2013-03-03 11:17:00
Φωτογραφία για Μετ' εμποδίων η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα για τους Ρώσους
                 

Αλέξανδρος Δημητρίου

Εχουν γραφεί τόσα πολλά το τελευταίο διάστημα στον ελληνικό Τύπο για επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα, ή ανάλογες επισκέψεις στην Ελλάδα, Ρώσων κορυφαίων υπουργών (Λαβρόφ και Σοιγκού, υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αντίστοιχα), ακόμα και του πρωθυπουργού, Μεντβέντεφ.

Οι αναφορές αυτές προκαλούν από απορία έως θυμηδία στη ρωσική πρωτεύουσα.Κάτι ανάλογο συμβαίνει, για τους γνωρίζοντες, και στον τομέα των ακινήτων, σε διμερές επίπεδο. Ολα δείχνουν ότι όσα γράφονται, μάλλον αντικατοπτρίζουν επιθυμίες, παρά την πραγματικότητα. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012, κινήσεις που να έδωσαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν. Απο τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, κάποιες ελληνικές κατασκευαστικές -απο κείνες που είχαν σπεύσει στο Κατάρ, τα Εμιράτα κ.α.- είδαν τη ρωσική αγορά ως προοπτική. Πλην όμως, αποφάνθηκαν ότι είναι "δύσκολη" και με μια - δυο φωτεινές εξαιρέσεις, δεν το τόλμησαν. Μία που τόλμησε, παλεύει επι δεκαετία, αγόρασε κάμποσα οικόπεδα, και σε δυο - τρία απο αυτά άρχισε να κτίζει. Το ερχόμενο καλοκαίρι ολοκληρώνει μια πολυκατοικία. Στο μεταξύ, ένα πολύ μεγάλο έργο αναγκάστηκε να το πουλήσει, με μεγάλη χασούρα, λογω έλλειψης χρηματοδότησης απο τις ελληνικές Τράπεζες!


Σχετικά: Ρωσικό ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα; Ρωσικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων  

Οσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής παρουσίας στην Ελλάδα, είναι χαρακτηριστική η άποψη ρώσου επενδυτή στη χώρα μας: "Τη δεκαετία του ΄90 -λέγει ο ίδιος- ερχόμασταν και σας παρακαλούσαμε να ρίξετε λίγο τις υπερβολικά υψηλές τιμές και να μας πουλήσετε. Οι δικοί σας μας ειρωνεύονταν, και μας αντιμετώπιζαν σαν... τριτοκοσμικούς. Τώρα οι ίδιοι μας παρακαλούν να αγοράσουμε, και δεν μας αφήνουν σε ησυχία. Ορους πλέον βάζουμε εμείς και επειδή σας αγαπάμε, αν καταφέρετε ποτέ και ψηφίσετε κανένα σοβαρό νόμο επι του θέματος, μπορεί να έρθουμε. Βιαστείτε γιατί καιροί ου μενετοί...!"

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Το 2010 οι Ρώσοι αγόρασαν στην Κύπρο γύρω στις 85 βίλλες μέσω μόνον ενός μεγάλου μεσητικού γραφείου που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, μέσω του ίδιου γραφείου, πουλήθηκαν στην Κρήτη όλες κι' όλες τρείς βίλλες!

Δεν είναι δυνατό να ξεπεράσεις τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα, λέει μάνατζερ, ο οποίος ξεκίνησε ήδη ανοίγματα στη ... Βουλγαρία. Κρητικός που πουλάει δυο - τρείς κατοικίες σε πολύ καλή θέση, προσφέρθηκε ο ίδιος να πείσει το Ρώσο υποψήφιο αγοραστή πως θα φροντίσει να βγούν τα απαιτούμενα χαρτιά οσο πιο γρήγορα γίνεται. Πόσο διάστημα θα χρειαστεί;, ρωτησε ο Ρώσος. Απο οκτώ μήνες έως ένα χρόνο, απάντησε ο Κρητικός, και ο Ρώσος έμεινε εμβρόντητος. Εχω κουμπαριές και στα δυο κόμματα, (ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.), μην ανησυχείς αν αλλάξει η κυβέρνηση, είπε αφοπλιστικά ο Κρητικός. Κι' όλα αυτά, το 2011, εν μέσω κρίσης.

50 χιλ. ευρώ

Περί τις 50 χιλιάδες ευρώ διαθέτει το 80% των Ρώσων για αγορές ακινήτων που κάνουν μαζικά πλέον στη Βουλγαρία.

Η περιγραφή δεν γίνεται για διακωμώδηση. Δείχνει απλά, το αδιέξοδο. Οι Ρώσοι τα τελευταία χρόνια, αγοράζουν μαζικά παντού. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο... Χώρες που βρίσκονται τριγύρω μας. Για να μην αναφέρουμε στις Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία Αυστρία, Ελβετία, όπου αγοράζουν επαύλεις δεκάδων εκ. ευρώ, μαρίνες κ.λ.π. Υπήρχαν, και υπάρχουν σκέψεις για αγορά ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, τεραστίων οικοπέδων για ανέγερση ξενοδοχείων, σε περιοχές της Ελλάδας. Διότι γνωρίζουν ότι θα εξασφαλίσουν πελάτες απο τη Ρωσία.  

20 χιλ. 
ευρώ

Τελευταία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των Ρώσων που καταβάλουν 20 χιλ. ευρώ για αγορά ακινήτου στο εξωτερικό.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς ως Πολιτεία. Διαφήμισαν το περασμένο καλοκαίρι το νόμο που "θα" γίνει και "θα" δίνει δικαίωμα για απόκτηση καθεστώτος "αδεια παραμονής". Σε λίγες μέρες είχε πεί ο Κ. Χατζηδάκης το περασμένο Οκτώβριο! Εν πάση περιπτώσει, εκεί θα αναφέρεται πως για να αποκτήσει την άδεια παραμονής, οξένος πρέπει να αγοράσει ακίνητο απο 300 χιλ. ευρώ και πάνω, ή να έχει κάνει ανάλογη επένδυση.  

15 
φορές

Ο αριθμός πρακτορείων αγοραπωλησίας ακινήτων στην Τουρκία είναι 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες χώρες.

Καλό ακούγεται. Ελα όμως που η Ισπανία ανάλογο νόμο ήδη ψήφισε, και το "πλαφόν" για την άδεια παραμονής το έβαλε στις140 χιλ ευρώ. Γιατί λοιπόν, στην Ελλάδα να είναι στα 300; Οι δημοσιογράφοι του τουριστικού ρεπορτάζ στη Μόσχα ήδη αναρωτιούνται: "Καλά, οι Ελληνες δεν θέλουν να πουλήσουν στους Ρώσους;"

Η εικόνα δεν δίνεται για να προκληθεί απογοήτευση, αλλά για να βγάλουν οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι τα παραμορφωτικά γυαλιά τους και να αντικρύσουν την πραγματικότητα, όπως αυτή είναι και όχι όπως θα ήθελαν να είναι.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ