2013-03-05 16:41:03
Φωτογραφία για Από τον Μάϊο και... βλέπουμε η επανέναρξη της Ιόνιας Οδού
Φως στον ορίζοντα για την «Ολυμπία» και την «Ιόνια» Οδό καθώς λύση μέσω ιδιωτικών συμφωνιών, μία για κάθε «παγωμένο» οδικό άξονα, πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στο θέμα των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το Δημόσιο θα υπογράψει τέσσερα ιδιωτικά συμφωνητικά με τον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή κάθε έργου, στο οποίο οι τρεις πλευρές θα συμφωνούν στο ποσό της αποζημίωσης που πρόκειται να καταβληθεί.

Οι ιδιώτες, από την πλευρά τους, θα δεσμεύονται ότι παραιτούνται από άλλες διεκδικήσεις και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα -μόλις δοθεί προκαταβολή της αποζημίωσης- την απαραίτητη προετοιμασία για την επανέναρξη των έργων πριν από την ψήφιση από τη Βουλή των αναθεωρημένων συμβάσεων παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή», τα βασικά σημεία των συμφωνητικών είναι:

- Το κράτος θα δέχεται να ικανοποιήσει ένα εύλογο μέρος των οικονομικών απαιτήσεων των παραχωρησιούχων και να καταβάλει άμεσα ένα τμήμα αυτών. Σε κάθε συμφωνία θα αναφέρεται σαφώς συγκεκριμένο ποσό (δεν πρόκειται δηλαδή για συμφωνία επί της αρχής) και μια προκαταβολή.


- Παραχωρησιούχοι και κατασκευαστές παραιτούνται από τη διεκδίκηση άλλων αποζημιώσεων για γεγονότα που έχουν συμβεί μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας. Επίσης, δεσμεύονται ότι μόλις δοθεί η προκαταβολή, θα αρχίσουν άμεσα, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, την προετοιμασία για την επανέναρξη των έργων, τα οποία θα ξεκινήσουν την επομένη της ψήφισης από τη Βουλή των αναθεωρημένων συμβάσεων παραχώρησης.

Τι θα επιτύχει το Δημόσιο με αυτήν τη συμφωνία;

- Θα κλείσει οριστικά το θέμα των αποζημιώσεων για όσα έχουν μέχρι σήμερα συμβεί, κίνηση απαραίτητη για ένα φρέσκο ξεκίνημα στα έργα.

- Θα εξοικονομηθεί χρόνος, καθώς η προετοιμασία για την επανέναρξη των έργων υπολογίζεται ότι θα χρειαζόταν αισίως περί τους 1-2 μήνες. Αλλωστε, ακόμα κι αν τα έργα δεν ξεκινήσουν τον Απρίλιο (όπως υπόσχεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών), το επιθυμητό αποτέλεσμα θα έχει επιτευχθεί: οι κατασκευαστές θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με υπεργολάβους, να ενοικιάσουν μηχανήματα, να προσλάβουν προσωπικό, δημιουργώντας μια κινητικότητα στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, και τα τέσσερα ιδιωτικά συμφωνητικά θα υπογραφούν ταυτόχρονα, όρος που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γνωρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης και έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές.

Υπενθυμίζεται πως ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής αποζημιώσεων ορίζεται από τις συμβάσεις παραχώρησης. Από τον Οκτώβριο του 2012 έως σήμερα, με τη διαδικασία αυτή έχουν καταβληθεί 25,5 εκατομμύρια ευρώ για τον Ε65 (κοινοπραξία Κεντρική Οδός) και 31 εκατ. ευρώ για τον Ελευσίνα – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (Ολυμπία Οδός). Τέλος, για τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός – Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) έγινε τροποποίηση παλαιότερης συμπληρωματικής σύμβασης (169 εκατ. ευρώ) για την ταχύτερη καταβολή των χρημάτων, μέσω της οποίας η κοινοπραξία έχει λάβει ήδη περί τα 100 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας έως σήμερα τις εργασίες κατασκευής των σηράγγων. Συνολικά, πάντως, το Δημόσιο είχε δεσμευτεί τον Δεκέμβριο ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν συνολικά τα 280 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες, στους παραχωρησιούχους και στο Δημόσιο βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι συμβάσεις ενδέχεται να οριστικοποιηθούν ώς τα τέλη Μαρτίου, ώστε να εγκριθούν από την Κομισιόν και τον Απρίλιο ή τον Μάιο να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή. Το σενάριο της κύρωσής τους με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (και της ψήφισής τους από τη Βουλή μετά τρεις μήνες) φέρεται να έχει εξεταστεί, αλλά ενέχει το πολιτικό ρίσκο.

e-vonitsa.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ