2013-03-03 15:14:25
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει της επίσκεψης δηλώσατε, ότι ο κυριότερος στόχος της είναι η παρουσίαση επωφελών επενδυτικών σχεδίων και η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Ποια είναι τα σχέδια που προτείνει η Ελλάδα στο ρωσικό επιχειρηματικό κοινό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: - Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κατηγορίες σχεδίων. Υπάρχει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και υπάρχει μια πολύ μεγάλη σειρά ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων σε επίπεδο του οργανισμού 'Invest in Greece'. Εκ μέρους ρωσικών εταιρειών υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ενεργειακές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και ο διαγωνισμός συνεχίζεται. Πέραν αυτού, υπάρχει ενδιαφέρον και για ιδιωτικοποίηση άλλων επιχειρήσεων, όπως τα ΕΛΠΕ και οι ηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ, καθώς και τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Αναμένουμε, ότι εφόσον προωθούνται αυτά τα προγράμματα, το αντίστοιχο ενδιαφέρον θα μεγαλώνει και θα συγκεκριμενοποιείται.
Υπάρχουν και ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια και στο πλαίσιο των συναντήσεών μας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, καθώς και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, παρουσιάσαμε 10 σχέδια επιλεγμένα από διάφορους τομείς. Πρόκειται για τον τουρισμό, την υγεία, την φαρμακευτική βιομηχανία, η ανακύκλωση απορριμμάτων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη διάρκεια της παρουσίασης των σχεδίων παρουσιάσαμε το νομικό θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και διασαφηνίσαμε τον ρόλο του οργανισμού 'Invest in Greece', το οποίο ουσιαστικά είναι υποστηρικτής και συνήγορος των επενδυτών στην Ελλάδα.
Εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος για την ανταπόκριση στην πρόταση συνεργασίας στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δικά τους ερευνητικά κέντρα και πρωτοποριακή παραγωγή, οπότε γεννήθηκε μια ιδέα να οργανωθεί συμπαραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, από κοινού με ρωσικές εταιρείες. Η συνεργασία αυτή επιδιώκει δύο στόχους: η μεν Ρωσία να έχει επάρκεια φαρμάκων ρωσικής παρασκευής, η δε παραγωγή στην Ελλάδα θα συμβάλει στην προώθηση των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το κυριότερο μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής είναι, ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, βοηθά τους επενδυτές και λύνει τα προβλήματά τους.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η εφαρμογή της επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης και η εξάλειψη γραφειοκρατικών κωλυμάτων, μέσω δημιουργίας one stop shop. Με άλλα λόγια, απ’ εδώ και πέρα η δανειοδότηση βρίσκεται στην αρμοδιότητα μιας ενιαίας αρχής, ενώ το χρονικό διάστημα της χορήγησης των αδειών περιορίζεται σε 60 μέρες το πολύ.
Όσον αφορά στις επενδύσεις ύψους 50 εκ. ευρώ και άνω, η κυβέρνηση είναι έτοιμη κυριολεκτικά να οδηγεί τον επενδυτή από το χέρι μέχρι την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση προβλέπεται θέση υφυπουργού Ανάπτυξης, που είναι αρμόδιος για τις επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θέσαμε τέλος στο γραφειοκρατικό εφιάλτη του παρελθόντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποια σχέδια στην ελαφρά βιομηχανία;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εάν μιλάμε σε στενή έννοια για την υφαντουργεία, δυστυχώς περνάει μια πτώση στην Ελλάδα. Αλλά η ελαφρά βιομηχανία δεν περιορίζεται στην υφαντουργεία. Ένας ισχυρός κλάδος της ελαφράς βιομηχανίας, δηλαδή η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα παρουσιάζει ανοδική πορεία και ένα από τα σχέδια που παρουσιάσαμε εδώ συνδέεται ακριβώς με τρόφιμα και ποτά.
Μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία στον τομέα τροφίμων και ποτών, επειδή θεωρούμε ότι αυτό θα δώσει ώθηση στην αύξηση εξαγωγών. Όσον αφορά στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, οι καλύτεροι διαφημιστές είναι οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα, απολαμβάνουν ελληνικά φαγητά και μετά την επιστροφή τα αναζητούν εδώ. Ο φίλος μου Γκεόργκι Πετρόφ, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα οπωσδήποτε φέρνει απ’ εκεί πεντάλιτρο δοχείο ελαιολάδου. Πολύ καλός διαφημιστής!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία για προώθηση των ελληνικών προϊόντων;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο στόχος της επίσκεψης δε συνίστατο στη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών, αλλά στο να παρουσιαστούν τα πλαίσια και οι όροι δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά και στο να επιβεβαιωθεί η υποστήριξη προς επιχειρηματίες εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι επιχειρηματίες μόνοι τους θα βρουν το συμφέρον τους, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να τους υποστηρίζει. Σε κυβερνητικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε μια πολύ καλή κατανόηση και διάθεση για συνεργασία. Πέραν αυτού, μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών υπάρχουν πολύ καλές προσωπικές σχέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει συμφωνηθεί ο χρόνος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η επίσκεψη βρίσκεται υπό προετοιμασία. Πριν γίνει, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Για να είναι επιτυχής η συνάντηση των δύο ηγετών – του Ρώσου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού – χρειάζεται μια πολύ σοβαρή προετοιμασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Πώς προχωρά; Πώς εξελίσσεται ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κάθε επιχείρησης έχει δικά της χρονικά πλαίσια. Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένα της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, ως τα τέλη Μαρτίου οι εταιρείες που προκρίθηκαν στο short list πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες θα εξετάζονται, ούτως ώστε να ληφθεί η απόφαση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως το τέλος του τρέχοντος έτους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το αργότερο ως το τέλος του τρέχοντος έτους, μπορεί και νωρίτερα.
Έχει μεγάλη σημασία και η ρωσική συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Είχα σήμερα το πρωί συνάντηση με τους αντιπροέδρους των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων» κκ. Ολέγκ Ατκόφ και Αλεξάντρ Σαλτάνοφ. Οι διαβουλεύσεις προχωρούν και είναι σε καλό δρόμο.
Η συνεργασία αυτή θα έχει πολύπλευρη απόδοση για την ελληνική οικονομία. Σήμερα στην Ελλάδα, μόνο το 1,5% των φορτίων μεταφέρεται μέσω των σιδηροδρόμων, ενώ σε άλλα κράτη ο δείκτης αυτός είναι 20-30%. Το αποτέλεσμα είναι οι μεταφορές στην Ελλάδα να κοστίζουν περισσότερο, καθώς ο σιδηρόδρομος, ως γνωστόν, είναι ο πλέον φτηνός τρόπος μεταφοράς φορτίων.
Ο συνδυασμός της στρατηγικής τοποθεσίας της Ελλάδας και των ρωσικών τεχνογνωσιών στον τομέα σιδηροδρόμων μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μόνο φανταστείτε σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο συνδεδεμένο με λιμάνι, π. χ. της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει μια πύλη για εισροή εμπορευμάτων που έρχονται από την Ασία μέσω της διώρυγα του Σουέζ. Από το λιμάνι μπορεί να διανέμονται σιδηροδρομικώς στην Ευρώπη.
Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να επανέλθουμε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Ελληνικά ΜΜΕ διέδωσαν πληροφορίες, ότι οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική πίεση στην Ελλάδα. Μπορείτε να το σχολιάσετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σύμφωνα με τον νόμο και θα νικήσει η καλύτερη πρόταση. Εδώ έχουν σημασία δύο παράγοντες: η τιμή που θα προσφερθεί και και το gas plan, δηλαδή οι όροι της προμήθειας της Ελλάδας με φυσικό αέριο, στη διάρκεια 10 ετών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2016 λήγει η μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη «Γκαζπρόμ» για την προμήθεια φυσικού αερίου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η συμφωνία σίγουρα θα παραταθεί. Αλλά φυσικά πρέπει να συζητηθούν ορισμένα πρόσθετα θέματα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή του Διαδριατικού αγωγού (TAP). Μήπως αυτό σημαίνει, ότι το Αζερμπαϊτζάν θα έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο εξελίξεων. Υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος σκοπός που έχει η Ελλάδα: αντί για πελάτης να γίνει παίκτης στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2012 μειώθηκε κάπως η διεθνής τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2013?
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πέρσι είχαμε λιγότερους τουρίστες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία, αλλά μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι έσωσαν την ελληνική τουριστική βιομηχανία, με την ουσιαστική αύξηση του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία. Το 2013 αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, αλλά και την επιστροφή των Ευρωπαίων τουριστών στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα σκοπεύει εδώ και δεύτερη συνεχή χρονιά να χορηγεί βίζες για τους Ρώσους που κάνουν διακοπές στην Τουρκία και επιθυμούν να επισκεφθούν ελληνικά νησιά. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης τέτοιων θεωρήσεων φέτος; Θα μπορέσουν οι τουρίστες με τέτοιες βίζες να επισκεφθούν τις άλλες χώρες της ζώνης του Σέγκεν;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό το εποχιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορέσουν να πάρουν θεωρήσεις διαρκείας μέχρι και 15 ημερών, για να επισκεφθούν μόνο μια χώρα της ζώνης Σέγκεν, δηλαδή την Ελλάδα. Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναθεωρηθεί το καθεστώς θεωρήσεων για τους Ρώσους. Εξακολουθούμε να είμαστε βέβαιοι, ότι πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για την επίσκεψη των ευρωπαϊκών χωρών από τους Ρώσους.
Επίσης να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα σπάει ρεκόρ ως προς την ταχύτητα χορήγησης θεωρήσεων στους Ρώσους, καθώς η βίζα χορηγείται εντός 48 ωρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ελλάδα, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών σημειώθηκαν μερικές βομβιστικές επιθέσεις, εξορμήσεις ακροαριστερών ομάδων, καθώς και αναρχικών και ακροδεξιών. Μήπως υπάρχει στην Ελλάδα πραγματικός κίνδυνος εγκαθίδρυσης της αναρχίας ή του ναζισμού;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν πρόκειται να γίνει αυτό, είναι αδύνατο. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη, ότι η χώρα διανύει μια δύσκολη περίοδο, ενώ η ανεργία είναι ο καλύτερος σύμμαχος ακραίων δυνάμεων. Τώρα που κερδίσαμε τη μάχη και υπερασπιστήκαμε την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, θα δώσουμε μάχη για την ανεργία, η οποία αποτελεί εύφορο έδαφος για τα ακραία στοιχεία. Δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας θα καταστείλουμε αυτές τις δυνάμεις. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η ελληνική οικονομία να παρουσιάσει ανάκαμψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρίνοντας από τους δημοσιονομικούς δείκτες, το πρόγραμμα της κυβέρνησης υλοποιείται. Δεν αμφισβητείται, ότι θα παρουσιαστεί η ανάκαμψη. Συζητείται μόνο το πότε – στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014. Εσείς τι πιστεύετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τον περασμένο χρόνο κατορθώσαμε να σταματήσουμε την ελεύθερη πτώση της ελληνικής οικονομίας και το 2013 η οικονομία πρέπει να παρουσιάσει ανάκαμψη. Παράλληλα, αναμένεται να έχουμε και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. I-Reporter
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει της επίσκεψης δηλώσατε, ότι ο κυριότερος στόχος της είναι η παρουσίαση επωφελών επενδυτικών σχεδίων και η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Ποια είναι τα σχέδια που προτείνει η Ελλάδα στο ρωσικό επιχειρηματικό κοινό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: - Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κατηγορίες σχεδίων. Υπάρχει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και υπάρχει μια πολύ μεγάλη σειρά ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων σε επίπεδο του οργανισμού 'Invest in Greece'. Εκ μέρους ρωσικών εταιρειών υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ενεργειακές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και ο διαγωνισμός συνεχίζεται. Πέραν αυτού, υπάρχει ενδιαφέρον και για ιδιωτικοποίηση άλλων επιχειρήσεων, όπως τα ΕΛΠΕ και οι ηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ, καθώς και τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Αναμένουμε, ότι εφόσον προωθούνται αυτά τα προγράμματα, το αντίστοιχο ενδιαφέρον θα μεγαλώνει και θα συγκεκριμενοποιείται.
Υπάρχουν και ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια και στο πλαίσιο των συναντήσεών μας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, καθώς και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, παρουσιάσαμε 10 σχέδια επιλεγμένα από διάφορους τομείς. Πρόκειται για τον τουρισμό, την υγεία, την φαρμακευτική βιομηχανία, η ανακύκλωση απορριμμάτων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη διάρκεια της παρουσίασης των σχεδίων παρουσιάσαμε το νομικό θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και διασαφηνίσαμε τον ρόλο του οργανισμού 'Invest in Greece', το οποίο ουσιαστικά είναι υποστηρικτής και συνήγορος των επενδυτών στην Ελλάδα.
Εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος για την ανταπόκριση στην πρόταση συνεργασίας στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δικά τους ερευνητικά κέντρα και πρωτοποριακή παραγωγή, οπότε γεννήθηκε μια ιδέα να οργανωθεί συμπαραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, από κοινού με ρωσικές εταιρείες. Η συνεργασία αυτή επιδιώκει δύο στόχους: η μεν Ρωσία να έχει επάρκεια φαρμάκων ρωσικής παρασκευής, η δε παραγωγή στην Ελλάδα θα συμβάλει στην προώθηση των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το κυριότερο μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής είναι, ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, βοηθά τους επενδυτές και λύνει τα προβλήματά τους.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η εφαρμογή της επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης και η εξάλειψη γραφειοκρατικών κωλυμάτων, μέσω δημιουργίας one stop shop. Με άλλα λόγια, απ’ εδώ και πέρα η δανειοδότηση βρίσκεται στην αρμοδιότητα μιας ενιαίας αρχής, ενώ το χρονικό διάστημα της χορήγησης των αδειών περιορίζεται σε 60 μέρες το πολύ.
Όσον αφορά στις επενδύσεις ύψους 50 εκ. ευρώ και άνω, η κυβέρνηση είναι έτοιμη κυριολεκτικά να οδηγεί τον επενδυτή από το χέρι μέχρι την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση προβλέπεται θέση υφυπουργού Ανάπτυξης, που είναι αρμόδιος για τις επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θέσαμε τέλος στο γραφειοκρατικό εφιάλτη του παρελθόντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποια σχέδια στην ελαφρά βιομηχανία;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εάν μιλάμε σε στενή έννοια για την υφαντουργεία, δυστυχώς περνάει μια πτώση στην Ελλάδα. Αλλά η ελαφρά βιομηχανία δεν περιορίζεται στην υφαντουργεία. Ένας ισχυρός κλάδος της ελαφράς βιομηχανίας, δηλαδή η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα παρουσιάζει ανοδική πορεία και ένα από τα σχέδια που παρουσιάσαμε εδώ συνδέεται ακριβώς με τρόφιμα και ποτά.
Μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία στον τομέα τροφίμων και ποτών, επειδή θεωρούμε ότι αυτό θα δώσει ώθηση στην αύξηση εξαγωγών. Όσον αφορά στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, οι καλύτεροι διαφημιστές είναι οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα, απολαμβάνουν ελληνικά φαγητά και μετά την επιστροφή τα αναζητούν εδώ. Ο φίλος μου Γκεόργκι Πετρόφ, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα οπωσδήποτε φέρνει απ’ εκεί πεντάλιτρο δοχείο ελαιολάδου. Πολύ καλός διαφημιστής!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία για προώθηση των ελληνικών προϊόντων;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο στόχος της επίσκεψης δε συνίστατο στη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών, αλλά στο να παρουσιαστούν τα πλαίσια και οι όροι δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά και στο να επιβεβαιωθεί η υποστήριξη προς επιχειρηματίες εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι επιχειρηματίες μόνοι τους θα βρουν το συμφέρον τους, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να τους υποστηρίζει. Σε κυβερνητικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε μια πολύ καλή κατανόηση και διάθεση για συνεργασία. Πέραν αυτού, μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών υπάρχουν πολύ καλές προσωπικές σχέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει συμφωνηθεί ο χρόνος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η επίσκεψη βρίσκεται υπό προετοιμασία. Πριν γίνει, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Για να είναι επιτυχής η συνάντηση των δύο ηγετών – του Ρώσου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού – χρειάζεται μια πολύ σοβαρή προετοιμασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Πώς προχωρά; Πώς εξελίσσεται ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κάθε επιχείρησης έχει δικά της χρονικά πλαίσια. Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένα της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, ως τα τέλη Μαρτίου οι εταιρείες που προκρίθηκαν στο short list πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες θα εξετάζονται, ούτως ώστε να ληφθεί η απόφαση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως το τέλος του τρέχοντος έτους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το αργότερο ως το τέλος του τρέχοντος έτους, μπορεί και νωρίτερα.
Έχει μεγάλη σημασία και η ρωσική συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Είχα σήμερα το πρωί συνάντηση με τους αντιπροέδρους των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων» κκ. Ολέγκ Ατκόφ και Αλεξάντρ Σαλτάνοφ. Οι διαβουλεύσεις προχωρούν και είναι σε καλό δρόμο.
Η συνεργασία αυτή θα έχει πολύπλευρη απόδοση για την ελληνική οικονομία. Σήμερα στην Ελλάδα, μόνο το 1,5% των φορτίων μεταφέρεται μέσω των σιδηροδρόμων, ενώ σε άλλα κράτη ο δείκτης αυτός είναι 20-30%. Το αποτέλεσμα είναι οι μεταφορές στην Ελλάδα να κοστίζουν περισσότερο, καθώς ο σιδηρόδρομος, ως γνωστόν, είναι ο πλέον φτηνός τρόπος μεταφοράς φορτίων.
Ο συνδυασμός της στρατηγικής τοποθεσίας της Ελλάδας και των ρωσικών τεχνογνωσιών στον τομέα σιδηροδρόμων μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μόνο φανταστείτε σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο συνδεδεμένο με λιμάνι, π. χ. της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει μια πύλη για εισροή εμπορευμάτων που έρχονται από την Ασία μέσω της διώρυγα του Σουέζ. Από το λιμάνι μπορεί να διανέμονται σιδηροδρομικώς στην Ευρώπη.
Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να επανέλθουμε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Ελληνικά ΜΜΕ διέδωσαν πληροφορίες, ότι οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική πίεση στην Ελλάδα. Μπορείτε να το σχολιάσετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σύμφωνα με τον νόμο και θα νικήσει η καλύτερη πρόταση. Εδώ έχουν σημασία δύο παράγοντες: η τιμή που θα προσφερθεί και και το gas plan, δηλαδή οι όροι της προμήθειας της Ελλάδας με φυσικό αέριο, στη διάρκεια 10 ετών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2016 λήγει η μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη «Γκαζπρόμ» για την προμήθεια φυσικού αερίου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η συμφωνία σίγουρα θα παραταθεί. Αλλά φυσικά πρέπει να συζητηθούν ορισμένα πρόσθετα θέματα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή του Διαδριατικού αγωγού (TAP). Μήπως αυτό σημαίνει, ότι το Αζερμπαϊτζάν θα έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο εξελίξεων. Υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος σκοπός που έχει η Ελλάδα: αντί για πελάτης να γίνει παίκτης στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2012 μειώθηκε κάπως η διεθνής τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2013?
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πέρσι είχαμε λιγότερους τουρίστες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία, αλλά μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι έσωσαν την ελληνική τουριστική βιομηχανία, με την ουσιαστική αύξηση του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία. Το 2013 αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, αλλά και την επιστροφή των Ευρωπαίων τουριστών στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα σκοπεύει εδώ και δεύτερη συνεχή χρονιά να χορηγεί βίζες για τους Ρώσους που κάνουν διακοπές στην Τουρκία και επιθυμούν να επισκεφθούν ελληνικά νησιά. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης τέτοιων θεωρήσεων φέτος; Θα μπορέσουν οι τουρίστες με τέτοιες βίζες να επισκεφθούν τις άλλες χώρες της ζώνης του Σέγκεν;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό το εποχιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορέσουν να πάρουν θεωρήσεις διαρκείας μέχρι και 15 ημερών, για να επισκεφθούν μόνο μια χώρα της ζώνης Σέγκεν, δηλαδή την Ελλάδα. Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναθεωρηθεί το καθεστώς θεωρήσεων για τους Ρώσους. Εξακολουθούμε να είμαστε βέβαιοι, ότι πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για την επίσκεψη των ευρωπαϊκών χωρών από τους Ρώσους.
Επίσης να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα σπάει ρεκόρ ως προς την ταχύτητα χορήγησης θεωρήσεων στους Ρώσους, καθώς η βίζα χορηγείται εντός 48 ωρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ελλάδα, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών σημειώθηκαν μερικές βομβιστικές επιθέσεις, εξορμήσεις ακροαριστερών ομάδων, καθώς και αναρχικών και ακροδεξιών. Μήπως υπάρχει στην Ελλάδα πραγματικός κίνδυνος εγκαθίδρυσης της αναρχίας ή του ναζισμού;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν πρόκειται να γίνει αυτό, είναι αδύνατο. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη, ότι η χώρα διανύει μια δύσκολη περίοδο, ενώ η ανεργία είναι ο καλύτερος σύμμαχος ακραίων δυνάμεων. Τώρα που κερδίσαμε τη μάχη και υπερασπιστήκαμε την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, θα δώσουμε μάχη για την ανεργία, η οποία αποτελεί εύφορο έδαφος για τα ακραία στοιχεία. Δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας θα καταστείλουμε αυτές τις δυνάμεις. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η ελληνική οικονομία να παρουσιάσει ανάκαμψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρίνοντας από τους δημοσιονομικούς δείκτες, το πρόγραμμα της κυβέρνησης υλοποιείται. Δεν αμφισβητείται, ότι θα παρουσιαστεί η ανάκαμψη. Συζητείται μόνο το πότε – στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014. Εσείς τι πιστεύετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τον περασμένο χρόνο κατορθώσαμε να σταματήσουμε την ελεύθερη πτώση της ελληνικής οικονομίας και το 2013 η οικονομία πρέπει να παρουσιάσει ανάκαμψη. Παράλληλα, αναμένεται να έχουμε και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα της Κοζανίτικης Αποκριάς! [video]
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ήταν πέναλτι ή ευνοήθηκε η Ρεάλ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ