2013-03-02 09:00:09
Φωτογραφία για REUTERS: Οι πιθανότητες χαλάρωσης των όρων της ανακεφαλαιοποίησης είναι λίγες
Oι ελληνικές τράπεζες πιέζουν παρασκηνιακά να χαλαρώσουν οι όροι της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης ύψους 27 δισ. ευρώ. Ισχυρίζονται ότι αν δεν γίνει αυτό, θα αποθαρρυνθούν οι ιδιώτες επενδυτές από να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, οδηγώντας τελικά στην κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Φαίνεται, όμως, πως θα δυσκολευτούν να το πετύχουν.

Λίγες φαίνονται οι πιθανότητες να εισακουστούν από τους αρμόδιους. Οι αρχές που θα έχουν τον τελευταίο λόγο στο θέμα βλέπουν κάθε παραχώρηση ως ένα αδικαιολόγητο δώρο σε ιδιώτες επενδυτές, η οποία θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι.

Ορισμένοι τραπεζίτες αντιτείνουν, ωστόσο, πως αρνητικές επιπτώσεις θα είχε και η κρατικοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο κρατικός έλεγχος θα οδηγούσε σε κυβερνητικές παρεμβάσεις στη διοίκηση των ιδρυμάτων, καθυστερώντας την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος.


Η τύχη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είναι καίριας σημασίας για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία που διανύει το έκτο συνεχές έτος ύφεσης και προσβλέπει στη χρηματοδοτηση των τραπεζων για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλά οι προοπτικές των τραπεζών ίσως να εξαρτώνται από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην, ως επί το πλείστον, κρατικά χρηματοδοτούμενη ανακεφαλαιοποίησή τους.

"Στο τέλος της ημέρας, οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ιδιωτικές", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank , Νίκος Καραμούζης.

Ανησυχώντας ότι οι όροι δεν θα προσελκύσουν αρκετούς επενδυτές για να παραμείνουν ιδιωτικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τραπεζίτες έχουν συναντηθεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και έχουν αποστείλει επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να προβάλουν τα επιχειρήματά τους.

Το κύριο αίτημά τους είναι να καλύψει το ΤΧΣ την αρνητική καθαρή τους θέση έτσι ώστε να βελτιωθούν οι όροι για τους ιδιώτες επενδυτές. Όρος για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση είναι να αγοράσουν ιδιώτες το 10% των νέων τραπεζικών μετοχών που πρόκειται να εκδοθούν.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους της ανακεφαλαιοποίησης, εάν οι τράπεζες πετύχουν το στόχο του 10%, το ΤΧΣ θα καλύψει την υπόλοιπη αύξηση κεφαλαίου, με αντάλλαγμα κοινές μετοχές των τραπεζών με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου.

Εάν δεν καλυφθεί το 10%, οι μετοχές του ΤΧΣ θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Οι τράπεζες ζητούν ακόμα να παραταθεί η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που λήγει στα τέλη Απριλίου.

"Δεν πιστεύω να τα δεχτεί αυτά η τρόικα", είπε αξιωματούχος του ΤΧΣ που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΑΛΛΑΓΗ

Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό το αίτημα των τραπεζών για κάλυψη της αρνητικής καθαρής τους θέσης, πριν από την έκδοση νέων μετοχών σε ιδιώτες, γιατί αυτό θα αποτελούσε ουσιώδη αλλαγή του σχεδίου ανακεφαλαιοποίσης.

"Αυτό θα σήμαινε ότι ένας μέτοχος, το ΤΧΣ, αναλαμβάνει όλες τις ζημίες και ο άλλος μέτοχος, ο ιδιωτικός τομέας, όλα τα κέρδη", είπε ο αξιωματούχος.

Αλλά οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι οι επενδυτές ίσως διστάσουν να αγοράσουν τις νέες μετοχές, εάν μέρος των χρημάτων τους χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί η αρνητική θέση των τραπεζών.

Κάτι τέτοιο θα ωθούσε το συντελεστή αποτίμησής τους (valuation multiple) πάνω από το 1, σε σχέση με ανταγωνίστριες τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης, οι οποίες διαπραγματεύονται περίπου 0,7 φορές τη λογιστική τους αξία.

"Γιατί να αγοράσει ένας επενδυτής μια ελληνική τράπεζα όταν μπορεί να βάλει τα λεφτά του σε άλλες ευρωπαϊκές με χαμηλότερη αποτίμηση;" είπε στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank χρειάζονται συνολικά 27,5 δισ. ευρώ για να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το ποσό αυτό είναι περίπου 14 φορές υψηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία.

Σύμφωνα με αναλυτές που βασίζονται στα στοιχεία των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, και οι τέσσερις τράπεζες μαζί εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση συνολικά 7,8 δισ. ευρώ. Η τρύπα αυτή διευρύνεται στα 11 δις ευρώ, εάν αφαιρεθούν άυλες αξίες, όπως το goodwill.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μεγαλύτερο κίνδυνο κρατικοποίησης διατρέχει o υπό συγχώνευση όμιλος της Εθνικής-Eurobank.

"Το σχήμα Εθνικής-Eurobank έχει σχετικά υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, οπότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αποτύχει το στόχο του 10%, όταν εκδοθούν οι μετοχές", είπε η αναλύτρια της Euroxx Μαρία Κανελλοπούλου.

ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΒΑΣΗ

Η κεφαλαιακή βάση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών εξανεμίστηκε εξαιτίας της κρίσης χρέους της χώρας. Οι τράπεζες υπέστησαν απομειώσεις απο κρατικά ομόλογα ύψους 28,2 δισ. ευρώ και οι επισφάλειες στα δάνειά τους αυξήθηκαν.

Στις επαφές τους με την ΤτΕ, την κυβέρνηση και το ΤΧΣ, οι τράπεζες προβάλουν το επιχείρημα ότι για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αποφύγουν νέα προβλήματα, πρέπει να αποφευχθούν κυβερνητικές παρεμβάσεις στην καθημερινή τους διαχείριση.

"Έίναι λογικό να διευθετηθεί το ζήτημα της αρνητικής καθαρής θέσης πριν προσελκυστούν ιδιώτες επενδυτές", είπε ο οικονομολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουκά Παπαδήμου.

"Είναι στο δημόσιο συμφέρον να πωληθούν σε βάθος χρόνου οι τράπεζες με κέρδος και πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μεγιστοποιηθεί η μελλοντική τους αξία. Η αξία τους δεν μεγιστοποιείται εάν αποπεμφθεί ο ιδιωτικός τομέας", συμπλήρωσε ο Χαρδούβελης.

Οι τράπεζες θα καταβάλουν τις επόμενες ημέρες μια ύστατη προσπάθεια να χαλαρώσουν τους όρους, με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

"Η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί πρόκληση -- μεγαλύτερη για κάποιες τράπεζες, λιγότερο για αλλες", είπε άλλος υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης. "Πολλές ιδέες έχουν μπει στο τραπέζι, αλλά δε βλέπω τις αρχές να μεταβάλουν ουσιωδώς τη στάση τους".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ