2013-03-08 11:43:04
Φωτογραφία για Τα αεροδρόμια περνούν σε ιδιώτες - Ο Αραξος στο 1ο πακέτο
Στο τέλος Μαρτίου αρχίζει η διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτες για 30-35 χρόνια των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελικά σχέδια που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Ιωάννης Εμίρης, θα προκηρυχθούν παράλληλα δύο διαγωνισμοί οι οποίοι θα περιλαμβάνουν δύο ξεχωριστές ομάδες αεροδρομίων (από 7 έως 10 αεροδρόμια η κάθε ομάδα).

Στην πρώτη ομάδα έχουν ενταχθεί τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας και των Χανίων, μέσω των οποίων το 2011 διακινήθηκαν συνολικά 9,3 εκατομμύρια επιβάτες.

Στη συγκεκριμένη ομάδα, ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, του Αράξου και της Καλαμάτας.

Στη δεύτερη ομάδα εντάσσονται τα αεροδρόμια της Σκιάθου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κω και της Ρόδου, μέσω των οποίων το 2011 διακινήθηκαν συνολικά 8,3 εκατομμύρια επιβάτες. Και σε αυτή την ομάδα, βάσει και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, θα μπορούν να προστεθούν τα αεροδρόμια της Καρπάθου, της Χίου και της Λήμνου.


Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας, θα μπορεί να ενταχθεί είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ομάδα.

Η διάρκεια παραχώρησης των αεροδρομίων θα είναι 30-35 χρόνια, ώστε να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε επίπεδα ανταγωνιστικά.

Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Η όλη διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάρκεια εννέα - δώδεκα μηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν συγκεκριμένο αριθμό αεροδρομίων, ενώ το Δημόσιο θα εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων.

Επίσης, η τιμολογιακή πολιτική των αεροδρομίων που θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες θα καθορίζεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία θα διατηρήσει τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες για την ασφάλεια και θα παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων. Για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΥΠΑ ήδη προβλέπεται η κατάργηση - συγχώνευση με νόμο 10 διευθύνσεων και 14 τμημάτων της.

«Η διατήρηση των χρεώσεων σε χαμηλά επίπεδα αποτελεί βασικό στόχο», σημείωσε ο κ. Εμίρης τονίζοντας παράλληλα ότι τα τέλη θα διατηρηθούν σταθερά ώσπου τα περιφερειακά αεροδρόμια να φθάσουν στο «επίπεδο C», επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σε κάθε περίπτωση, αυξήσεις στα αερολιμενικά τέλη θα μπορούν να γίνουν μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων συνολικού ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ, που θα απαιτηθούν για τα υπό παραχώρηση αεροδρόμια.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των συστημάτων αεροναυτιλίας (ραντάρ, συστήματα ασφαλείας κ.λπ.), οι επενδύσεις θα γίνονται από την ΥΠΑ, ενώ για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αφορούν τη λειτουργία των αεροδρομίων στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ελέγχου επιβατών και αποσκευών, τις επενδύσεις θα κάνουν οι ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό το γνωστό σπατόσημο από το 2014 θα αντικατασταθεί από ένα νέο ενιαίο τέλος αεροδρομίων, το οποίο θα καταβάλλεται από το σύνολο των αεροδρομίων που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι τα αεροδρόμια που δεν θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες, όπως αυτά των Ιωαννίνων, των Κυθήρων, της Μήλου, της Πάρου κ.λπ., θα υπαχθούν στη νέα δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αερολιμένων (ΑΕΔΙΠΑ).

Η ΑΕΔΙΠΑ θα χρηματοδοτείται από τα τέλη των αεροπορικών εταιρειών, την εκμετάλλευση εμπορικών χώρων, καθώς και από το νέο ειδικό τέλος που θα αντικαταστήσει το σπατόσημο.

Το Ηράκλειο. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου δεν εντάχθηκε στο σχέδιο παραχώρησης, καθώς εκκρεμεί η δημιουργία του νέου αερολιμένα στο Καστέλλι. Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «στόχος της κυβέρνησης είναι ο ξεχωριστός διαγωνισμός για το αεροδρόμιο του Καστελλίου να προκηρυχθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί σε πέντε χρόνια από την έναρξη των έργων».

Με την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου, το οποίο θα είναι μικρότερο απ' ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί, το σημερινό Αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης θα κλείσει, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος συνέδεσε άμεσα τον σχεδιαζόμενο αερολιμένα με την επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους.

Για την περίοδο κατασκευής τα τέλη του «Καζαντζάκης» θα διοχετεύονται στον παραχωρησιούχο που θα κατασκευάσει το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Πρώτα επενδύσεις

Αυξήσεις στα αερολιμενικά τέλη θα μπορεί να γίνουν μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων συνολικού ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ, που θα απαιτηθούν για τα υπό παραχώρηση αεροδρόμια.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ