2013-03-07 02:59:04
Φωτογραφία για «Δεν πρέπει να πληρώσω για κάτι που δεν είμαι ένοχος»
«Αβάσιμες» χαρακτήρισε ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, Μόμτσιλο Πέρισιτς, τις κατηγορίες εναντίον του για... εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που τελικά τον αθώωσε σε δεύτερο βαθμό.

Οι κατηγορίες κατά του Πέρισιτς αφορούσαν τη δράση του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία από τον Αύγουστο του 1993 έως και τον Νοέμβριο του 1995.

Σε δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας, ο Μόμτσιλο Πέρισιτς δήλωσε ότι και μόνο το γεγονός ότι, σε πρώτο βαθμό, ένας στους τρεις δικαστές ψήφισε υπέρ της αθώωσής του καταδεικνύει πως δεν είναι ένοχος.

«Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και ο στρατός της έχουν απαλλαγεί από κάθε ευθύνη για τα εγκλήματα στην Κροατία, τη Βοσνία και τη Σερβική Δημοκρατία» τόνισε ο Μόμτσιλο Πέρισιτς και πρόσθεσε: «Η οικογένειά μου κι εγώ δεν πρέπει να 'πληρώσουμε' πλέον για κάτι για το οποίο δεν είμαι ένοχος».


Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δίκη εναντίον του δεν έχει καμία ομοιότητα με την υπόθεση των Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς (οι οποίοι επίσης αθωώθηκαν από τη Χάγη). Όπως τόνισε, μόνο κάποιος που δεν έχει γνώση των υποθέσεων μπορεί να πει πως η αθώωσή του είναι ένα είδος «αποζημίωσης» για την αθώωση των δύο κροατών στρατηγών.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσε, τον περασμένο Νοέμβριο, τους Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 24 και 18 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα, για εγκλήματα κατά Σέρβων, κατά τη διάρκεια και μετά την επιχείρηση «Καταιγίδα».

Πρόσφατα, το Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε, σε δεύτερο βαθμό, και τον Πέρισιτς, στον οποίο είχε επιβληθεί κάθειρξη 27 ετών για εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα και το Σαράγεβο μεταξύ του 1993 και του 1995 και για τον βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Κροατία, όπου έχει δικαστεί ερήμην και τού έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 27 ετών για εγκλήματα στη χώρα αυτή και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο πρώην στρατηγός είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε τυχόν κλητεύσεις.

«Κανείς δεν θα με εκδώσει από την ίδια μου τη χώρα και δεν νομίζω πως αυτή η ετυμηγορία έχει κάποια βάση» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη πως εάν μπορούσε κάποιος να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ο ίδιος θα συμμετείχε και πάλι σε έναν πόλεμο στη Βοσνία και την Κροατία. «Εάν ήμουν στην ίδια κατάσταση με τότε, θα έκανα, μετά βεβαιότητας ό,τι έκανα και τότε» υπογράμμισε.

Ο Μόμτσιλο Πέρισιτς δήλωσε, ωστόσο, έτοιμος να εμφανιστεί ενώπιον της σερβικής δικαιοσύνης, προκειμένου να συνεχιστεί η εκδίκαση της εναντίον του υπόθεσης για κατασκοπεία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατηγόρησε δε τους πρώην εταίρους του στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS), τον συνασπισμό που οδήγησε, το 2000, στην πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και τις αλλαγές στην πολιτική σκηνή της χώρας, ότι του «έστησαν» παγίδα.

«Δεν υπήρξε 'σπάσιμο δεσμών' με το προηγούμενο καθεστώς κι εγώ μίλησα ανοιχτά γι' αυτό. Οι συνάδελφοί μου στον DOS είχαν μεγάλο πρόβλημα με αυτό» υποστήριξε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ