2013-03-02 11:28:34
Φωτογραφία για Ακης,Τάσος,Θόδωρος και...λοιποί,έπονται
«Ο Παπαγεωργόπουλος, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη;».

Η είδηση μέσα σε μόνο λίγα λεπτά έγινε πρώτο θέμα συζήτησης σε πηγαδάκια δικαστών και δικηγόρων, από την Ευελπίδων μέχρι το Εφετείο και τον Αρειο Πάγο.

Η καμπάνα της ισόβιας κάθειρξης ήχησε ακόμα πιο βαριά στις φυλακές Κορυδαλλού και ιδιαίτερα στην έκτη πτέρυγα, όπου κρατούνται κατηγορούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, ανάλογα με αυτό που έφερε την τιμωρία με ισόβια δεσμά για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι δικηγόροι και ακόμα περισσότερο οι πελάτες τους εξέλαβαν τα ισόβια που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης ως μήνυμα με πιθανούς αποδέκτες υπόδικους για οικονομικά σκάνδαλα, που περιμένουν στη σειρά για να δικαστούν τους επόμενους μήνες.

«Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί, άραγε, αλλαγή κλίματος στη Δικαιοσύνη για τους δράστες των οικονομικών εγκλημάτων;», ήταν το κυρίαρχο ερώτημα μετά την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου.


«Τα οικονομικά εγκλήματα βρίσκονται στη ζώνη πυρός για τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε καιρούς δημοσιονομικής κρίσης. Πώς μπορεί ένας δικαστής να διαγράψει την εικόνα ηλικιωμένων ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν στα σκουπίδια κάτι να φάνε και να κλείσει τα μάτια μπροστά σε διάφορους κρατικούς αξιωματούχους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταχράστηκαν, με αποδείξεις βεβαίως, εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία που δεν τους ανήκαν;», έλεγε δικαστικός λειτουργός που και ο ίδιος έχει χειριστεί υποθέσεις με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

«Δεν δέχομαι ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί εκδικητικά. Αν έχουμε στοιχεία και αποδείξεις δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε αθωωτική απόφαση. Βέβαια, η αναγνώριση ελαφρυντικού και η τελική ετυμηγορία είναι θέμα σύνθεσης δικαστηρίου καθώς δεν έχουμε όλοι οι δικαστές κρίση-καρμπόν», σημείωνε ανώτερος δικαστής. Ο ίδιος έχει τη γνώμη ότι «δύσκολα θα μπορούσε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στον κατηγορούμενο από τη στιγμή που το δικαστήριο δέχθηκε ότι επί δέκα και πλέον χρόνια τελούσε το αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος».

ΤΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ. Στον αντίποδα αυτής της θεωρίας ήρθε η επισήμανση διά στόματος δικηγόρου, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη μη αναγνώριση ενός ελαφρυντικού στον κατηγορούμενο λέγοντας: «Ο νομοθέτης έβαλε τα ελαφρυντικά για να τα δίνουν οι δικαστές στους ενόχους. Οσοι κρίνονται αθώοι δεν τα έχουν ανάγκη...».

Δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς εκκρεμούν στα ανακριτικά γραφεία, ενώ από το 2011 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος περί διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Αρχικά είχε οριστεί μόνο ένας πρόεδρος Πρωτοδικών για να διενεργεί ανακρίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα για ποινικά ελεγχόμενους κρατικούς αξιωματούχους. Πολύ σύντομα, όμως, ο αριθμός των ανακριτών-προέδρων Πρωτοδικών αυξήθηκε κατακόρυφα - είναι ήδη οκτώ δικαστές - προκειμένου να προλάβουν εγκαίρως να διερευνήσουν το πλήθος των υποθέσεων που έχουν στα γραφεία τους.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι ελέγχονται ποινικά από τους ανακριτές που έχουν βάλει στο φουλ τις μηχανές.

Ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος είναι ο πρώτος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους φυσικούς του δικαστές τη Δευτέρα προκειμένου να λογοδοτήσει για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ενώ είναι ζήτημα χρόνου τους επόμενους μήνες να καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη βασική υπόθεση, που αφορά ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ηδη ο εισαγγελέας Εφετών έχει εισηγηθεί την παραπομπή σε δίκη για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και άλλα 19 πρόσωπα, ενώ αναμένεται η έκδοση του σχετικού βουλεύματος και ο προσδιορισμός της δίκης των κατηγορουμένων, η οποία εκτιμάται - εκτός απροόπτου - να αρχίσει λίγο πριν ή μετά το Πάσχα.

Η αξιόποινη πράξη που αποτελεί τη βάση του κατηγορητηρίου, σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος από τους εμπλεκομένους κριθεί ένοχος, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης που αρχίζει από τα 10 και φτάνει τα 20 χρόνια.

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ. Την κρίση της Δικαιοσύνης περιμένουν ακόμα δύο πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή του τόπου και είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη και τον άλλοτε στρατηγό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, οι οποίοι έχουν απολογηθεί από την αρχή της ανακριτικής διαδικασίας (2009-2010) και αναμένουν το τέλος της δικαστικής διερεύνησης ώστε να κριθεί αν τελικά θα παραπεμφθούν ή όχι σε δίκη για την υπόθεση της Siemens.

Ο Τ. Μαντέλης μάλιστα βρέθηκε σχεδόν ένα βήμα πριν από τις φυλακές Κορυδαλλού μετά την απολογία του όταν διαφώνησαν ανακρίτρια και εισαγγελέας για την ποινική του μεταχείριση. Τελικά, παρέμεινε ελεύθερος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών επιβάλλοντάς του τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης 200.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ελεύθερος με όρους (εγγύηση 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) είχε αφεθεί αμέσως μετά την απολογία του στον ανακριτή ο Θ. Τσουκάτος, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση της Siemens.

Μίνα Μουστάκα/NEA I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ