2013-03-01 01:00:07
Φωτογραφία για Τσίπρας: Με το σχέδιο «Αθηνά» ανατρέπεται η δημόσια, δωρεάν παιδεία
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων-ιδρύθηκαν, χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο- ακαδημαϊκό, αναπτυξιακό - τμήματα και σχολές σε διάφορες πόλεις για λόγους πελατειακούς και ρουσφετολογικούς. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση με το σχέδιο «Αθηνά» υλοποιεί και «σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που είναι εν ονόματι του Μνημονίου η τήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο». Την άποψη αυτή διατύπωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η Αριστερά απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, η εκπαίδευση και η έρευνα θα υποστούν ένα τεράστιο πλήγμα, η δομή θα γίνει υπερσυγκεντρωτική και για αυτό το λόγο γραφειοκρατική, ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί δραστικά, οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές θα περιθωριοποιηθούν
. Όσον αφορά στα ΤΕΙ αυτά με μαθηματική ακρίβεια δεν συγχωνεύονται απλά, απαξιώνονται και οδηγούνται σε κατάργηση. Πρόκειται για μια ακραία ταξική επιλογή. Πίσω από τον μανδύα του εξορθολογισμού, χωρίς διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και με τους φοιτητές να αντιδρούν, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκαταστήσει ένα στρεβλό μοντέλο και επιχειρεί δια της πλαγίας οδού να ανατρέψει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Έρχονται αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα και μασκαρεύονται – μέρες που είναι- σε σωτήρες και του εκπαιδευτικού προβλήματος, σε αναμορφωτές και του εκπαιδευτικού συστήματος».

Ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖα είπε πως «δεν έχει καμία μαγική συνταγή, έχει τις προτάσεις του, αλλά έχει όμως και μία αδιαπραγμάτευτη αφετηρία στην αντίληψή του. Η Ανώτατη Εκπαίδευση οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας και το έργο της αναμόρφωσης των ΑΕΙ είναι δημοκρατική υπόθεση των ανθρώπων της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι των εντεταλμένων εκκαθαριστών της πολιτικής των Μνημονίων. Συνεπώς, καμία «Αθηνά» δεν μπορεί να περπατήσει αν πρώτα η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν εκφράσουν την άποψή τους. Αν τους απασχολεί η γνώμη τους ακόμα. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως αυτό το ίδιο είναι ένα πρόβλημα για την Ανώτατη Εκπαίδευση επειδή έρχεται χωρίς διάλογο, χωρίς πόρους, χωρίς διασφάλιση των δικαιωμάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας, χωρίς διασφάλιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, να χαρίσει την ανώτατη εκπαίδευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο».
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ