2012-03-30 17:53:05
Φωτογραφία για «Ανοιχτά χαρτιά» για την ποιότητα του νερού στο Δήμο Σπάρτης!
“ Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το 97% των υδάτων που χρησιμοποιούν στην ύδρευση οι δημότες των νέων διαμερισμάτων του Δήμου Σπάρτης είναι ακατάλληλο ή και μολυσμένο”.

Ο δημότης πρέπει να γνωρίζει την ποιότητα του νερού που πίνει!

Η ποιότητα του νερού που απολαμβάνει μια οργανωμένη κοινωνία είναι βασικός δείκτης του πολιτισμού της αλλά και της καλής οργάνωσης των Υπηρεσιών που έχουν αναλάβει την διαχείριση του.

Στην Ελληνική επικράτεια, και στην Λακωνική περιφέρεια μετα την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του νερού ύδρευσης.

Συγκεκριμένα στον Δήμο Σπάρτης (στην Καλλικρατική του διάσταση) διαπιστώθηκε, μετα από έρευνα και δειγματοληψία, ότι το νερό που έπιναν οι δημότες ήταν ακατάλληλο. Μετα από λήψη 85 δειγμάτων από τις νεοεισερχόμενες δημοτικές ενότητες, έγιναν αναλύσεις ( μικροβιολογικές και χημικές εξετάσεις) για να διαπιστωθεί η ποιότητα του νερού.


Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά αφού οι αναλύσεις έδειξαν ότι το 97% των υδάτων που χρησιμοποιούν στην ύδρευση οι δημότες των νέων διαμερισμάτων του Δήμου είναι ακατάλληλο ή και μολυσμένο.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τα δημοτικά διαμερίσματα: Φάριδος, Οινούντος, Μυστρά, Θεραπνών, Πελλάνας και Καρυών την περίοδο Μάρτιος – Ιούνιος 2011.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι καταλυτικά και αποστομωτικά αφού, είτε στο δίκτυο ύδρευσης, είτε στις πηγές υδροληψίας, είτε στις γεωτρήσεις μόνον το 3% των υδάτων ήταν κατάλληλο για ύδρευση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώθηκε μόλυνση κοπρανώδους προέλευσης! Ειδικά στις περιοχές Μυστρά, Φάριδας και Οινούντος η ακαταλληλότητα των νερών άγγιζε το 100% σε ότι αφορά στα δείγματα που πήρε κι εξέτασε στο Χημείο της η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης.

Τα συμπεράσματα των αναλύσεων θα έπρεπε να δημιουργήσουν συνθήκες συναγερμού. Ο Δήμος όφειλε άμεσα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ΔΕΥΑΣ και να προχωρήσει ταχύτατα σε: - Δράσεις για εξάλειψη ή μείωση της αιτίας - Αντικατάσταση, αποσύνδεση ή επισκευή των ελλατωματικών εξαρτημάτων - Καθαρισμό, έκπλυση ή και απολύμανση των μολυσμένων εξαρτημάτων και δεξαμενών – φρεατίων διανομής νερού - Μέτρα ασφαλείας για την παρεμπόδιση πρόσβαση άνευ αδείας - Καθαρισμός και υπερχλωρίωση των δεξαμενών ύδρευσης και των δικτύων - Καθαρισμός και προστασία των πηγών. - Υπερχλωρίωση των πηγών και των αγωγών προσαγωγής στις δεξαμενές.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των υδάτων. Μάλιστα στη συνεδρίαση που αφορούσε την υπαγωγή στο καθεστώς της ΔΕΥΑΣ όλων των νέων δημοτικών διαμερισμάτων έγινε λόγος για «νερό βόμβα» που πίνουν οι δημότες. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την δημοτική αρχή ήταν πρόχειρες κι ασαφείς. Από την στιγμή που όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν στα χέρια τους ( όφειλαν να έχουν) την έκθεση της ΔΕΥΑΣ το θέμα έπρεπε να αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης και σχετικών αποφάσεων.

Ωστόσο, με παρέμβαση του Δημάρχου που ομολόγησε ότι ο Δήμος παρέλαβε το πρόβλημα από τους πρώην Δήμους υπήρξε εκτόνωση τουλάχιστον σε ότι αφορά την «παραδοχή». Όχι όμως και η απαραίτητη και σαφής ενημέρωση.

Από το notospress.gr καλέσαμε τον Δήμο να δώσει απαντήσεις και στοιχεία σχετικά με την ακαταλληλότητα των υδάτων ύδρευσης και τις ενέργειες που έχει κάνει ώστε να ανατρέψει την απαράδεκτη κατάσταση που έδειχνε η έκθεση της ΔΕΥΑΣ. Καμία απάντηση δεν υπήρξε.

Σήμερα, έναν χρόνο μετα από τις αναλύσεις της ΔΕΥΑΣ, οι δημότες συνεχίζουν και πίνουν νερό από τις ίδιες παροχές και τα ίδια δίκτυα. Ο Δήμος, λογικά, πρέπει να έχει προβεί σε πλήθος παρεμβάσεων και τεχνικών έργων για να εξασφαλίσει την ποιότητα του βασικότερου αγαθού κάθε κοινωνίας. Ωστόσο, ενημέρωση δεν έχει υπάρξει. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και από την στιγμή που αφορά την δημόσια υγεία θα έπρεπε ο Δήμος να είναι προσεκτικός σε ότι αφορά την ενημέρωση των δημοτών.

Στην περίπτωση που έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα από τον Δήμο πρέπει να απαριθμιστούν, κατά περιοχή, για να το γνωρίζουν οι δημότες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η επίσημη θέση του Δήμου να συνοδεύεται από αντίστοιχες αναλύσεις υδάτων από το ίδιο χημείο (ΔΕΥΑΣ) ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις και να διαπιστώσουμε αν οι δημότες πίνουν καθαρό νερό. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα οι αναλύσεις θα έπρεπε μέσα στους 12 μήνες που παρήλθαν να είναι συχνές κι επαναλαμβανόμενες.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν έχουν γίνει οι, προτεινόμενες από την ΔΕΥΑΣ, εργασίες και παρεμβάσεις ο Δήμος θα πρέπει και πάλι να παρουσιάσει αναλύσεις υδάτων και να εξηγήσει τη στάση του.

Πάντως στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης δεν έχουν γίνει σχετικές αναφορές κι ενημέρωση αφού το σοβαρό αυτό θέμα έχει ανεξήγητα υποβαθμιστεί.

Όταν στη σχετική έκθεση της ΔΕΥΑΣ αναφέρεται ότι: « τα ποσοστά ακαταλληλότητας των δειγμάτων είναι πολύ υψηλά καθώς υπερβαίνουν το 84% ενώ τα εξετασθέντα δείγματα που παρουσιάζουν κοπρανώδη μόλυνση φθάνουν και το 100%» ο Δήμος θα έπρεπε να είναι πιο άμεσος και υπεύθυνος και στην ενημέρωση και στη διαχείριση του θέματος.

Αναμένοντας, λοιπόν, την ενημέρωση και τη νέα σχετική Έκθεση – Ανάλυση της ΔΕΥΑΣ διευκρινίζουμε ότι στόχος του δημοσιεύματος δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων αλλά η ενεργοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουν κάποια ζητήματα με τη δέουσα υπευθυνότητα.

Ο δημότης πρέπει να γνωρίζει την ποιότητα του νερού που πίνει!
notospress.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ