2013-03-06 09:38:30
Φωτογραφία για Η τρόικα φεύγει, ο ανασχηματισμός έρχεται
Την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης παρακολουθούν από τρεις διαφορετικές... γωνίες οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να σχεδιάζει «αθόρυβα» τις αλλαγές στο κυβερνητικό κάδρο.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα γίνει μεν, αλλά αφού το κορυφαίο κλιμάκιο της τρόικας ολοκληρώσει τον τριμηνιαίο έλεγχο και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου.

Αλλωστε, η απόλυτα σαφής προαναγγελία για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων του ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα, μέσω της δημόσιας παρέμβασης του Ευάγγελου Βενιζέλου, δείχνει ότι το φινάλε του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές αλλαγές, τη στιγμή που το Μαξίμου κρίνει κατάλληλη.

Το σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σε εντελώς διαφορετική «γραμμή» από εκείνη που επέλεξε για το κόμμα του μετά τις εκλογές του Ιουνίου (επιλέγοντας να ορίσει στην κυβέρνηση μη προβεβλημένα και έμπειρα πολιτικά στελέχη), δεν αποκλείει πια τη συζήτηση και για τη μετάβασή του στην αντιπροεδρία.


Είναι πασιφανές ότι το ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, όταν ο πρωθυπουργός το αποφασίσει με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Φώτης Κουβέλης παραμένει αρνητικός σ' αυτό το ενδεχόμενο (και δη για την αντιπροεδρία), παρότι εκ των πραγμάτων έχουν αλλάξει τα δεδομένα από τον περασμένο Ιούνιο.

Διάψευση

Βέβαια το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, έσπευσε χθες να διαψεύσει με απόλυτο τρόπο κάθε σενάριο περί ανασχηματισμού -»δεν υπάρχει θέμα, τελεία και παύλα»- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει λόγους να «απομακρύνει» από την επικαιρότητα τη σχετική κουβέντα. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει στα χέρια του την κυβερνητική «ακτινογραφία», γνωρίζει τις «αρρυθμίες» και την αδυναμία να ανεβάσουν «ολυμπιακές ταχύτητες» διάφορα υπουργεία, ενώ είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση.

Κύκλοι της Ιπποκράτους, εν τω μεταξύ, επεσήμαναν χθες, μετά τη «λακωνική» δήλωση του κ. Κεδίκογλου, ότι «ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού, δικό μας θέμα είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών». Εντούτοις -να σημειωθεί- ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υπογράμμισε τυχαία την απόφασή του να ορίσει πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση, την επομένη του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Κατά πληροφορίες δε, έχει ήδη ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος, εκτός του ότι έχει την προνομία του ανασχηματισμού, έχει μπροστά του το συνολικό δύσκολο παζλ με τις κυβερνητικές προτεραιότητες (π.χ. τις δόσεις του δανείου, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και μια σειρά κρίσιμων θεμάτων).

Επιτάχυνση

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά την «ενεργοποίηση» της Κυβερνητικής Επιτροπής, ειδικά αν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θελήσουν να αναλάβουν καθήκοντα αντιπροέδρων - έτσι είναι αυτονόητο ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς, όπως του οικονομικού επιτελείου, θα μπορούν να συνεδριάζουν και να καταλήγουν μια ώρα αρχύτερα στον στόχο, χωρίς να χρειάζονται οι πολιτικοί αρχηγοί να συσκέπτονται ξεχωριστά για να επικυρώσουν ή να απορρίψουν κυβερνητικές εισηγήσεις.

Κλειδί των εξελίξεων σχετικά με το κυβερνητικό κάδρο είναι αυτό που επίσης κρατά στο χέρι του ο πρωθυπουργός και αφορά τη «βαθμολογία» που δίνει στους υπουργούς του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι το πρώτο βήμα αφορά τη συμφωνία επί των πολιτικών και τους επιβεβλημένους κανόνες για την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Ο Φ. Κουβέλης διαφωνεί με την ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας, αφού υποστηρίζει ότι η υπάρχουσα έχει ορίζοντα εφαρμογής το τέλος της τετραετίας.

Ωστόσο, η πρώτη αλλαγή που ήδη ακούγεται δείχνει προς το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και τον κ. Μανιτάκη - η αναβάθμιση σε θέση αναπληρωτή υπουργού του κ. Βολουδάκη είναι κατά πολλούς στον σχεδιασμό.

Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ πάντως εξακολουθεί να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους δύο υπουργούς, τους κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, καθώς και τον υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Διόρθωση των «αρρυθμιών»

Εμπειρα στελέχη διαβλέπουν ότι όταν φτάσει ο κόμπος στο κτένι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που επικοινωνούν σε καθημερινή βάση δεν θα υψώσουν τείχη αλλά θα ανταλλάξουν απόψεις για να καταλήξουν στη χρυσή τομή. Για παράδειγμα, «αρρυθμίες» παρατηρούνται στο υπουργείο Υγείας και Περιβάλλοντος, με τους κ. Λυκουρέντζο και Λιβιεράτο να εισπράττουν πυρά για τη μη επιτάχυνση του έργου. Ο κ. Τσαυτάρης αντιθέτως (επιλογή του κ. Βενιζέλου όπως ο κ. Λιβιεράτος), φαίνεται ότι έχει πείσει τους κυβερνητικούς εταίρους για τη δυναμική που θέλει να προσδώσει στο υπουργείο του, ενώ δεν αποκλείεται αλλαγή φρουράς στο Ναυτιλίας (κ. Μουσουρούλης) και επί των φορολογικών.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Ποια στελέχη προτείνονται

Η Ιπποκράτους λέγεται ότι έχει ήδη αποκρυσταλλωμένη εικόνα σχετικά με τα στελέχη που θα προτείνει. Ο Γιάννης Μανιάτης, οι κ. Μωραΐτης, Κεδίκογλου, Τριαντάφυλλος και άλλοι από τη «νέα γενιά», η Φώφη Γεννηματά, εξωκοινοβουλευτικοί αλλά και έμπειροι, όπως ο Γ. Κουτρουμάνης, συμπεριλαμβάνονται στα πρόσωπα εντός του πλάνου της ηγεσίας που καλείται να επιλέξει.

Η ΔΗΜΑΡ, αν και εφόσον η κουβέντα στραφεί σε πολιτικά πρόσωπα, τότε προβλέπεται ότι δεν θα απορρίψει το σενάριο και θα εξετάσει την προώθηση στελεχών όπως ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, ο Δ. Χατζησωκράτης και οι κ. Τσούκαλης και Οικονόμου.

ΠΗΓΗ: Εθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ