2013-03-05 08:27:33
Φωτογραφία για Γ.Στουρνάρας: Δεν θέλω να μιλήσω για δουλειά άλλων υπουργείων
Στο δαιδάλωδες πολιτικό, οικονομικό ζήτημα της συρρίκνωσης του ελληνικού δημοσίου τομέα σκοντάφτει η εκτέλεση των υποχρεώσεων της χώρας σε σχέση με το μνημόνιο... Χθες από το eurogroup o Έλληνας υπουργός οικονομικών κ.Γ.Στουρνάρας για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι η χώρα μπορεί και να μην εκπληρώσει στην ώρα του το σχετικό προαπαιτούμενο, παραπέμποντας στις συζητήσεις με την τρόικα και «καρφώνοντας» με μεγάλη σαφήνεια τον συνάδελφό του υπουργό που χειρίζεται το θέμα: «δεν είμαι σίγουρος, σαν την άλλη φορά, διότι δεν είναι δουλειά του δικού μου υπουργείου, είναι δουλειά άλλου υπουργείου».

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς αξιόπιστα πλάνα στελέχωσης των βασικών υπουργείων η δόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι στον αέρα, όπως και η ακόλουθη των 6 δισ. του Απριλίου. Και σε αυτή την περίφημη αξιοπιστία των πλάνων παίζεται το παιχνίδι διότι η Κομισιόν θεωρεί άρτιο το πλάνο που οδηγεί στην έξοδο 12.500 άτομα ως τον Ιούλιο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θεωρεί
. Ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο για 150.000 υπαλλήλους λιγότερους από το 2010 ως το 2015 με ήπιους τρόπους - δεν αναφέρθηκε όμως στον βραχυπρόθεσμο στόχο για 12.500 αποχωρήσεις ως τον Ιούλιο. «Στο δημόσιο υπάρχουν πολλοί επίορκοι και υπάλληλοι με πλαστά πτυχία», σημείωσε ο υπουργός οικονομικών, «δε θέλω να μιλήσω για δουλειά άλλων υπουργείων». Ανακοίνωσε όμως ότι θα συναντηθεί με την Τρόικα άλλες τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα. Παρομοίως και ο επίτροπος Ρεν δήλωσε πως περιμένει να ακούσει την τρόικα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, τονίζοντας όμως ότι «ο τρόπος για να βγουν τα νούμερα της συρρίκνωσης», όπως πάντα, «επαφίεται στην ελληνική πλευρά».

Κυπριακό δράμα:

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η πολύπαθη διάσωση της κυπριακής οικονομίας από τους εταίρους καθώς το eurogroup, η ΕΚΤ και η Κομισιόν δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο για το μνημόνιο, το δάνειο και το πακέτο.

Μέσα σε ένα σκηνικό έντασης, που θύμιζε πολύ τα αμιγώς ελληνικά eurogroup, o νέο Κύπριος υπουργός αποδέχθηκε τον έλεγχο από ιδιωτική εταιρία για το ξέπλυμα χρήματος. Για να σώσει τα προσχήματα, ενημέρωσε τον τύπο πως μαζί με την εταιρία κάποιο ρόλο θα έχει και η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, αλλά και η υπηρεσία MoneyVal του συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ.Μ.Σαρρής είπε πως οι ελεγκτές θα πιάσουν δουλειά στις 12 Μαρτίου με στόχο να τελειώσουν στο τέλος του μήνα. «Η αίσθηση μου είναι πως αν δεν βγάζαμε αυτό το θέμα από τη μέση δεν θα μπορούσαμε να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε εξηγώντας τη νέα θέση της Λευκωσίας.

Ο πρόεδρος του eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο ζήτημα ξεκαθάρισε ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν κλείσει, αλλά «από ότι καταλαβαίνω θα μπει μια ανεξάρτητη εταιρία να κάνει τον έλεγχο». Ο πρόεδρος είχε κατέβει για τη συνέντευξη τύπου, ενώ ο Μ.Σαρρής και ένα μικρό group υπουργών συνέχιζαν τη διαπραγμάτευση μεταξύ τους. Σε αυτό το group δεν ήταν ο Γ.Στουρνάρας, ο οποίος εκείνη την ώρα ενημέρωνε τον ελληνικό τύπο και μετά αποχώρησε.

Όλι Ρεν: «η συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για ανεξάρτητη και ανά τράπεζα έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ήταν το μόνο που μπορούσε να γίνει και να είναι αποτελεσματικό. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες για τα building blocks, το eurogroup μας υποστηρίζει και θα τελειώσουμε στο 2ο μισό του Μαρτίου. Στόχος μας η δημοσιονομική σταθερότητα και η βιωσιμότητα του χρέους».

Αυτή η βιωσιμότητα του χρέους είναι που ανάβει φωτιές καθώς για να επιτευχθεί η Κύπρος θα φτύσει αίμα. Καταρχήν όπως έγινε γνωστό καμία επιλογή δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Ο Ντάισελμπλουμ και ο Ρεν αρνούνται να αποκλείσουν το κούρεμα καταθέσεων το κλείσιμο όλων των τραπεζών πλην δύο και ή και την φορολόγηση των μεγάλων ποσών για τη χρηματοδότηση της βιωσιμότητας. Όλα είναι ανοιχτά και συζητούνται τόσο ανοιχτά πια, που ο νέος υπουργός της Κύπρου βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα. Τόσο δυσάρεστη που αναγκάστηκε με εμφανή θλίψη να κάνει την ακόλουθη δήλωση: “τυχόν κούρεμα των καταθέσεων θα αποτελούσε αυτοκτονική επιλογή, μια καταστροφή για την Κύπρο, την ευρωζώνη και πέρα από αυτήν”. Χαρακτήρισε δε τυχόν επιλεκτικό κούρεμα των καταθέσεων μόνο των ξένων υπηκόων ως “οριακό ρατσισμό” και διερωτήθηκε αν οι λόγοι που πιέζεται έτσι η Κύπρος είναι «οικονομικοί ή πολιτικοί». Ούτε ο Έλληνας υπουργός κ.Στουρνάρας, μπορούσε να είναι καθησυχαστικός για αυτό το θέμα. Στην πράξη στο Συμβούλιο υπάρχουν ακόμα χώρες που λένε πως η Κύπρος δεν πρέπει να πάρει ούτε ευρώ, οπότε η απώλεια καταθέσεων μοιάζει για πολλούς ως το μικρότερο κακό. Για την Κύπρο όμως η αποδοχή μιας τέτοιας διάσωσης δεν είναι δεδομένη και τίποτα δεν δείχνει πως η παραμονή της χώρας στο ευρώ συνεχίζει και αποτελεί ανέγγιχτη προτεραιότητα.

Αν μη τι άλλο η κυπριακή διάσωση έχει αρχίσει και θυμίζει τους πρώτους μήνες της ελληνικής, με τους τραγικούς πρωταγωνιστές να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη και ελλείψει Γιούνκερ, απουσιάζει και η καθησυχαστική κοινοτική επικοινωνιακή διαχείριση.
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ