϊόντα.

Πρόσφατα αυτό στον Καναδά έγινε με χιλιάδες τόνους μελιού αλλά και ελαιολάδου (όχι ελληνικά προϊόντα) που είχαν εισαχθεί στη χώρα.


Το παράδειγμα αυτό αναφέρθηκε για να καταδειχθεί η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των τροφίμων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αν και προωθεί στη λιανική πώληση 500 διαφορετικούς κωδικούς τροφίμων από όλες τις χώρες του κόσμου δεν έχει κλείσει ακόμα καμία συμφωνία στην Ελλάδα, και αν όλα πάνε καλά, ποδαρικό θα κάνει η Κρήτη.

Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, στο μέλι, τους ξηρούς καρπούς, τη γραβιέρα, αλλά και άλλα κρητικά προϊόντα.

Ειδικά όσον αφορά στο ελαιόλαδο ο κ. Νικολάκης τόνισε ότι οι ίδιοι δεν επιθυμούν να βρουν απλά ένα καλό λάδι, «αλλά ένα πολύ καλό λάδι», αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βρέθηκαν στο νησί.

Για να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αλλά και να γνωρίσουν τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ο κ. Νικολάκης με την πρόεδρο του γυναικείου συνεταιρισμού «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» κ.Αναστασάκη

Το γιατί ακόμα το κρητικό ελαιόλαδο δεν έχει κάνει «είσοδο» στην αγορά του Καναδά ο ίδιος το αποδίδει και στην γεύση του.

Με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς να κυριαρχούν, το ελληνικό-κρητικό ελαιόλαδο δεν είναι γνωστό και άρα δεν είναι γνωστή ούτε η γεύση του και η μυρωδιά του.

«Στον Καναδά έχουν συνηθίσει άλλες γεύσεις ελαιολάδου όχι την ελληνική ή την κρητική. Για αυτό και ήρθαμε να δω για να μπορέσουμε να κλείσουμε συνεργασίες και να προωθήσουμε τα προϊόντα. Εμπιστευόμαστε την ποιότητα της Κρήτης διότι δεν θέλουμε απλά ένα καλό λάδι θέλουμε καλό λάδι. Και άλλα προϊόντα, μέλι , ξηρούς καρπούς, γραβιέρα οτιδήποτε καλό έχει η Κρήτη».

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων όπως είπε, οι ίδιοι θα έχουν έρθει σε επαφή με τις κρητικές εταιρίες που θα επιλέξουν για να γίνουν και τα επόμενα βήματα πριν τις οριστικές συμφωνίες, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι διαθέσιμες ποσότητες, μόνο η ποιότητα.

Ο κ. Γιώργος Νικολάκης, δεύτερης γενιά μετανάστης, που μιλάει απταίστως τα ελληνικά τα οποία έμαθε μέσα στο σπίτι, αν με ρίζες από τα Χανιά, είναι η πρώτη φορά που ήρθε το νησί των προπάππων του.

Από τη μια ένιωθε περήφανος για το πόσο όμορφο είναι αυτό το νησί και από την άλλη λυπημένος που δεν πρόλαβε να το δει και να το χαρεί.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τορόντο το 2007 ζούσαν περίπου 250 χιλιάδες Έλληνες και τώρα περίπου 170 χιλιάδες.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ