2013-03-02 01:21:03
Φωτογραφία για «Ναι», υπό όρους στη μεγάλη επένδυση για το... σολομό Ατλαντικού
Στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης εξετάστηκε η αίτηση ΜΠΕ της επένδυσης για τη μονάδα χερσαίας υδατοκαλλιέργειας παραγωγής σολομού που ετοιμάζεται στην Κρήτη Τόσο ο επενδυτής όσο και οι υπηρεσίες κλήθηκαν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πως θα στηθεί η μονάδα, τι θα γίνει με τη δασική περιοχή και τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον αφού η επένδυση είναι... άγνωστη για τα ελληνικά δεδομένα.

Λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την άντληση των υδάτων, τις θερμοκρασίες του νερού (αφού ο σολομός Ατλαντικού θέλει σίγουρα πιο ψυχρά ύδατα), τις μεταφορές κλπ.

Όπως τονίστηκε, η Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι θετική σε μία τέτοια επένδυση αλλά υπό όρους που έχουν να κάνουν κυρίως με την επεξεργασία των αλιευμάτων και τη διαδικασία της καλλιέργειας... Κι αυτό γιατί, όπως ειπώθηκε, το νοτιότερο σημείο όπου γίνεται καλλιέργεια σολομού είναι η ... Σκωτία!


Δημιουργήθηκαν ερωτήματα του τύπου "Πώς θα ψύχονται τα νερά;". Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι θα χρειαστεί ένα ντεπόζιτο νερού..., δηλαδή μία πολύ μικρή ποσότητα. Παράλληλα διατυπώθηκε το ερώτημα "Και αφού χρειάζεται τόσο μικρή ποσότητα νερού  γιατί επιλέγεται μία δασική έκταση;" κτλ Παράλληλα, έγινε σαφές ότι εμπλέκονται στην εν λόγω επένδυση και Καναδοί επιχειρηματίες.

Η θέση της μονάδας είναι στο Ακρωτήριο Μουρος της δημοτικής ενότητας Ιναχωρίου στο δήμο Κισάμου και θα έχει έκταση 17 στρεμμάτων όπου φιλοδοξούν να “καλλιεργούν” τους σολομούς.

Η υδατοκαλλιέργεια θα έχει ετήσια παραγωγή περίπου 225 τόνους και θα χρησιμοποιηθεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία επανακυκλοφορίας ύδατος, επιτρέποντας την καλλιέργεια των ψαρών σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Τα ψάρια θα διατηρούνται σε συνθήκες ακριβούς ελέγχου θερμοκρασίας, ph αλατότητας, οξυγόνου κλπ. Αποτέλεσμα των ελεγχόμενων σταθερών συνθηκών είναι η ταχεία ανάπτυξη των ψαριών και η αποδοτική χρήση δαπανηρών πόρων όπως η τροφή και το οξυγόνο.

Το ψάρι του οποίου η καλλιέργεια προτείνεται είναι το Salmo salar της οικογένειας των σαλμονιδών, με την κοινή ονομασία σολομός Ατλαντικού. Το είδος που προτείνεται δεν αποτελεί φυσικά ενδημικό είδος της Κρήτης ή της Ελλάδος. Ο σολομός ατλαντικού είναι ένα σχετικά μεγάλο ψάρι με μέσο μήκος τα 71-75 cm και μέσο βάρος τα 3,6-5,4 kg.

Η έκταση στην οποία πραγματοποιείται το έργο έχει χαρακτηρισθεί ως δασική σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών Νομού Χανίων και είναι έκτασης 46,072,12 m2, από την οποία έκταση θα ζητηθεί άδεια επέμβασης για την ανέγερση της εν λόγω μονάδας σε έκταση 17.027,86 m2.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλώβητη η Κυρία!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλώβητη η Κυρία!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ