2013-03-01 17:38:04
Φωτογραφία για Πέθανε ο «εγκέφαλος» της μεγάλης ληστείας του τρένου
Τρεις τα χαράματα της 8ης Αυγούστου 1963: ο Τζακ Μιλς, οδηγός της αμαξοστοιχίας του Βασιλικού Ταχυδρομείου που εκτελεί το δρομολόγιο Γλασκώβη – Λονδίνο, διακρίνει μέσα στο πυκνό σκοτάδι και ενώ διέρχεται από το Sears Crossing έναν κατακόκκινο σηματοδότη να του υποδεικνύει ότι πρέπει να σταματήσει.

Εναν σηματοδότη που όπως γνώριζε από τις δεκάδες φορές που είχε κάνει τη διαδρομή, θα έπρεπε να είναι πράσινος, καθώς δεν υπήρχε λόγος για στάση.

Τι θα είχε συμβεί αν απέδιδε το κοκκίνισμά του σε βλάβη και συνέχιζε κανονικά τη διαδρομή του;

Θα είχε αποτρέψει μια από τις μεγαλύτερες ληστείες όλων των εποχών.

Ομως τράβηξε φρένο. Για να δει μια ομάδα αγνώστων να εισβάλλουν στον συρμό φορώντας μάσκες, σκουφιά του σκι και κράνη και να αφαιρεί 121 ταχυδρομικούς σάκους με 2,3 εκατομμύρια στερλίνες.

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ο Μπρους Ρέινολντς, «εγκέφαλος» της Μεγάλης Ληστείας του Τρένου το 1963, λίγους μήνες προτού συμπληρωθούν τα 50 χρόνια από την ημέρα που σημειώθηκε η πιο εντυπωσιακή ληστεία στη Βρετανία.


Ο θάνατος του Ρέινολντς ανακοινώθηκε από τον γιο του, Νικ, μουσικό της μπάντας Alabama 3. «Είμαι σε θέση να σας επιβεβαιώσω πως έφυγε από τη ζωή. Έσβησε στον ύπνο του», είπε ο Νικ Ρέινολντς.

«Είναι πραγματικά το τέλος μίας εποχής. Ήταν σαφέστατα μία πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση και ο Ρέινολντς ήταν πρωτοπόρος. Είναι ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας», δήλωσε ο ο Λέοναρντ «Nipper» Ριντ, ο επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ, που είχε καταδιώξει με επιτυχία τους ληστές.

Στις 8 Αυγούστου 1963, μία 15μελής συμμορία, επηρεασμένη από τους παρανόμους της Άγριας Δύσης, με ψεύτικα σήματα σταμάτησε καθ’ οδόν το ταχυδρομικό τρένο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Γλασκόβης – Λονδίνου, αποσπώντας το ποσό των 2,6 εκατ. λιρών (σε σημερινά χρήματα 33 εκατ. λίρες). Οι περισσότεροι από τους ληστές συνελήφθησαν στη συνέχεια και καταδικάστηκαν με την ποινή ρεκόρ -για την εποχή- των 30 ετών κάθειρξης.

Αρχικά, ο Ρέινολντς εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στο Μεξικό και τον Καναδά, με άλλο όνομα, μαζί με τη σύζυγο και το μικρό γιο του. Ωστόσο, το 1968 συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Βρετανία. Ο Τόμι Μπάτλερ, ο αστυνομικός που τον συνέλαβε στο Τορκουέι, τον χαιρέτησε λέγοντας: Γεια σου Μπρους, πέρασε καιρός», για να πάρει την απάντηση από τον Ρέινολντς: «Έτσι είναι η ζωή».

Ο Ρέινολντς φυλακίστηκε για 25 χρόνια, μία ποινή που ο τότε επίτροπος της μητροπολιτικής αστυνομίας, είχε θεωρήσει υπερβολική. Ένας από τους λόγους που η ληστεία έγινε τόσο γνωστή ήταν για τις μακρόχρονες ποινές που επέβαλε ο «Mr. Δικαιοσύνη», Έντμουντ Ντέιβις, ο οποίος είπε ότι η ληστεία στο τρένο ήταν «ένα έγκλημα που σε θράσος και μέγεθος ήταν το πρώτο στη χώρα».

Ο Μπρους Ρέινολντς τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ωστόσο είχε «φιλοσοφήσει» την κατάστασή του. Ερωτηθείς προσφάτως για το πώς αισθανόταν, είχε πει με χιούμορ «Έρχεται ο τύπος με το δρεπάνι».

polispress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ