2013-03-02 19:51:03
Φωτογραφία για Philippe Lamberts: Ο τιμωρός των τραπεζιτών που έβαλε φρένο στα παχυλά μπόνους
Eνώ αμέτρητοι πολιτικοί έχουν επικρίνει τις υπέρογκες αμοιβές των κορυφαίων τραπεζιτών, ένας καινούργιος και άγνωστος μέχρι τώρα ευρωβουλευτής... από την ταπεινή Wallonia του Βελγίου έκανε όντως κάτι για αυτό.

Ο Philippe Lamberts μπορεί να θεωρηθεί ο "τιμωρός" των μπόνους. Την Τετάρτη ο Βέλγος ευρωβουλευτής, επικεφαλής των "Πρασίνων" στις διαπραγματεύσεις, κατάφερε να εξασφαλίσει κάτι που επεδίωκε πεισματικά για περισσότερο από έναν χρόνο. Να βάλει ένα αυστηρό "όριο" στα μπόνους των αμοιβών των κορυφαίων Ευρωπαίων τραπεζιτών.

Η συμφωνία που έκλεισε μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και εκπροσώπων των κυβερνήσεων μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας, προβλέπει ότι τα μπόνους των τραπεζιτών, δεν μπορούν να ξεπερνούν τους μισθούς μίας χρονιάς και κατ' εξαίρεση τους μισθούς δύο χρόνων αν υπάρξει έγκριση των μετόχων.

Η επιτυχία του κ. Lamberts, δεν θα αναμορφώσει μόνο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τράπεζες αλλά δίνει και ένα μάθημα για το ποιός έχει τη μεγαλύτερη εξουσία στην Ευρώπη.

Ο κ. Lamberts δεν αποτελεί ένα μέσο δείγμα βουλευτή των "Πρασίνων" και σίγουρα όχι ένας απλός λαϊκιστής. Οι περισσότεροι συνάδερφοί του δεν έχουν επιχειρηματικό background. Αυτός εργάστηκε στην IBM. Του αρέσει επίσης να παρατηρεί τα εμπορικά και στρατιωτικά αεροπλάνα. Στην αρχή, λίγοι τον πήραν στα σοβαρά , όταν έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα του για το "καπέλο" στα μπόνους των τραπεζιτών.

Αργότερα, κάποιοι άρχισαν να πείθονται ότι πρόκειται για μία καλή ιδέα. Αλλά υπήρχε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που βοήθησε τον Βέλγο ευρωβουλευτή να πετύχει τον σκοπό του και αυτό. Η φόβος των πολιτικών για την κοινωνική κατακραυγή σε περίπτωση δεν υπερασπίζοντας το "κούρεμα" των παχυλών αμοιβών που λαμβάνουν οι τραπεζίτες.

Η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών, αν και θεωρείται τυπική, αφού θα "περάσει" σαν την μεγαλύτερη επέμβαση στους τραπεζικούς κανόνες από την αρχή της οικονομικής κρίσης.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κέρδισε και συνεχίζει... (68-64)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κέρδισε και συνεχίζει... (68-64)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ