2013-03-06 09:49:03
Φωτογραφία για «Τρόϊκα»: Απολύσεις 7.000 δημόσιων υπαλλήλων «εδώ και τώρα»
Πόρτα εξόδου από το Δημόσιο καλείται να δείξει άμεσα η κυβέρνηση σε 7.000 επίορκους υπαλλήλους σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών, που σε διαφορετική περίπτωση επισείουν την απειλή οριζόντιων απολύσεων και το πάγωμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Στοιχεία και συγκεκριμένους αριθμούς που να πείθουν για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας και την έξοδο υπαλλήλων από το Δημόσιο ζητούν πλέον επιτακτικά οι Βρυξέλλες, ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Φωτιά έχουν πάρει οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναζητούν με τη σειρά τους εναγωνίως τις δεξαμενές για οριστική απομάκρυνση των 7.000 υπαλλήλων, αλλά και των φορέων από τους οποίους θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα για 25.000 υπαλλήλους.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ. Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό και η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της λίγες εβδομάδες προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις επί του ζητήματος, και συγκεκριμένα έως τις αρχές Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup
. Αυτό κατέστη σαφές τόσο στις Βρυξέλλες, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας εκπροσώπησε χθες την Ελλάδα στο Ecofin και είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

«Τα νούμερα για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015 θα βγουν και μέσω της φυσιολογικής ροής εξόδου από το Δημόσιο, αλλά αυτό που ζητούν από την τρόικα είναι δείγμα για αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζεται ο τομέας αυτός», σχολιάζουν, πάντως, στελέχη του Δημοσίου. Για τον λόγο αυτόν, μπροστά στα πιο χρονοβόρα σενάρια για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, από όπου θα προκύψουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, η κυβέρνηση καλείται τώρα να επιστρατεύσει εναλλακτικό σχέδιο άμεσης υλοποίησης.

Αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες εκτιμούν ότι περίπου 7.000 είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που μπορούν να θεωρηθούν «επίορκοι» και οι οποίοι μπορεί να απομακρυνθούν χωρίς να δημιουργηθούν επιπλοκές και αντιδράσεις. Συνολικά, στο μικροσκόπιο για να κριθούν προς έξοδο θα βρεθούν περισσότεροι από 12.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η καμπάνα χτυπάει για περίπου 4.000 υπαλλήλους οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί για πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και 8.000 υπάλληλοι με ψυχολογικά προβλήματα ή, κατά δήλωσή τους, ακατάλληλοι για εργασία - μεγάλο μέρος αυτών, δηλαδή περίπου 6.000, έχουν εντοπιστεί στον χώρο της εκπαίδευσης. Παράλληλα, ετοιμάζεται επιχείρηση εντοπισμού υπαλλήλων οι οποίοι έχουν δηλώσει πλαστά δικαιολογητικά ή ψευδή προσόντα για να πετύχουν τον διορισμό τους και προς τούτο ανοίγονται όλοι οι φάκελοι των δημοσίων υπαλλήλων.

Στελέχη του Δημοσίου παραπέμπουν σε δεκάδες περιπτώσεις υπαλλήλων που επικαλέστηκαν «μαϊμού» τίτλους σπουδών ή γνώσης ξένων γλωσσών για να κατοχυρώσουν κάποια θέση. Υπήρξε για παράδειγμα παιδί-θαύμα που βάσει του απολυτηρίου τίτλου σπουδών που είχε προσκομίσει εμφανίζεται να αποφοίτησε σε ηλικία 12 ετών!

Διορισμό πέτυχαν επίσης στο παρελθόν υποψήφιοι οι οποίοι δήλωναν πως είχαν λάβει στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ 300 μόρια (πρόκειται για το «άριστα») ενώ στην πραγματικότητα η βαθμολογία τους δεν ξεπερνούσε τις 60 μονάδες. Ενδεικτική είναι επίσης η περίπτωση χορήγησης πλαστών βεβαιώσεων για χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίας 68% από υγειονομικές Αρχές προκειμένου αδιόριστοι εκπαιδευτικοί να ενταχθούν σε ειδικές κατηγορίες ώστε να διεκδικήσουν μία θέση σε δημόσιο σχολείο.

ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ. Οι... κατά φαντασία ασθενείς θα αποτελέσουν επίσης μία από τις δεξαμενές των προς αποχώρηση υπαλλήλων. Πρόκειται για εκείνους οι οποίοι, βάσει των φακέλων τους, παρουσιάζουν μεγάλα διαστήματα αναρρωτικών αδειών χωρίς να έχουν πραγματικό πρόβλημα. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών ετοιμάζουν για τον σκοπό αυτόν ένα νέο λειτουργικότερο πλαίσιο επιβολής των πειθαρχικών κυρώσεων.

Στόχος των ρυθμίσεων, που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, είναι η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς έχουν καταγραφεί σοβαρές καθυστερήσεις στην εξέταση των υποθέσεων από τα αρμόδια συμβούλια, αλλά και η ενίσχυση των διαδικασιών εφαρμογής των αποφάσεων μέσω προσδιορισμού αυστηρότερων ευθυνών για όσους κωλυσιεργούν.

Αναφερόμενος στην πορεία του εγχειρήματος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται σε συζητήσεις στο περιθώριο του χθεσινού Ecofin να ανέφερε πως την προηγούμενη φορά ήταν σίγουρος για την εκταμίευση της δόσης, καθώς τα μέτρα ήταν αποκλειστικά δικής του αρμοδιότητας, ενώ τώρα εξαρτάται από άλλους.
ΝΕΑ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ