2013-03-05 15:21:07
Φωτογραφία για Αυτός είναι ο Εμίρης του Κατάρ με τα 24 παιδιά και τις παντόφλες που αγόρασε 6 νησιά στο Ιόνιο
Ενας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, λάτρης της Ελλάδας και ειδικότερα του Ιονίου πελάγους το οποίο επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, παρά τις απειλές του, επέστρεψε και αγόρασε όχι μόνο το νησί Οξεία, αλλά και 5 ακόμη από το σύμπλεγμα των Εχινάδων, στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας.

Οπως έγινε γνωστό, ο Εμίρης του Κατάρ, πλήρωσε τελικά το ποσό των 4,9 εκατομμυρίων ευρώ για το νησί Οξεία συνολικής έκτασης 5.000 στρεμμάτων και το πόσο των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τα υπόλοιπα 5 νησάκια,συνολικής έκτασης 1.600 στρεμμάτων.

Οπως αποκάλυψε ο δήμαρχος της Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός, μιλώντας τόσο στο Mega όσο και στο newsit.gr, ο Σεΐχης Αλ Θανί που αρχικά είχε δηλώσει ότι δηλώσει ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του λόγω των γραφειοκρατικών και άλλων δυσκολιών που αντιμετώπιζε η αγοραπωλησία σε μία φάση των διαπραγματεύσεων,όταν του δηλώθηκε ότι στην Οξεία θα μπορέσει να χτίσει μόνον 250τετραγωνικά μέτρα, τους είχε απαντήσει ότι 250 τετραγωνικά θα είναι μόνον οι τουαλέτες του οικήματος.


Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο ο Εμίρης του Κατάρ που έχει υποσχεθεί ότι θα λύσει πρόβλημα υδροδότησης το οποίο αντιμετωπίζει η Ιθάκη, στην οποία διοικητικά ανήκει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων,έχει συνολικά 24 παιδιά και θέλει να αγοράσει από ένα νησί για κάθε παιδί του.

«Εμείς έχουμε μόνον 16, αλλά το Ιόνιο έχει κι άλλα», σημείωσε.

Η παρουσία του Αλ Θανί στην περιοχή του Ιονίου χρονολογείται εδώ και αρκετά χρόνια. Κάθε καλοκαίρι καταπλέει με ένα από τα mega yacht του στην περιοχή και περιηγείται στα νησιάκια και στις απόμερες παραλίες.

Στις σχέσεις του με του ανθρώπους των νησιών είναι απλός και προσηνής ενώ χαρακτηριστική είναι και η ιστορία με το παζάρι που έκανε προσωπικά με ένα ντόπιο ψαρά για να του πουλήσει σε καλύτερη τιμή ένα τελάρο ψάρια (φωτογραφία)

Το fund των 50 δισεκατομμυρίων

Ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, από τις 26 Ιουνίου του 1995 έχει αναλάβει στα χέρια του τις τύχες ενός πλούσιου πετρελαιοπαραγωγού κράτους συνεχίζοντας την κυριαρχία της οικογένειάς του που διατηρείται εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Το περιοδικό Forbes τοποθετεί τον εμίρη του Κατάρ στην 7η θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέσω των 50 δισεκατομμυρίων που διαχειρίζεται το δικό του Qatar Ιnvestment Αuthority επενδύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Who is who

Γεννημένος στη Ντόχα το 1952, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία. Επιστρέφοντας το 1971 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και του ανατέθηκε η διοίκηση του τάγματος Mobile το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε τάγμα Hamad Mobile.

Προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και διορίστηκε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ και επέβλεψε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού του εμιράτου, κάτι το οποίο πάντως δεν έγινε εμφανές στον πόλεμο του Κόλπου όταν οι δυνάμεις του Κατάρ αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί αναγορεύτηκε διάδοχος του Θρόνου το 1977 και ταυτοχρόνως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανωτάτου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ που στην ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. Το 1992 ανέλαβε την ουσιαστική διακυβέρνηση του Κατάρ με αυξημένες ευθύνες στην κυβέρνηση και βοήθησε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανέτρεψε στον πατέρα του

Στις 27 Ιουνίου του 1995, πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επίσημη στέψη του ως Εμίρη του Κατάρ έγινε στις 20 Ιουνίου του 2000.

Ο σεΐχης Χαμάντ θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων αράβων ηγετών και έχει αναθέσει στη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του Σεϊκα Μοζάχ αρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών.

Σε αντίθεση με άλλες συζύγους ηγετών χωρών της Μέσης Ανατολής, η Σεΐκα Μοζάχ διατηρεί υψηλό προφίλ συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά της χώρας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ το 1986 με πτυχίο στην Κοινωνιολογία. Παντρεύτηκε τον Εμίρη το 1977 σε ηλικία 18 ετών. Το περιοδικό «Forbes» την έχει ανακηρύξει μια από τις 80 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο και είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την αδυναμία της στην υψηλή μόδα.

Η Σεΐκα Μοζάχ φωτογραφίζεται συχνά στο πλάι του συζύγου της, αφού τον συνοδεύει σε επισκέψεις υψηλού προφίλ.

Αθλητής παλαιότερα ο ίδιος και δύτης, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητισμού στο Κατάρ και από τις βασικότερες φιλοδοξίες του είναι να κερδίσει ένας αθλητής από το κράτος του Ολυμπιακό μετάλιο. Για τους σκοπούς αυτούς έχει ενθαρρύνει τη διοργάνωση πολλών διεθνών αθλητικών γεγονότων στο Κατάρ.

Η σφήνα στο CNN

Θεωρείται από τους βασικούς χρηματοδότες του Al Jazeera και ο πραγματικός του ιδιοκτήτης κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει βοηθήσει αρχικά με 137 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια με αρκετά ακόμη χρήματα, όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο, στη δημιουργία του αντιπάλου δέους στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Δύσης. Πολλές φορές οι ΗΠΑ του έχουν ζητήσει να κλείσει το δίκτυο, ιδίως όταν φιλοξενούσε συνεντεύξεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τρεις γάμοι και 24 παιδιά

Από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει 24 παιδιά, έντεκα γιούς και 13 κόρες. Η πρώτη συζυγός του είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιούς και έξι κόρες.

Με τη δεύτερη σύζυγό του έχει αποκτήσει πέντε γιούς και δύο κόρες, μεταξύ των οποίων και τον γεννημένο το 1980 σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τάνι ο οποίος από το 2003 έχει οριστεί ως ο φυσικός κληρονόμος του Κατάρ.

Με την τρίτη σύζυγό του έχει αποκτήσει τέσσερις γιούς και πέντε κόρες.

Του έχουν απονεμηθεί δεκάδες ανώτατες τιμητικές διακρίσεις από πολλά κράτη όπως το Ομάν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Μαρόκο, ο Λίβανος, η Συρία, η Ολλανδία και η Μαλαισία.

Αγόρασε το Harrods

Τον περασμένο Μάιο, το Κατάρ εξαγόρασε το πολυκατάστημα Harrods, στην καρδιά του Λονδίνου, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. To πάμπλουτο κρατίδιο στον Περσικό με την καθοδήγηση του Εμίρη έχει αποκτήσει μεταξύ άλλων σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και την Porsche, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Το Κατάρ, που τη δεκαετία του '40 ήταν πιο γνωστό ως κέντρο αλιείας μαργαριταριών και ως ένα από τα λιγότερο πλούσια κράτη του Περσικού Κόλπου, σήμερα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής χάρη στην εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Κατάρ έχει το υψηλότερο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο και ο εμίρης του Κατάρ φιλοδοξεί να έχει κάνει τη χώρα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου μέχρι το 2015.

Ηθελε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τον Ιανουάριο του 2011 έκανε πρόταση 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας για να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πρόταση που απορρίφθηκε από τους αμερικανούς ιδιοκτήτες του συλλόγου. Παρά το γεγονός αυτό οι φήμες επιμένουν ότι θα επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση.

Παράλληλα προσέφερε 125 εκατομμύρια στην Μπαρτσελόνα για τη διαφήμιση στη φανέλα της ομάδας και κατέθεσε πρόταση για τη διοργάνωση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ