2013-03-08 08:19:03
Φωτογραφία για Ακράτεια και εμμηνόπαυση σκοτώνουν το σεξ
Η ακράτεια φέρνει ντροπή και εντείνεται στην εμμηνόπαυση, αφήνοντας το θέμα του σεξ στην άκρη, ενώ πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζεται!

Η ακράτεια ούρων μειώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών, τις φέρνει συχνά σε καταστάσεις κοινωνικής ντροπής, διαταράσσει τον ύπνο τους και εξασθενεί την ψυχολογία τους. Πολλές φορές, οι ίδιες, δηλώνουν λιγότερη παραγωγικότητα στη δουλειά, χειρότερη υγεία συνολικά, υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης αλλά και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, συγκριτικά με γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από ακράτεια.

Ακράτεια ούρων και υπερδραστήρια κύστη είναι φαινόμενα που αυξάνονται μαζί με την ηλικία, καταγράφουν μεγάλες πολυεθνικές μελέτες στην Ευρώπη και την Αμερική και το επιβεβαιώνει και ο ελληνικός πληθυσμός.

Σε μελέτη που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) σε ασθενείς του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες δήλωσε ότι παρουσίαζε κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Το ποσοστό των γυναικών με ακράτεια ήταν αρκετά χαμηλότερο στις νεαρές ηλικίες (λιγότερο από 1 στις 10 στις ηλικίες 18-40 χρόνων) και αύξαινε σημαντικά στη μέση ηλικία (περισσότερες από 1 στις 5 γυναίκες στις ηλικίες 41-60 χρόνων), ενώ ήταν εντυπωσιακό στην τρίτη ηλικία (4 στις 10 γυναίκες στις ηλικίες 61-80 χρόνων).

Πέρα από τους τοκετούς, η εμμηνόπαυση φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην προδιάθεση για εμφάνιση ακράτειας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χαλάρωση των μυών και συνδέσμων που στηρίζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη λόγω της απώλειας των ορμονών, αλλά και στη γήρανση της ουροδόχου κύστης.

Οι γυναίκες με ακράτεια ούρων έχουν διπλάσια πιθανότητα να βιώσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, κολπική ξηρότητα και επώδυνες σεξουαλικές επαφές (δυσπαρευνία) σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς ακράτεια.

Η ακράτεια βρέθηκε να σχετίζεται επίσης με αυξημένη πιθανότητα για προβλήματα στο γάμο και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση. Όμως επειδή είναι στενά συνδεδεμένη με τη χρήση προφυλάξεων με σερβιέτα ή πάνα, οι ειδικοί του ΙΜΟΠ θεωρούν πως είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί εάν με αυτά επηρεάζεται και η εικόνα που έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους και τον εαυτό τους, αλλά και για τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Αντίστροφα, η επιτυχημένη θεραπεία για την υπερδραστήρια κύστη και την ακράτεια ούρων βελτίωσε τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και τη σεξουαλική υγεία και τα επίπεδα άγχους των γυναικών που ερωτήθηκαν. Γι΄ αυτό εάν διαπιστώνετε πρόβλημα δικό σας ή κάποιας φίλης σας, την ενδεδειγμένη βοήθεια μπορεί να παρέχει ο ειδικός ουρολόγος ή γυναικολόγος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ